Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor a hosszú munkanapok után, vagy hétvégente belemerülünk a testünket-lelkünket feltöltő hobbinkba, szinte észrevétlenül is a tudatunkba úszik a kérdés: mi lenne, ha ebből élnénk, és minden nap azzal foglalkoznánk, amit igazán szeretünk. A gondolat sokak számára távoli álomkép marad, de akadnak olyanok is, akik a tettek mezejére lépnek. Na de hogyan? A témáról Tóth Gáborral, a Tudatos Fiatalok Közösségének alapítójával beszélgettünk.

P: Mi a változás alfája és omegája?

Gábor: Az önismeret. Meg kell ismernünk önmagunkat, hogy kik is vagyunk, mivel töltjük szívesen a szabadidőnket, mikor érezzük igazán elemünkben magunkat, melyek azok a tevékenységek, amelyeket nagy lendülettel csinálunk. Ezután gondolkodhatunk el azon, hogy hogyan is élhetjük úgy az életünket, hogy minél gyakrabban lehessünk ebben a flow állapotban.

P: Sokan negyven évesen döbbennek rá, hogy a munkájuk, amivel nap, mint nap foglalkoznak, nem jelent örömet számukra, vagyis nem is olyan könnyű rátalálni a flow-ra!

Gábor: Ha az élet bármely területén elégedetlenek vagyunk, kezdjük el megkérdőjelezni azt, amit csinálunk. Kapcsolódjunk össze gyermeki önmagunkkal: akkor még mindenről megkérdeztük, hogy miért. Felnőttként viszont hajlamosak vagyunk magától értetődően elfogadni a válaszainkat. Éppen ezért, már csak a játék kedvéért is, érdemes feltenni a kérdést olykor, hogy miért teszünk valamit, minek akarunk megfelelni, és legfőképp boldoggá tesz-e ez bennünket. Ezek a kérdések garantáltan gondolatindítóak lesznek, de persze ijesztő is lesz szembenézni mindazzal a tudással, amit az elmúlt évtizedekben felhalmoztunk, és igaznak hittünk.

Hobbiból pénzkereset - munka, hivatás, váltás

P: Az önismeret sokszor jár kényelmetlenségekkel, türelem és őszinteség is kell hozzá. Akiknek van már hobbijuk, előnyben vannak, de mi a helyzet azokkal, akiknek semmilyen szenvedélyük nincs?

Gábor: Ha valaki a klasszikus nyolctól ötig keretek között él, a fenti kérdések egészen izgalmas helyekre viszik majd el, ahogy a spontaneitás is, ezért ennek is ajánlott teret engedni. Legyünk kíváncsiak, és bátran próbáljunk ki új dolgokat. Azt is megvizsgálhatjuk, hogy hobbi híján mivel töltjük az időnket munka után: ha a telefonunkat nyomkodjuk, ássunk mélyebbre! Bizonyos témájú videókat nézünk vagy blogokat olvasunk? Adott érdeklődési körű emberekkel chatelünk? Jelentéktelennek tűnő, mégis lényeges kapaszkodókhoz jutunk így, és jó hír, hogy az internet korában szinte bármiből meg lehet élni. Vizsgáljuk meg, mi érdekli azokat az embereket, akik ugyanebben a témában keresgélnek, milyen értékeket szeretnének kapni, és mi tudnánk-e ilyen értékeket teremteni, amiért akár még fizetnének is.

P: Vagyis az internet jó lehetőséget teremt arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és tét nélkül elkezdjünk kísérletezni?

Gábor: Pontosan. Ha találtunk egy hobbit, amivel szívesen foglalkozunk, amiért lelkesedünk, már bele is vághatunk. Kezdjük el dokumentálni a fejlődésünket: készíthetünk videókat, blogposztokat írhatunk, vagy fotókon is megörökíthetjük a számunkra fontos pillanatokat. Tegyük ezt egészen egyszerűen azért, hogy a világ felé megmutassuk, ez a téma érdekel bennünket. Vagyis azáltal, hogy a digitális térben jeleket hagyunk, lehetőséget adunk másoknak, akiket szintén ez a téma foglalkoztat, hogy ránk találjanak, vagy mi őrájuk. Ezáltal máris növeltük az életminőségünket, hiszen hozzánk hasonló gondolkodású, értékrendű emberekkel vesszük körbe magunkat, akiknek a támogatására biztosan számíthatunk. Amikor elérjük ezt a szintet, már nem egyedül kell gondolkodnunk arról, hogy hogyan is élhetünk meg ebből a hobbiból, hanem tanácsot kérhetünk nálunk tapasztaltabbaktól is.

