A magyarországi munkavállalók tömegével viszik haza USB-meghajtókon vagy papíron a céges dokumentumokat, vagy elküldik maguknak e-mailben a munkaadóik zárt informatikai hálózataiból - derült ki G Data vírusirtócég legújabb információbiztonsági felméréséből. A legtöbben (92 százalék) ezt azért teszik, hogy otthon még dolgozzanak az anyagokkal, de a férfiak között sokan vannak azok is, akik véletlenül felejtik maguknál az adatokat.

A céges dokumentumok közel egyforma arányban hagyják el papíron, adathordozókon és e-mailben a vállalatok épületeit. Míg a papíron való szállítás jellemzőbb a középkorú vidéki munkavállalókra, az elektronikus formákat főként a felsőfokú végzettséggel rendelkező fővárosiak kedvelik. A jelenség a teljes vagy részmunkaidőben dolgozó, 18-75 év közötti munkavállalók között több mint 1,2 millió embert érint.

Veszélyforrás a kikerülő információ

A felmérést készítő cég szerint az általánosan elterjedt gyakorlat jelentős veszélyeket rejt. A vállalatból kikerülő adatok az ellenőrizhetetlen otthoni körülmények között a legtöbbször nincsenek biztonságban, és így könnyebben kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

Érdemes tehát szabályozni, hogy az egyes munkavállalók vagy részlegek hogyan használhatják a külső adathordozókat - közöttük az USB-kulcsokat, az optikai meghajtókat és a memóriakártyákat. Ha ezek nem szükségesek a munkavégzéshez, akkor érdemes letiltani őket.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felmérésből emellett az is kiderült, hogy a munkavállalók nemcsak visznek, hanem hoznak is adatokat, ami ugyancsak veszélyforrás lehet, ha nem megfelelő a vírusirtó a céges gépeken. A munkavállalók közel fele ugyanis több-kevesebb rendszerességgel privát dokumentumokat is nyomtat munkahelyén.

Komoly károkat okozhat

Akár katasztrófához is vezethet, ha vírus kerül a céges rendszerbe. Épp két hete történt, hogy pendrive-on terjedő kártevő támadott meg két amerikai atomerőművet, a rendszereket irányító egyik gépbe helyezve került be a hálózatba - írta a Technet.hu. Szerencsére nem történt nagyobb baj, a fertőzés semmiféle hibához vagy kiszivárgó információhoz nem vezetett. Arra azonban a nyomozás során fény derült, hogy nem volt sem naprakész adatbázissal rendelkező antivírus-program az erőművekben, és a rendszer fontos elemeiről sem készítettek biztonsági másolatokat.

A jogtalanul kikerült céges információk (például pénzügyi adatok, ügyféladatbázisok) komoly anyagi kárt is okoznak egy vállalatnak, bármelyik iparágban is tevékenykedjen. A vállalatvezetőknek szembesülniük kell azzal, hogy kollégáik ugyanakkora veszélyforrást jelentenek a bizalmas vállalati információkra, mint a külső adattolvajok - derült ki a Symantec és a Ponemon Institute egy korábbi kutatásából.

A felmérés szerint a közel 1000, munkahelyet váltó vagy elvesztő munkavállaló kétharmada használta fel korábbi munkahelye fontos, bizalmas információit, anyagait arra, hogy új vállalatánál megerősítse pozícióját. A jogtalanul elvitt adatok között kevesebb volt a pénzügyi adat és forráskód, ám a szoftverek, dolgozói és felhasználói információk, valamint az e-mail lista hazavitele igen népszerű volt - ez utóbbit a távozó dolgozók 65 százaléka megtartotta.

A tanulmány szerint a munkavállalók negyede még azután is rendelkezett hozzáféréssel a céges hálózathoz vagy a levelezéshez, hogy már elhagyta a vállalatot.

Összeállította: Durbák Ildikó