Munkára, jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlament Felsőházi Termében a VII. Szakma Sztár Fesztivál országos díjátadó ünnepségen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett országos szakmai verseny 3 napos döntőjébe 194 diák jutott be, az idei szakmai vetélkedők 38 szakmában 4000 fiatalt "mozgattak meg". Az eseményre több ezren voltak kíváncsiak.

A döntőkben résztvevők közül 114-en kaptak első, második és harmadik helyezést. Rajtuk kívül felkészítő tanáraik munkáját is elismerték a verseny szervezői - hívta fel a figyelmet Parragh László, a kamara elnöke. Azt is elmondta, hogy a legjobb szakmunkásoknak lehetőségük lesz arra is, hogy technikussá, sőt mérnökké váljanak.

Helyreállítanák a kétkezi munka becsületét
(Kép forrása: szakmasztar.hu)

2018-ban Magyarországon rendezhetik meg az EuroSkillst, a fiatalok európai szakmai vetélkedőjét, amely újabb lendületet adhat a magyar szakképzésnek - tette hozzá az MKIK elnöke.

Szükség van a szakmunkásokra

Az országnak szüksége van a fiatalok elkötelezettségére, energikus tenni akarására, amit a mostani versenyen is megmutattak. Az egyik legfontosabb célkitűzés a munka becsületének helyreállítása az országban. A kemény munkával, munkájából megélni tudó szakember példájára van szükség - mondta Kövér László.

A Profession.hu-n ilyen szakmunkákat kínálnak a munkaadók!

Az ország továbblépéséhez sok szakember kell, sok olyan, aki nem fél a munkától. Csak így teremthető meg a munkára épülő társadalom. A munkát nem spórolhatja meg a politikus, a bankár, a pék, a szakács, s a sportoló sem, ha jó teljesítményt szeretne elérni. A versenyre nevező és a díjkiosztáson jelenlévő fiatalok keményen dolgoztak, megcsinálták, amit szerettek volna - tette hozzá.

Kísérleti képzés indul

18 német és magyar szakképesítés összehasonlítását, programfejlesztést, komplex tanári felkészítő programot követően pilot képzés keretében 500 diák tanulhat a német duális szakképzési modell szerint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közös projektjében, amelynek a tervezett összköltsége mintegy 1,2 milliárd forint, teljes egészében uniós támogatás.

A 2015. június 30-ig tartó programban 16 szakmában részesülnek európai uniós duális képzésben az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-alföldi, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban tanulók - ismertette az MTI.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A projektbe azok a szakképzésben részt vevő, végzős tanulók kapcsolódhatnak be, akik olyan területen tanulnak, amely a német ipar magyar beszállítói tevékenységéhez kötődik. A diákok a német duális modell módszertana alapján tanulhatnak, kiegészítő vizsgát tehetnek, és idegen szaknyelvi felkészítést is kaphatnak.

A duális képzésben tanulók szakmai, elméleti ismereteiket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig a gazdálkodó szervezeteknél, költségvetési szerveknél zajlik. Ezzel a képzési formával a tanulók verseny- és piacképes, a munkaerő-piaci igényekhez igazodó, modern szaktudást és biztos munkahelyet szerezhetnek, a cégek pedig biztosíthatják szakember-utánpótlásukat.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkaadó, hiámyszakma, tehetség, verseny, szakképzés