Sok ember már gyerekkorában pontosan tudja, mi lesz belőle, ha felnő. De van, akinek a pályaválasztása nem ilyen sima ügy. Elképzelhető, hogy idővel rájövünk, irányt kell változtatni. Az is lehet, hogy ebből egy éles kanyar lesz, de valamit mindenképpen szükséges lépni szakmai fejlődésünk szempontjából. Sőt, elképzelhető, hogy egyszer csak az utcán találjuk magunkat, és úgy érezzük, mindent teljesen elölről kell kezdeni.

Tóth Judit, a Türkiz Moment Kft. tulajdonosának szakmai pályafutása sem volt sima ügy. Friss diplomás idegenforgalmi közgazdászként is már arra vágyott, hogy stewardess legyen, aztán a reklámajándékok világában találta magát. 15 év távlatából mondhatjuk, megtalálta a helyét: emberekkel foglalkozik, szívét-lelkét beleteszi a munkájába, és megéli azt a bizonyos flow élményt, amit sokan egész életükben csak hírből hallanak.

Pedig jöttek mélypontok, csalódások, konfliktusok, önértékelési mélypont, és útkeresés sok bizonytalansággal. De meglépte, sikerrel helyt állt, négy éve pedig egy sikeres saját céget vezet. "Eleinte - az új helyzet miatt -, nem tudtam, merre induljak. Féltem az elutasítástól, megtorpantam, csak vártam, hogy beessenek a megrendelések, úgy, hogy én alig mozdultam érte. Aztán végre elkezdtem telefonálni, megkeresni a lehetséges új ügyfeleket, és képzeld, kívülről hallottam, ahogy remeg a hangom eközben. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek ezután. Letettem a telefont, és azt mondtam, jó, ez így nem mehet tovább, ezen muszáj változtatni. Feltettem egy nagyon sorsdöntő kérdést magamnak: mit teszek azért, hogy ne így legyen? Vajon megtettem-e minden tőlem telhetőt? Aztán döntöttem, elkezdtem építkezni, és a saját értékeimre fókuszálva megfordítottam az irányt. Kézbe vettem a dolgok alakulását, és teljes erőbedobással kiálltam saját magamért."

Hogyan találjuk meg álmaink munkáját?

Sokan hasonló dilemmákon és bizonytalanságon megyünk keresztül, amikor újrakezdjük a karrierünket, és az is gyakori, hogy még az új álláshirdetésekben és interjúkon is csak negatívumokat és akadályokat látunk magunk előtt. Sámson Dorottya karrier-tanácsadó, a Profession.hu toborzási szolgáltatások csoportjának vezetője szerint ebben a helyzetben még inkább előre kell lépni.

"Ha valaki elveszíti váratlanul a munkáját - fejti ki Dorottya -,és nagy újrakezdésre kényszerül, akkor azokat a készségeket és képességeket kell elővenni, ami akár más területen is kamatoztatható. Gondoljunk csak bele: ha eddig a banki szektorban töltöttünk be értékesítési vezetői pozíciót, de jelen pillanatban nem találunk állást a szektorban, akkor vigyük tovább azt, amit az értékesítés és a vezetés területén a magunkénak mondhatunk: például jól tudok bánni az ügyfelekkel, képes vagyok egy csapatot irányítani és motiválni, és mivel a bankszektor összetett, minden bizonnyal erős képességeim vannak az integrált helyzetek áttekintésében és értelmezésében is."

6 dolog, amiket semmiképpen se hagyjunk figyelmen kívül:

1. Ha elbocsátottak bennünket, minden bizonnyal az önértékelésünket is újra fel kell építeni valamilyen mértékben, és ebben az addig elért sikereink - merthogy mindenkinek van ilyen - sokat tudnak segíteni. 

2. Még véletlenül se szakítsunk meg minden kapcsolatot azokkal, akikkel addig együtt dolgoztunk. Lehet, hogy éppen ők ajánlanak be minket a következő munkahelyünkre.

3. Ne másokhoz hasonlítgassuk magunkat, hanem arra törekedjünk, hogy önmagunkhoz képest a legjobbat adjuk. És amit tudunk, azt maximálisan beletegyük az álláskeresésbe is.

4. Találjuk meg azt a területet, amiben a legjobbak vagyunk. Ha még nincs ilyen, képezzük, fejlesszük magunkat, tanuljunk!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Gondoljuk végig, milyen szektorfüggetlen erősségeink vannak, és ezeket is hangsúlyozzuk az önéletrajzunkban és az állásinterjú során.

6. Elsősorban magunkra és a saját kapcsolatrendszerünkre építsünk, és még véletlenül se zárkózzunk be a négy fal közé. Sőt, most igazán pörgessük fel a társasági életünket, találkozzunk minél több ismerősünkkel, barátunkkal, járjunk el iparági rendezvényekre, szakmai konferenciákra és továbbképzésekre.

 "A saját példámon keresztül is azt tanácsolom az álláskeresőknek - fűzi hozzá Judit-, hogy tartsák szem előtt: minden sikerül, amibe beleteszik az energiáikat. De az összeset ám, amit csak meg lehet mozgatni! Mert nem mindegy, hogy mi irányítunk, vagy csak sodródunk az árral. El kell raktározni a sikerélményeket, a nehéz helyzetekben elővenni őket, és újra átélni, mert ebből mindig tudunk erőt meríteni. Nagyon fontos, hogy önmagunkban higgyünk. Na persze, nem elég fejben rendet rakni, tenni kell, lépni kell. Ha nem sikerül, az csak azért lehet, mert meg sem próbáltuk. És ha jönnek a félelmek, tegyük fel a kérdést: mégis, mi a legrosszabb, ami történhet?"

Ne feledjük, hogy álláshirdetések százai jelennek meg nap mint nap sosem szabad ragaszkodnunk egy kevésbé jó álláshoz, időnként tovább kell lépni a saját érdekünkben.

Nézzünk körbe ITTés ITT, ha egy jó állásra vágyunk! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munkahely, karrier, álommunka