Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számtalan oka lehet annak, ha bizonyos időszakokat, akár egy, vagy több évet is munka nélkül töltünk. Például a tanulmányaink befejezése után önkéntes munkát vállalunk, vagy egyszerűen csak utazgatunk a világban, netán beteg családtagunkat kell ápoljuk, vagy gyermeket nevelünk. Hiába szerzünk számtalan tapasztalatot ez idő alatt, amelyeket akár a leendő munkánk során is hasznosíthatunk, mégis nehéz ezeket, a szakmai előmenetelünk szempontjából üresjáratnak számító periódusokat, kikozmetikázni az önéletrajzunkban.

Lássuk, hogyan terelhetjük el a figyelmet a munka nélkül töltött életszakaszainkról, és fordíthatjuk a karrierünk javára az akkor gyűjtött tudást és gyakorlatot!

Barátunk a funkcionális önéletrajz

Rendszerezzük másképp a tapasztalatinkat a CV-nkben, mint ahogy a legtöbb pályázó szokta: a szokásos fejléc, valamint a végzettségeink bemutatása után, ne a munkaköreink időrendi felsorolásával folytassuk az önéletrajzunkat, hanem a különböző képességeink, tudásunk, tapasztalataink köré csoportosítva rendezzük eddigi szakmai életutunkat! Tulajdonképpen ugyanazt írjuk le, mint a másik formában, csak másként csoportosítva és évszámok nélkül, így nem lesz azonnal szembetűnő, hogy rövidebb-hosszabb időszakok hiányoznak a munkával töltött éveinkből.

Előny ennél a típusú önéletrajznál, hogy koncentrálhatunk a szakmai múltunkra és a hiányzó időszakokban szerzett, a megpályázott munka szempontjából releváns tudásunkat és tapasztalatainkat könnyedén beilleszthetjük a tartalomba, ily módon pedig, az újszerű bemutatkozásunknak köszönhetően, ki is tűnhetünk a jelentkezők közül.

Koncentráljunk az erősségekre és az eredményekre

Ha mindössze néhány hónapot nem dolgoztunk és csak ennyi esett ki a szakmai előmenetelünk szempontjából, nyugodtan feltüntethetjük ezt az intervallumot a szakmai tapasztalataink időszakában. Amikor felsoroljuk a kompetenciáinkat, világítsunk rá erőteljesen a megpályázott munkakör szempontjából előnyös tulajdonságainkra, használjunk minél több cselekvést kifejező szót, vagyis a fókuszt helyezzük az alkalmasságunkra minden más helyett!

Előfordulhat, hogy az üresjáratban olyan dologgal foglalkoztunk, ami egyáltalán nem kapcsolódik a szakmánkhoz. Ebben az esetben kinevezhetjük ezt a részt „önkéntes tapasztalatnak” vagy „kiegészítő tevékenységeknek és tapasztalatoknak” és beírhatjuk ide azokat a készségeinket, amelyeket ez idő alatt sajátítottunk el. Itt megjeleníthetjük, ha például vállalkozóként fejlesztettük önállóságunkat, vagy megtanultunk professzionális szinten használni egy szoftvert, netán önismereti képzésen vettünk részt.

Lehet másképp is

Mindent egyebevetbe tehát ideje túllépnünk azon, hogy szakmai előmenetelünk szempontjából tragédiaként tekintsünk ezekre a hiányzó hónapokra, évekre. Mérlegeljük objektíven ezen időszakok nyereségeit, és használjuk extraként, megkülönböztető jegyként az álláskeresés során!

Ne feledjük, hogy sok minden a megfelelő kommunikáción múlik, hiszen egészen másképp hangzik, ha kizárólag azt írjuk, másfél évig otthon voltunk gyermekünkkel, mintha mellé tennénk, hogy életünk egyik leösszetettebb projektjébe fogtunk, amely során jelentősen javultak időgazdálkodási és koordinációs képességeink, nagyobb alkalmazkodóképességre tettünk szert és megtanultuk optimálisan priorizálni az előttünk álló feladatokat, nem is beszélve a delegálás jótékony képességének megalapozásáról. Mindezekből az is kiderül, hogy humorérzékünk is a helyén van, vagyis nem lesz nehéz beilleszkednünk egy új csapatba, ahogy vélhetően a kommunikáció sem jelent majd problémát a munkatársakkal.

A fentieket követve frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy leendő munkaadónk könnyen ránk találhasson, de kedvünkre böngészhetünk az aktuális állásajánlatok között is. Iratkozzunk fel hírlevélre, így azonnal értesülhetünk a keresési szempontjaink megfelelő friss lehetőségekről. További álláskeresési tanácsokért pedig kövessük  a Profession oldalát Facebookon és Instagramon is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, erősségek, tapasztalatok, eredmények