Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkahelyen töltjük a napunk túlnyomó részét, tehát nagymértékben befolyásolja egészségünket és jóllétünket. Habár a munkaadók a legtöbb alkalommal nem engedik beleszólni a munkavállalót az irodai környezet kialakításába, egyre több cég jön rá arra, hogy meglehetősen szoros az összefüggés a munkatársak komfortérzete és szellemi teljesítménye között. A pozitív változás sokszor csak apróságokon múlik.

A kulcs a jó asztal és szék

Figyeljünk például arra, hogy irodai székünk állítható magasságú és kartámlás legyen, fontos, hogy a háttámla ne érjen a lapocka felső széléig, továbbá a hát és a derék teljes vonalához illeszkedjen, a talpunk pedig érintse a talajt. Abban az esetben, ha a talpak nem érnek le a talajra, lábtartóra van szükség. A térdek vonala alacsonyabban legyen, mint a csípő, ellenkező esetben célszerű ülőpárnával magasítani a csípők elhelyezkedését. Ha a derék nem simul a széktámlához, akkor hengeres derékpárna alkalmazásával biztosítható a helyes testtartás és csökkenthető a fáradtságérzet. Gépelés közben engedjük le lazán a vállunkat, és ügyeljünk arra, hogy a fejünk ne billenjen előre.

Nem csupán a széknek, hanem az asztal méretének, valamint a billentyűzet és a monitor elhelyezésének is jelentősége van. Biztosan sokan tapasztalták, hogy a gépelés és a monitor hosszas bámulása, az egér több ezerszeri kattintása milyen természetellenes, merev tartáshoz és ezzel együtt elfáradáshoz, kimerültséghez vezet. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy az asztal szintje egy magasságban legyen a könyökkel. Az az ideális, ha a monitor és a szemünk közötti távolság 50-80 cm, illetve a monitor felső széle a szemmagasság alatt néhány centiméterrel legyen.

Az egér essen a karfára tett alkar folytatásába, hogy annak elérése és működtetése a legkisebb erőfeszítést igényelje. Olykor egér helyett használjuk a klaviatúrát. Tanuljunk meg rendesen gépelni, és ne csak az ujjakat és a csuklót terheljük, hanem gépelés közben az egész kart és a vállakat is vonjuk be a mozgásba. A klaviatúra használatának szüneteiben lazán lelógatva pihentessük a karjainkat.

 Hogyan győzzük le az irodai fáradtságot? 

A hosszas ülőmunkának egyidő után az lesz az eredménye, hogy elgyengülnek a gerincoszlopot tartó izmok, egyre nehezebb lesz megtartani a nyak, a hát, a derék szakaszát, végül az állandó ülőhelyzetnek és a testedzés hiányának következtében a tartóizomzat elernyed. A legegyszerűbb természetesen a megelőzés, de ha egyáltalán nincs idő a testmozgásra, akkor be kell szerezni egy felfújható gumilabdát, az úgynevezett fitballt. A speciális labda a testmagasságot figyelembe véve három méretben kapható. Nagy előnye, hogy felfújva és ráülve kényelmesen ülhetünk az íróasztal mögött, sőt a gépelést sem akadályozza. A labdával tehermentesíthető a gerinc, mindemellett a testtartás folyamatos kontrollja mellett a gerincet tartó hátizomzatot is erősíti. Természetesen fárasztó hosszú órákon át labdán ülni és úgy dolgozni, ezért célszerű a széket és a labdát folyamatosan váltogatni.

Nem karitatív tevékenység

Az egészséges munkakörnyezet hatásai hosszú távon a vállalat érdekeit is szolgálják. A munkahelyi egészségfejlesztés a munkavállalóra irányul, de előnyei szerteágazóak: csökkennek a betegségekhez kapcsolódó kiadások, nő a vállalat termelékenysége – áll az Országos Egészségfejlesztési Intézet tanulmányában. A munkahelyi egészségfejlesztés nem kizárólag karitatív, hanem egyértelműen kifizetődő tevékenység, hasznából a munkáltató, a munkavállaló és a szociális ellátórendszer egyaránt részesül. A vállalati előny – a betegállományi statisztika hosszú távú javulásán túl abban is jelentkezik, hogy rugalmasabbá válik a vállalkozás.

Az egészséges, képzett és motivált munkaerővel ugyanis növekszik az innovációs készség és a termelékenység. A jól végzett munkahelyi egészségfejlesztés pedig javítja a vállalat képét az ügyfelek körében és a munkaerőpiacon egyaránt. A munkavállalók pedig elsősorban abból profitálnak, hogy a csökkenő megterhelés következtében ritkábban lépnek fel az egészségre vonatkozó panaszok. Közismert, hogy a munkahelyen befolyásolt egészségtudat az élet más színterein is hatni fog.