Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A podcastot a modern kor rádiózásának is szokás tekinteni, ennél azonban többről van szó. A podcast az ipod zenelejátszó és a broadcast (jelentése: közvetít, sugároz) szavak összeolvadásából született. Fontos azonban hozzátenni, hogy a hanganyagok letöltéséhez, meghallgatásához nincs szükség semmilyen speciális lejátszóra, az okostelefonunkon vagy számítógépünkön keresztül bármikor, akár internetkapcsolat nélkül is élvezhetjük a különböző adásokat. Bár a műfaj hazánkban is több éves múltra tekint vissza, mégis kevesen ismerik, szemben amerikai népszerűségével: az Edison Reasearch 2017-es felmérése szerint ugyanis odaát 42 millióan hallgatják hetente az újabbnál újabb tartalmakat. Lássuk, miért érdemes követni a jó példát!

Bárhol, bármikor

A podcastban talán a legjobb, hogy ott és akkor hallgathatjuk, amikor akarjuk, és mégsem maradunk le egyetlen számunkra érdekes adásról sem. Sok okostelefonon már gyári beállításként megtalálható a podcast applikáció, de számítógépen keresztül is könnyedén feliratkozhatunk a nekünk tetsző csatornákra. A legújabb részekről értesítéseket kapunk, és azok automatikusan letöltődnek a telefonunkra, laptopunkra, így internet nélkül is visszahallgathatjuk ezeket. Természetesen akár online is szörfözhetünk az adások között, akadnak olyanok is, amelyeket videóként is rögzítenek, így a hangokhoz arcokat is köthetünk.

Hallgassunk podcastot! - fejlődés, tudás, karrier

Mivel a hanganyagok jellemzően 15-30 percesek, a napunk bármelyik szakaszába beilleszthetők, amikor hasznosabbá tennénk az amúgy csak elsuhanó időt. A reggeli készülődéshez például tökéletes kiegészítő lehet egy humoros vagy motiváló tartalom, ahogy utazás, ebéd, sportolás vagy épp az unalmas házimunka közben is elindíthatunk egy hangulatunkhoz illő adást. Vigyázat, könnyű rákapni!

Izgalmas nyelvlecke

És hogy miért hallgassunk inkább podcastot a sokszor már unalmas, reklámokkal tarkított zenés rádiók helyett? Mert nemcsak a változatos tematikák között válogathatunk, de mindezt idegen nyelven is tehetjük. Nem meglepő módon az angol nyelvű csatornák kínálata a leggazdagabb, de számos egyéb nyelven is érhetünk el tartalmakat. Vannak kifejezetten nyelvtanulásra, nyelvgyakorlásra specializálódott csatornák, hosszabb-rövidebb „leckékkel”, de egy kötetlenebb beszélgetést hallgatva is sokat fejlődhet a tudásunk.

Kezdőnek és újrakezdőknek a szórakoztató csatornák borítékolhatóan kellemes perceket okozhatnak, a bátrabbak pedig a szakmai adásokban merülhetnek el: az anyanyelvi szakértőket hallgatva a témákhoz tartozó szókincsen túl a tökéletes kiejtés is elsajátítható, ráadásul mindez ingyen, és pontosan akkor, amikor kedvünk és időnk is van minderre.

Szakmai update

Ami pedig a fentieken túl viszi a pálmát, hogy az érdeklődésünkhöz leginkább illő csatornákat hallgathatjuk a leírhatatlanul széles kínálatból. Találhatunk életmód-adásokat, virtuális főző leckéket is vehetünk, sőt akár az edzéshez is kaphatunk tanácsokat, de mindezeken messze túlmutat a szakmai fejlődés lehetősége, amit a tematikus hanganyagok kínálnak. A tág repertoárból, különösen akkor, ha több nyelven is szívesen fogyasztunk tartalmakat, akadnak olyanok, amelyek önmenedzsmenttel, időgazdálkodással és hatékonysággal foglalkoznak, számos csatorna marketing, pénzügy és IT vonalon mozog, de valamennyi iparág képviselője fellelheti a számára releváns témákat.

Akárcsak a közösségi oldalak szakmai fórumait követve, a podcastokon keresztül is első kézből értesülhetünk a legújabb szakmai trendekről, kérdésekről és innovációkról. Álláskeresőként, karrierépítőként és váltóként is értékes információkkal gazdagodhatunk, hiteles forrásokból. Ráadásul a hanganyagok bizonyíthatóan erősebben hatnak ránk, mint az olvasott szöveg, így a gyakorlatba is könnyebben ültethetjük át a tanácsokat, vagyis nemcsak tudásunk gyarapodik, de szemléletünk is formálódik a szakértők követése által.  

Nézzünk szét az elérhető több ezer podcast csatorna között, és válasszunk ki a számunkra leghasznosabbakat. Amennyiben épp álláskeresők vagyunk, használjuk ki az időt az önfejlesztésre, és építsük be napirendünkbe a podcast hallgatást. És hogy minél hamarabb megtaláljuk a hozzánk illő munkát, tartsuk szemünket a legfrissebb lehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így garantáltan naprakészek leszünk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: podcast, fejlődés, tudás, szakma, karrier