Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályakezdőként sokak számára nem könnyű helytállni az ismeretlen terepen: hiába a jó végzettség, a nyelvtudás, kevés munkáltató vállalja a tapasztalatlanok betanítását, az ezzel kapcsolatos kihívásokat. Bár a munkaerőpiac látványos átalakulása nyitottabbá teszi a cégeket, azok a munkavállalók, akik valamilyen hátránnyal indulnak, továbbra is nehéz helyzetben vannak, legyen szó a végzettség hiányáról, a megváltozott munkaképességről, vagy egyéb tényezőkről. Kis Mónika, foglalkoztatáspolitikai szakemberrel a lehetséges megoldásokról beszélgettünk, és egy több éve működő társadalmi vállalkozás mindennapjaiba is bepillanthattunk.

Egy új fogalom született

Kis Mónika szívügye a foglalkoztatáspolitikai problémák megoldása, ezért is hozta létre többedmagával 2007-ben a Tudásklaszter Nonprofit Kft-ét. „Meggyőződésem volt, hogy nemcsak időszakosan, hanem hosszútávon is lehet segítséget nyújtani az érintetteknek, ahhoz azonban, hogy sokakkal ellentétben a pályázati támogatások nélkül is fent tudjunk maradni, másként kellett gondolkodnunk. A társadalmi vállalkozás fogalma akkoriban még szinte ismeretlen volt hazánkban, mi mégis úgy gondoltuk, akkor lehetünk működőképesek, ha olyan kezdeményezést valósítunk meg, amely egyrészt összecseng a közhasznú céljainkkal, másrészt viszont képes bevételt is termelni ezek finanszírozásához. Így született meg a Remodel stúdió ötlete, amely nonprofit formában hátrányos helyzetű, legfeljebb érettségivel rendelkező pályakezdő fiatalokat foglalkoztat, a piacképességet abszolút szem előtt tartva.

Hátrányból előny: munka egy társadalmi vállalkozásban - munka,kooperáció, társadalmi vállalkozás

Egy pályázati felhívásra nyújtották be a projekttervüket, azzal a szándékkal, hogy tapasztalatszerzésre biztosítsanak lehetőséget pályakezdő fiatalok számára a civil és nonprofit szektorban. „Mivel az alacsonyabb iskolai végzettségű fiatalokat szerettük volna megcélozni, ezért gyorsan beláttuk, hogy az irodai munka, az operatív feladatokban való közreműködés nem lesz megfelelő terep, ezért belevettük a bútorfelújítást is. Ehhez egyedi képzési programot dolgoztunk ki, amely a bútorasztalos és kárpitos képzés releváns elemeit ötvözte. Megnyertük a támogatást, elkezdtük a toborzást, de a várakozással szemben nagyon kevesen jelentkeztek. Végül egy másik szervezettel közösen, öt fővel indítottuk el a képzést. A döcögős indulás után az ötlet és a kivitelezés is eredményesnek bizonyult, ugyanis immár negyedik éve működik a stúdiónk” – osztja meg interjúalanyunk.

A védett környezet adta lendület

A szakember személyes élmények nyomán rendkívül elkötelezett a fiatalok iránt, és egy olyan védett környezetet alakított ki számukra, amely tekintettel van az egyediségükre, itt ugyanis garantáltan nem kerülnek olyan helyzetbe, ami munkakedvüket azonnal visszavetné. „Jelenleg háromfős a csapatunk, két fiúval és egy lánnyal, aki hat év közfoglalkoztatottság után csatlakozott hozzánk, mellettük pedig ott vannak az önkéntesek is, akik a szervezésben, logisztikában segítenek. A munkát szintén önkéntesen én koordinálom, én felelek a marketingért, egyeztetek az ügyfelekkel, és ha sok a munka, bontani is beállok. Nyitottságra és rugalmasságra van szükség ahhoz, hogy jól működjünk együtt, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincsenek szabályok. Nagyon is szükség van a keretekre, ez részükről is elvárás” – avat be a lelkes vezető.

Igazi kooperációban zajlik a munka, amihez mindenki hozzáteszi, amit tud. Éppen ezért fontos, hogy mindig meghallgassuk a véleményüket, ötleteiket, legyen szó egy új technológia bevezetéséről, vagy a munkafolyamat optimalizálásáról – ez egyértelmű generációs igény. A feladatokat az erősségek szerint osztjuk szét, de a fiatalok szívesen vesznek részt olyan munkákban is, amiben kevésbé jók, hogy fejlődjenek, és az esetleges helyettesítést is meg tudják oldani. Törekszenek a hatékonyságra, mivel tudják, hogy a fizetésük szorosan összefügg az eredményekkel. Természetesen soha nem hagyjuk cserben őket, és a bérük akkor is megékezik hónap elején a számlájukra, ha egy munka nem készül el, arról viszont gyakran beszélgetünk, hogy a saját fizetésükért, nem más hasznáért dolgoznak” – egészíti ki a fentieket Mónika. 

A bútorok titkos élete

A piacképes üzleti modell megvalósításához jól eladható termékre van szükség. „Elsősorban az 50-60-as évek tömeggyártásban készült bútorait újítjuk fel, ezek évek óta keresett darabok, ezeken is tanulták meg a szakmát a fiatalok. A tervezésnél kezdetben Varsányi Anna díszlettervező, grafikus mutatott irányt számunkra, de három éve ez a feladat rám hárul. Autodidakta módon fejlesztem magam, és a csapattal leginkább arra koncentrálunk, hogy milyenek is azok az enteriőrök, amelybe a legjobban beilleszthetőek az általunk megálmodott bútorok. Egyediség és változatosság jellemzi a kínálatunkat” – fejti ki a szakember.

A munka jó hangulatú, konstruktív együttműködésben zajlik, amelyben mindenki egyenrangú félként vesz részt. „Jelenleg nagyjából két évre elegendő felújításra váró bútorunk van. A folyamat minden esetben a legnehezebb résszel, a bontással kezdődik. Ilyenkor leszedjük a régi kárpitokat, kiszedünk több száz szöget, ellenőrizzük a csapolásokat, és lecsiszoljuk a fa részeket, majd ezután kezdődik az újjáépítés. A legújabb kollekciónk a valami régi, valami új nevet kapta, ugyanis ezekben a darabokban olyan régi bútorok fa részeit használjuk fel, amelyek valamilyen okból már nem építhetők újjá, azonban a faanyaguk komoly értéket képvisel, ezért azokat új anyagokkal kombináljuk. Ez már egyértelműen bútorkészítés, nem pusztán felújítás, amivel teljesen új ismereteket sajátíthatnak el a dolgozóink, és egyben arra az időszakra is igyekszünk így felkészülni, amikor a retró már nem lesz trendi. A brand fenntartásához utánpótlásról is gondoskodnunk kell. Szeretnénk újabb hat főt bevonni a programba, ennek megvalósításán dolgozunk épp” – tudjuk meg az elkötelezett vezetőtől.

Merítsünk erőt is kartást a fentiekből! Ha még keressük a hozzánk illő állást, nézzünk szét még ma a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így garantáltan naprakészek leszünk.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, segítség, kooperáció, társadalmi vállalkozás