Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Klein Anita grafológus rendszeresen végez kézíráselemzést olyan cégeknek is, akik ezzel a módszerrel szűrik meg a jelentkezőket.
Természetesen - szögezi le a grafológus - a delikvensek minden esetben tudnak arról, hogy nagyító alá teszik a kezük nyomát. Ez kötelező, mert különben súlyosan sérülnének a vizsgáltak személyiségi jogai. Ugyanis - folytatja Klein Anita - a kézírás gyakorlatilag minden felszínen lévő és a lelkünk mélyében lappangó tulajdonságunkról, látens képességünkről is beszámol.

Ám a megbízók a jelentkezők olyan tulajdonságaira, lelki attitűdjeire kérdeznek rá, melyek szoros kapcsolatban vannak a betöltendő pozícióval. Felelős beosztás esetén a megbízhatóság, a döntési képesség, az önbizalom, beosztottaknál az összeférhetőség, a rugalmasság, a stressztűrés kérdése a legjellemzőbb.

 

Grafológia a munkaerő kiválasztásban

Minden látszik

Nincs olyan, amit el lehetne rejteni egy jó grafológus szeme elől. Nyolc-tíz mondat bőven elég ahhoz, hogy a szöveget lejegyzőről kiderüljenek azok a személyiségét alkotó összetevők, melyeket szívesen rejtene el, illetve amikről a személyes interjún elfelejtkezett számot adni. A grafológusok etikai kódexe határozottan tiltja a nagyon személyes mélységek kutatását és a nyilvánosságra hozatalát.

Tiltólistán van többek közt a szexuális irányultságra, vagy a szenvedélybetegségekre való látenciák feszegetése. Klein Anita határozottan állítja, hogy ilyen jellegű igényekkel a praxisában még nem találkozott, de ha ennek a lehetőségét teljesen kizárnánk, az éppen olyan lenne, mintha az állítanánk, hogy a kollégák sosem pletykálnak egymásról a munkahelyeken.

Biztosra azért nem kell venni, hogy grafológusnál köt ki a művünk, ha egy állás megpályázásának feltételéül a kézzel írt motivációs levelet határozzák meg, de érdemes számolni a lehetőséggel.


Pillanatnyi lelkiállapot tükörképe

A szakember hangsúlyozza, hogy a kézírás romlékony természetű; vagyis hamar lejár a szavatossága. A kézírás mindig az adott lelkiállapotot mutatja, amit ha egy, másfél év múlva megismételtetünk egy emberrel bizonyosan jelentős változásokat diagnosztizálhatunk benne. Még akkor is, ha szó szerint ugyanazt íratjuk a vizsgált alannyal.

Grafológia a munkaerő kiválasztásban

Olyan tükör a grafológia, amiben olyannak látszunk, akit nem is igazán ismerünk. Sok-sok olyan tulajdonságról számolhat be egy kézíráselemzés, melyek jelenlétét még nem is észleltük, de a mélyben már készülődik felszínre törni. Ilyen furcsa az emberi lélek, és ez az oka annak, hogy az egyetemes tudomány nem ismeri el egyértelműen a grafológiát. Tovább nehezíti a módszer társadalmi, és tudományos legalizációját, hogy ahány iskola, illetve mester, annyi definíció.


Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu