A józsefvárosi Magdolna utcában pár napja nyílt meg egy kávézó. A neve (is) rendhagyó: Nem Adom Fel Cafe & Bar.  Az egyik munkatárs, Zsuzsi az állásinterjúra saját készítésű, csinos kis muffinokkal érkezett, a sütikészítés a szenvedélye. Kedves, csendes lány, aki mellől nem hiányozhat hűséges és felelősségteljes társa, Dzsini, a vakvezető kutyája.

Budapest első olyan kávézójában jártunk, ahol a személyzetet szinte kizárólag fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek alkotják. Egy finom hosszú kávé mellett kifaggattuk Györke Nórát, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet ügyvezetőjét, aki már 2008 óta maximális elkötelezettséggel és szeretettel dolgozik ezekért az emberekért.

Hétköznapi hősök: rendhagyó munkahely, különleges csapat
(Fotó: Senger Nikolett)

Profession.hu: Először is, adna egy rövid áttekintést a fogyatékossággal élők munkapiaci lehetőségeiről?

Györke Nóra: Magyarországon jelenleg közel 500 ezer sérült ember él, és közülük az aktív korúak mindössze 15%-a dolgozik - pedig ennél többen lennének rá képesek. Különleges emberek ők, és ha bizalmat kapnak, az nagyon sokat hozzá tud tenni az önbecsülésükhöz. Amire kifejezetten szükségük van. Az utóbbi időben több nagyvállalat is megkeresett bennünket, és tartottunk náluk ún. érzékenyítő tréninget. Ez a szakadékok áthidalását segíti, például a nem fogyatékossággal élő munkatársak megtapasztalják, milyen kerekesszékkel vagy becsukott szemmel közlekedni, és így tovább. Ezzel segítik a munkahelyek a fogyatékkal élő kollégák elfogadását, beilleszkedését a csapatba.  

MUNKALEHETŐSÉGEK MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKNEK!

Hétköznapi hősök: rendhagyó munkahely, különleges csapat
(Fotó: Varga Imre)

Profession.hu: Említsen néhány munkakört, amelyekben sikeresen el tudnak helyezkedni a pártfogoltjaik!

Györke Nóra: Nagyon sok ilyet tudok említeni, nézzük csak! Például a mozgássérültek megfelelően el tudják látni a pénztárosi, fuvarozói, sofőri munkaköröket. A vendéglátásban felszolgálóként, pultosként, konyhai kisegítőként, szakácsként - mint a mi kávézónkban is - nagyon jól megállják a helyüket a Down-szindrómások, a hallássérültek, vagy éppen a kerekesszékkel közlekedők. Tervezünk melegkonyhát is indítani, lesz házhoz szállítás, és a kerekesszékesek viszik majd ki a rendeléseket a környéken. Aztán ott van egy látássérült lány, Baráth Mária, aki nagyon tehetségesen korongozik, ő készítette a kávézó "Nem Adom Fel" bögréit. Egyébként a látássérültek nagyon jól el tudják látni a különböző számítógépes adminisztratív munkákat és a kiemelt kommunikációs képességet igénylő feladatokat - például kifejezetten jók a marketinges, a szónoki, a tolmács, a telefonos ügyfélszolgálati vagy éppen telemarketinges munkakörökben. A hallássérültek esetében  ott lehetnek a különböző mezőgazdasági, vagy éppen az IT fejlesztői, dekoratőri, dizájneri és akár még a takarítói feladatok is; míg, mondjuk egy raktárban vagy áruházban az árufeltöltést rá lehet bízni  az ún. értelmi sérültekre, mint amilyenek a Down-szindrómásaink.

Hétköznapi hősök: rendhagyó munkahely, különleges csapat
(Fotó: Senger Nikolett)

Profession.hu: Honnan származik az ötlet, és mi segítette a megvalósulását?

Györke Nóra: Egy olyan munkahelyet és közösségi teret szerettünk volna teremteni, ahol mindenki megtalálja a helyét és jól érzi magát. És ahol mindig szeretettel fogadják a betérő vendégeket, akkor is, ha éppen kerekesszékkel vagy vakvezető kutyával érkezik.Két pályázat is segítette az álmunk megvalósulását: az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya a "Kézbe vesszük a sorsunkat" - Sérült emberek a társadalomért pályázati programja, melyet a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet nyert el; és az NRSZH 2014. évi munkahelyteremtő pályázata, melynek összegéből a Nem Adom Fel Alapítvány fel tudta újítani a kávézó helyszínéül szolgáló ingatlant.

