Generációk egy csapatban: működik?

Amikor különböző generációk tagjai dolgoznak egy projekten vagy munkacsoportban, gyakran előfordulhatnak súrlódások, konfliktushelyzetek - csupán az életszemlélettel kapcsolatos eltéréseik miatt. A felesleges feszültség helyett érdemes inkább megérteni: miért működik másképp a munkatársunk, aki mondjuk az Y vagy éppen az X generáció táborához tartozik.

Először is pontosítsuk, kik tartoznak ebbe a két csoportba. Az X generáció tagjai a mostani 35-50 év közöttiek, az Y generációba pedig az 1980-95-ben születettek tartoznak. Dr. Csernus Imre szerint úgy lehet a leginkább megismerni ezeket a korcsoportokat, ha elkezdünk velük beszélgetni. A szakember számára a legérdekesebb megfigyelés, hogy az Y generációnak kifejezetten fontos a közösséghez való tartozás. "Az Y generáció tagjai fiatalok, de nem hülyék - fogalmaz a pszichológus a védjegyévé vált stílusban. - És ha szétnéznek ebben a mai világban, mit találhatnak, amit stabil értékként tisztelhetnének? Őszinte, egymásra figyelő családot? Nem. Ilyenből kevés van. Úgy tűnik, hogy a különböző emberi kapcsolatrendszerek közül egyedül a közösség maradt meg a számukra. Akár személyesen, akár virtuálisan - de óriási értéket képvisel az életükben."

Generációk egy csapatban: működik?

Három interjúalanyunk segítségével tekintsünk bele: a különbözőségek ellenére, vagy éppen ezeknek köszönhetően mit tanulhatunk a másik generáció képviselőitől?

"Ha egy huszonéves bekerül egy munkahelyre, ahol főleg idősebbek dolgoznak, az minden tekintetben nagy lépés és komoly lecke is. Fel kell venni a nagyok ritmusát - főleg, ha egy összeszokott csapatról van szó. Én ezt a saját bőrömön is tapasztaltam. Ha nem arról volt szó, hogy az emberek kapartak a saját egyéni előbbre jutásukért, akkor nagyon proaktív együttműködés alakult ki. Azt látom, az azért főleg a fiatalabb korosztályra jellemző, hogy mi nem fúrjuk egymást, természetes számunkra a közösségben való gondolkodás, a mindenki egyért szellem. De ugyanakkor az is normális jelenség, amikor valaki a saját karrierjét hajtja, én ezt is el tudom fogadni. A mentorokra azért felhívnám mások figyelmét is: a két generáció között egy nagyon értékes mester és tanítványa kapcsolat lehet. Sokat köszönhetek én is a mestereimnek: megtanultam hinni önmagamban, és hát, persze a szakma csínját-bínját is elsajátíthattam."

Barbara, 24 éves, újságíró

Generációk egy csapatban: működik?TÖBB MINT 500 PÁLYAKEZDŐ ÁLLÁSAJÁNLAT ITT!

"Nekem abszolút pozitív tapasztalat volt az idősebb kollégákkal egy csapatot alkotni. A negyvenesektől egészen a nyugdíjasokig lehetőségem volt együtt dolgozni másokkal. Nagyon jó egységet alkottunk, úgy gondolom, mindenki hozzáadott valamit a közös munkához. Azt tartom a két generáció közötti alapvető különbségnek, hogy a huszas-harmincas korúak a lendületet, a motivációt, a kíváncsiságot és az újszerű szemléletet hozzák be a csapatba, a 40 fölöttiek pedig kellő élettapasztalattal és átfogó szemlélettel rendelkeznek. És ők azok, akik egyfajta kiegyensúlyozottságot is át tudnak adni az ifjú titánoknak. Kevés konfliktust éltem meg, talán egy olyan kb. 60 fölötti úr volt, akinek ugyan nagy volt a szaktudása, de sokkal körülményesebben, és emiatt kevésbé hatékonyan állt a közös feladatokhoz. Nem biztos, hogy ez feltétlenül a kora miatt alakult így, lehet, hogy éppen azért, mert a közszférában dolgozott előtte sok-sok évig. Amúgy én azt látom, hogy a munka eredménye, gyorsasága nem korfüggő. Sok esetben, aki már 40 fölött van, nagyobb kitartással végzi a munkáját, és ez számomra is példaértékű."