P: A nyilvánosság elé lépni nem mindenkinek könnyű. Mit tehet az, akinek hiányzik a kellő önbizalma ehhez?

Gábor: Lehetetlen nem létezik, csak tehetetlen! Ha valaki nem érzi magát elég bátornak, hogy egy videóban szerepeljen, vagy írjon egy személyes bejegyzést, mert attól fél, hogy mit fognak gondolni mások, akkor érdemes nézőpontot váltania és önmaga helyett a közösség szolgálatát a középpontba állítani.Így egészen más megvilágításba kerülnek majd ezek a kihívások. Amikor ezt sikerül meglépnünk, és egyre többen elkezdik olvasni, nézni azokat a tartalmakat, amelyeket létrehozunk, akkor következő lépésként egyszerűen megkérdezhetjük a követőinket, hogy mire lenne szükségük, mivel tudnánk nekik segíteni.

P: Ahhoz, hogy ily módon pénzt is tudjunk keresni, sokkal komplexebb tudásra van szükségünk, mint amikor csak szívesen űzünk egy sportot, vagy hétvégente barkácsolunk.

Gábor: Amikor elindulunk ezen az úton, folyamatos személyiségfejlődésen fogunk keresztülmenni, és rengeteget kell tanulnunk is, például arról, hogy hogyan kell elindítanunk egy vállalkozást, kiállítanunk a számláinkat vagy működtetnünk egy weboldalt. Az internet ebben is a segítségünkre lesz, számtalan videót, ebookot, workshopot találhatunk a témában. Emellett lényeges, hogy találjunk mentorokat, olyan embereket, akik már jóval előttünk járnak. Legyen bátorságunk felkeresni őket, kérdezni tőlük, tudván hogy valaha ők is kezdők voltak, és mások iránymutatására szorultak. Készüljünk fel arra, hogy egészen új élményekben lesz részünk, a barátaink is részben kicserélődnek majd, és egy új életforma válik a sajátunkká, ahol már nem a bevétel lesz az elsődleges cél, sokkal lényegesebbé válik maga az út, az értékteremtés, és hogy minden nap azzal foglalkozzunk, amit szeretünk.

P: Ezért az eredményért akár több évig is építkeznünk kell. Ma, amikor mindent azonnal akarunk, nem nehéz ilyen hosszútávra tervezni?

Gábor: Természetesen a váltás nem egyik napról a másikra történik, rengeteg kitartásra lesz szükségünk, de ha látjuk magunk előtt azt az életet, amit élni szeretnénk, és azokat a lépéseket, amelyek addig elvezetnek, akkor ez egyáltalán nem tűnik majd olyan távolinak. Mindehhez elengedhetetlen, hogy higgyünk magunkba, az azonban biztos, hogy ha valamit valódi belső motivációból teszünk, akkor az energiával sem fogunk spórolni, így a vágyott végeredmény sem fog elmaradni. Az idő miatt azért sem kell aggódni, mert aki a szenvedélyéből szeretne megélni, az egy egész életen át tartó kalandra vállalkozik, és ilyen értelemben a nyugdíj értelmét veszti, hiszen miért is szeretnénk abbahagyni valamit, ami igazán a miénk, ami a hivatásunk?

Merítsünk a fentiekből, és tartsuk szem előtt, hogy soha nem késő valami újba belevágnunk. Ne hallgassunk a kétkedőkre, kizárólag a belső hangunkat kövessük, hiszen ha így teszünk, soha többé nem fogjuk szükséges rosszként megélni a munkát! Amennyiben épp váltásra készülünk, ide kattintva szemezgethetünk a legfrissebb állásokból, vagy kereshetünk személyes preferenciáink szerintis. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le az álommunkánkról.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, hivatás, hobbi, váltás, fejlődés