Hétköznapi hősök: rendhagyó munkahely, különleges csapat
(Fotó: Senger Nikolett)

Profession.hu: Milyen fogyatékosságokról van szó a munkatársaiknál?

Györke Nóra: Dolgoznak nálunk mozgássérültek, látássérültek, hallássérültek, de például Down-szindrómás fiatalok és autisták is. A kávézó mellett ott a közösségi tér különböző programokkal, kiállításokkal, a tánccsoport fellépéseivel, így mindenki számára tudunk biztosítani sikerélményt jelentő feladatokat.  

Hétköznapi hősök: rendhagyó munkahely, különleges csapat
(Fotó: Varga Imre)

Profession.hu: Jelenleg 24 fő alkotja a csapatot, és látszik rajtuk, hogy mindegyikük megtalálja a helyét a kávézóban. Mesélje el, hogyan zajlott az állásinterjú!

Györke Nóra: Először egy ún. castingot tartottunk, ahol felmértük a legfontosabbakat, mint például kinek milyen munkatapasztalata van, hogyan kommunikál, tudna-e vállalni, mondjuk hétvégi műszakot is, vagy éppen a helyiség egyik végéből a másikba hogyan visz el egy tálcát. Aztán voltak szituációs feladatok egymás között, végül tartottunk egy betanítást is, és korrigáltuk az esetleges hibákat. Kiderítettük, hogy ki miben jó, és a három munkaterületre - pult, konyha és vendégtér - beosztottuk a megfelelő embereket és egyeztettük a műszakokat. Ez más világ, mint a hagyományos toborzás során: először meg kell találnunk ezekkel az emberekkel a közös nyelvet, ahol ki tudják magukat fejezni, ahol megnyílnak nekünk. És akkor meglátjuk a bennük rejlő kincset.

Hétköznapi hősök: rendhagyó munkahely, különleges csapat
(Fotó: Senger Nikolett)

Profession.hu: Milyen speciális tényezőket vettek figyelembe a kávézó kialakításánál?

Györke Nóra: Fontos az, hogy a közlekedés maximálisan akadálymentes legyen, ezért ott a kerekes székes lift a bejáratnál, szélesek, tágak a terek, hogy kerekesszékkel is könnyen kivihető legyen a tálca. Igyekszünk minél több fórumon hírt adni magunkról, így a vendégeink köre is elsősorban toleráns vendég, tudják, hová jöttek, és nem türelmetlenkednek, ha egy kapucsinóra mondjuk öt percnél is többet kell várni. Ebben nem tudunk és nem is akarunk versenyezni másokkal. Az viszont biztos, hogy itt minden vendég kedves mosolyt, szeretetet és kedves kiszolgálást kap. Egy igazi "nemadomfel-életérzést".

Profession.hu: Mit jelent önöknek a "nemadomfel"?

Györke Nóra: Azt, hogy lehet bárki bármilyen élethelyzetben, mindenkiben megvan az a lelkierő, az a képesség, amely által a legtöbbet tudja kihozni magából.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4 DOLOG, AMIT JÓ TUDNI A MUNKAADÓKNAK:

1. Megváltozott munkaképességű személy az, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű. Ez egyben azt is jelenti, hogy az összes egészségkárosodás mértéke 40 százalékos vagy annál nagyobb - írja a munkajog.hu

2. Fogyatékos személy az, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással - illetve ezek bármilyen halmozódásával - él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja.

3. A munkáltató rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát, a kötelező foglalkoztatási szintet. A fizetendő rehabilitációs hozzájárulás éves összege a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám és a rehabilitációs hozzájárulás (946.500 Ft/év) szorzata. Így például az a munkáltató, amelynek a statisztikai létszáma 100 fő és nem foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, évente 5 fő után, mindösszesen 4.732.500 Ft rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles.

4. Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására munkaerő-kölcsönzés keretei között is sor kerület, azaz a munkavállaló kölcsönözhető.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, álláskeresés, megváltozott munkaképességű