Nikoletta, 31 éves, projekt asszisztens

A két Y generációs vélemény után nézzük, hogyan látja ezt a kérdést az X generáció egyik tagja!

"A több generáció közös munkájából adódó különbözőséget kívülről és belülről nézve is megtapasztaltam már. Általánosságban véve nagyon jellemző, hogy versenyzünk egymással - és saját magunkkal is. Mindig valamihez, valakihez képest méregetjük magunkat. És elég gyakori az is, hogy kontextusba akarjuk helyezni, hogy amit csinálunk, az jó. A szervezetfejlesztési munkám során sok felesleges frusztrációkat látok: például a munkaidő többsége nagyon stresszes, ami azért problémás, mert ezt akár egyetlen ember képes átragasztani ezt az egész csoportra. A huszas-harmincas korúakra alapvetően jellemző, hogy még a fejlődési szakaszuk elején tartanak, ezért nekik nagyon fontos a méregetés, a kellő magabiztosság megszerzése - amellett, hogy az innovativitást, a friss ötleteket jellemzően ők hozzák be a csapatba. Az idősebbeknél pedig ott van egyfajta aggodalom, hogy jönnek mögöttük az esetleges trónkövetelők, és megjelenhet a féltékenység a közös munka során. Biztató, hogy az esetek többségében van egy közös tanulási-összecsiszolódási folyamat, és én egyébként ebben látom annak az erejét, amikor több generáció dolgozik együtt. Ahogy az is igaz, hogy a negatívumok visszafordíthatóak abban az esetben, ha ún. coaching típusú vezetési stílust alkalmazunk a csapatmunkában. Ez azt jelenti, hogy meghallgatom a másikat, lehet hibázni, kérdezek, és nem számon kérek, partnernek tekintem a kollégákat - ez nagyon működik akár egy fiatal vezető - idősebb beosztott esetében is."

Gergely, 40 éves, egyéni és szervezeti fejlesztések szakértője

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összegzésül ezekben támogathatja egymást a két generáció a közös munka során:

Generációk egy csapatban: működik?Inspiráció és lendület. Egy bizonyos kor után belefásulhatnak az X generáció tagjai a sok feladatba, a sokféle szerepbe. Az Y generáció képviselői az életvitelünknél, felfogásunknál, energiáinknál fogva friss lendületet, újszerű szemléletet tudnak átadni nekik. Illetve a fiatalok otthonosabban mozognak például a számítógépes programok, alkalmazások, okoskütyük terén. Ezért érdemes tőlük segítséget kérni, még akkor is, ha főnök-beosztott kapcsolatról van szó, mert a lépéselőny tartásához hozzátartoznak az említett jártasságok is.

Generációk egy csapatban: működik?Tapasztalatok átadása. Az idősebb generáció tagjaitól a fiatalabbak sokat tanulhatnak. Akár életszemléletre, bölcsességre vagy munkatapasztalatra gondolunk, mindegyik téren hasznos meghallgatni mások véleményét és tanácsait. A döntést utána úgyis az adott fél hozza, de értékes nézőpontokról lehet hallani, ha kikérjük egy idősebb kollégánk saját tapasztalatait is.

Ahogy interjúalanyaink tapasztalataiból is láthatjuk: bosszankodás helyett eredményesebb minden helyzetből valamit tanulni. Koncentráljunk arra, hogy milyen előnyökre tehetünk szert akkor, ha eltérő vélemények, döntések, munkamódszerek vagy éppen okostelefon applikációkban jártas munkatársakkal töltjük a munkaidőnket minden egyes nap.

Generációk egy csapatban: működik?TÖBB MINT 9000 ÁLLÁSAJÁNLAT ITT!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, generációk, kolléga, munkatárs, karrier