Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Koltai Balázzsal, a budapesti PÁNiQ-szoba alapító-tulajdonosával beszélgettünk arról, hogyan épül fel egy ilyen játék ötlettől a megvalósításig.

Kezdetek – hogyan válik valaki építővé?

Balázs szerint nincs általános útja annak, hogy valaki szabadulószoba építővé váljon, de egy biztos: jelen kell kell lenni ezeken a helyszíneken, részt kell venni a folyamatokban és idővel majd egyre nagyobb szerepeket kapunk a tervezésben és az építésben.

Azt gondolom, erre nincs bevált recept. Valakit egyszerűen csak idesodor az ár, vagy elkezd szabadulószobában dolgozni, grafikát készít vagy megszerel egy elromlott játékelemet, míg végül remek ötletei támadnak egy-egy újítás, felújítás során. Egy szabadulószoba remek terület a kreatív képességek kiaknázására. Ha a játékosok szeretik, amit létrehozol, akkor egy idő után többet és többet kell majd dolgozni és új dolgokat alkotni. Talán így válhat valaki ’építővé’. Rengeteg motivációval és pozitív visszajelzéssel.

Arra a kérdésre, hogy ő személyesen hogyan került ebbe a szakmába, Balázs azt válaszolta, hogy tulajdonképpen jókor volt jó helyen. Persze fontos, hogy már a szabadulószobák elterjedésekor, tehát a kezdetek kezdetén bekerült ebbe a közegbe, de jó szabadulószobát csinálni sem akkor, sem most nem egyszerű feladat.

Mikor megnyílt az első szabadulószoba Magyarországon, nagyon kíváncsi lettem, hogy mi is lehet ez, így pár barátommal megbeszéltük, hogy elmegyünk kipróbálni. Alig tudtunk szabad időpontot találni magunknak. Amikor sikerült, egyből szerelem lett és azt gondoltam ezt én is megtudnám csinálni. Természetesen hatalmas potenciált is láttam benne, hiszen mint tapasztaltuk, óriási volt a kereslet és a kínálat akkoriban egy cégre korlátozódott. Persze ma már rengetegen gondolják azt, hogy szabadulószobát csinálni könnyű. Akkor, 2012-ben nem is tévedtek volna nagyot. Azonban mára óriási lett a verseny. Szerencsére mi jókor voltunk jó helyen és volt bátorságunk belevágni valami teljesen újba.

A tervezési folyamat

Mi az első lépése a tervezési folyamatnak és hogyan épül fel egy pálya egy egyszerű ötletből kiindulva? Balázs ebben is a segítségünkre van:

Ez attól függ, hogy honnan indulunk: már meglévő szobát kell átalakítani vagy teljesen új dolgot szeretnénk létrehozni? Utóbbi természetesen nehezebb és hosszadalmasabb folyamat. Általában a kezdésnek két alappillére van. Az egyik, hogy szeretnénk egy új szobát, a másik pedig, hogy van egy téma, ami köré szeretnénk építeni egy új szobát. Ezután a legfontosabb a helyszín, hogy hova szeretnénk ezt a pályát és mire van az adott helyen lehetőség. Aztán jön a tervezés, a játékmenet kialakítása, design terv, majd egyeztetés a kollégákkal. Fel kell keresni kivitelezőket, akik falakat építenek az elképzeléseinkből, asztalosokat, akik kézzelfoghatóvá teszik azokat. Amit tudunk, igyekszünk házon belül megoldani, ami azonban túlmutat rajtunk, arra szeretünk megbízható partnereket keresni. Ha minden készen áll, jöhet a teszt fázis. Kollégák, barátok, tesztcsapatok segítenek kijavítani a logikai vagy technika hibákat, esetleg rámutatnak egy-egy feladat nehézségére vagy hiányosságaira. Ezek felmérése és adott esetben javítása nagyon fontos lépés a nyitás előtt. Ezt megelőzi még egy széleskörű marketing folyamat és promóciós időszak. Nagy vonalakban így épül fel egy szabadulószoba az ötlettől a nyitásig.

A tervezési folyamatot tehát olyan részletekig le kell bontanunk, hogy új vagy meglévő pályávaló foglalkoznánk, mindezt hol és milyen témában tennénk, sőt, ezután következik csak a java a munkának. Balázs azt is elárulta, hogy maga a tervezés egyébként meglepően gyors folyamat, inkább az utána következő kivitelezési feladatok vesznek igénybe több időt.

A tervezés most már nagyon rövid idő alatt megtörténik: 2-3 órától terjedően maximum 1 hétig, a nagyobb kihívást mindig az utána lévő folyamatok jelentik.

Egyéni vagy csapatmunka?

Ahogy Balázs is említette, a kivitelezés csapatmunka, hiszen több szakmát érintő és változatos feladatokat kell megoldani, legyen ez akár egy asztalos által kivitelezett szerkezet vagy egy programozó által megoldott digitális probléma. A tervezés, a feladatok kitalálása mögött vajon egyetlen lángelme rejlik, vagy ezt is többen rakják össze?

Előfordult, hogy lelkes emberek kerestek meg véletlenszerűen minket 1-1 ötlettel, vagy tervező csapatok kész pályatervekkel. A feladatokat és a játékmenetet jelenleg egy kolléga találja ki, de korábban például párban dolgoztak. A tervezés része viszont minden esetben már egy nagyobb csapat feladata, hiszen nem csak ötletelni kell, hanem átlátni az egész pályát a legkisebb csavartól a legkomplexebb feladatokig.” – magyarázza Balázs.

Amellett, hogy ismerni kell az egész pályát, szigorú szabályozásoknak is meg kell felelnie a szobának, így mindenképpen fontos, hogy szakember is részt vegyen a tervezésben, ezt pedig Balázs is alátámasztja.

Egy szabadulószoba kialakítása esetében többek között nagyon fontos, hogy megfeleljünk az érintés- és tűzvédelmi előírásoknak.

Az építő munkájának legizgalmasabb része

Persze mindenkit más motivál és más fázisokat érez a legizgalmasabbnak: legyen szó akár egy zseniális ötletről, formálódó végeredményről vagy az első játékról, amit a szobában lebonyolítanak, Balázs szerint mind nagyon izgalmas része a munkának és izgatottan várja az ilyen pillanatokat.

Maga az ötlet megszületése egy nagyon izgalmas rész, amikor eldönti az ember, hogy valamit szeretne megvalósítani. Ha tudod a témát és elképzeled, hogy ez mennyire fog tetszeni majd a kollégáknak vagy a játékosoknak minden alkalommal egy nagyon izgalmas momentum. Aztán ott van az is, amikor fizikai változások történnek a helyiségben és a káoszban elkezded meglátni a rendet, a kábelrengeteg között a játékot. Ez a felismerés fantasztikus érzés. És persze az egyik legjobb a tesztfázis. Amikor látod, hogy felépítettél valamit és a hosszú hetek vagy hónapok munkája megvalósulni látszik, így az első tesztcsapat játéka a pályán csodálatosan izgalmas.

Már lassan egy évtizede jelen van Magyarországon a szabadulószobák kínálta szórakozási lehetőség, mégis hatalmas a kereslet továbbra is és rengeteg új ötlet születik. Ha valakit érdekel ez a világ és szívesen kipróbálná magát a tervezésben vagy kivitelezésben, érdemes egy egyszerűbb feladatkörrel kezdeni vagy egy meglévő szobánál munkát vállalni, utána pedig – ahogy Balázs fogalmazott – rengeteg motivációval és pozitív visszajelzéssel akár építő is válhat az illetőből.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala