Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A december a legtöbbek számára anyagilag igen megterhelő: a karácsonyi ajándékok, az ünnepi menü, vagy épp az évzáró összejövetel is extra kiadásokat, olykor egészen magas összegeket jelent. Nem kevesen vannak olyanok, akik drága meglepetésekkel igyekeznek kárpótolni szeretteiket az év közben elmaradt találkozásokért, figyelemért, a túlórákkal töltött idő azonban aligha nyerhető vissza azzal, hogy lenullázzuk a bankszámlánkat. Érdemes tehát más stratégiát választanunk, hogy minden tekintetben öröm legyen az ünnep: ehhez jöjjön Szalai Szabolcs, a Grantis kiemelt pénzügyi tanácsadójának útmutatója.

Minél drágább, annál jobb?

A sokakra jellemző túlköltekezés hátterében leggyakrabban a megfelelési kényszer áll. „A karácsonyi ajándékok gyakran vélt vagy valós elvárásokat igyekeznek teljesíteni, különös tekintettel a szeretet és a törődés kifejezésére, azonban rossz hír azoknak, akik már beszereztek néhány nagy meglepetést, hogy egy felmérés szerint a megajándékozottak mindig kevesebbnek értékelik a kapott árut, mintha ők maguk vásárolták volna meg azt, az anyagi ráfordítás tehát az esetek többségében hiábavaló. A magyarázat is kézenfekvő, hiszen igazán ritka, hogy valaki pontosan eltalálja, mire vágyunk, vagy mire van ténylegesen szükségünk, így az ajándékok gyakorta a szekrény mélyére kerülnek” – kezd bele az aktuális témába Szalai Szabolcs.

A szakember szerint az is a túlzott költekezéshez vezet, ha nem határozzuk meg előre az ünnepekre szánt keretet, és nem tervezzük meg, kinek milyen ajándékot szánunk.

A tudatosság hiánya az impulzusvásárlások gyújtópontja, főleg akkor, amikor az év végi szűk határidők, extra munkák miatt nem marad időnk feltérképezni a választási lehetőségeket. Ha meglátunk valamit, gyakran akkor is megvesszük, ha drágább, mint amilyen értékben eredetileg gondolkodtunk, kizárólag azért, hogy már magunk mögött tudhassuk ezt a feladatot is. A reklámok és az üzletekben felbukkanó akciós feliratok is erre buzdítanak bennünket, vagyis szinte észrevétlenül is belesétálhatunk ezekbe a csapdákba.

Interjúalanyunk még egy fontos tényezőre felhívja a figyelmet: „Akik az év nagy részét szűkösségben, kevésbé kedvező anyagi helyzetben töltik, általában hajlamosabbak az év ezen időszakába többet költeni, ugyanis szeretnének egy kicsit kilépni a megszokott, behatárolt keretek közül, és valamiféle jó érzést vásárolni maguknak – gyakran persze hitelre, vagyis a következő évek terhére. A kamatmentes áruhitelek ugyan nagyon kecsegtetőnek hangzanak, azonban, ha három évig fizetnünk kell egy tíz-húsz-harmincezres tételt, azt valószínűleg meg fogjuk érezni. Még veszélyesebb a helyzet, ha a hitel magas kamattal jár, mivel ennek mértéke akár negyven százalék is lehet.” 

Még nem késő változtatni

A fentieket követve tehát a legfontosabb, hogy szánjunk egy kis időt a tervezésre, rögzítsük az ajándékokra fordítható büdzsét, és kizárólag addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér, vagyis semmiképp se hitelből gazdálkodjunk.

Pályamódosítás

Érdemes amolyan nulladik lépésként letisztáznunk, pontosan hány főt is szeretnénk meglepni, ugyanis tapasztalatom szerint egyeseknél évről-évre bővül a megajándékozottak köre: a szűk család mellett a legtávolabbi rokonok, a barátok, a kollégák, sőt még a házi kedvencek is szerepelnek azon a bizonyos listán. Jelentősen csökkenthetők az anyagi terheink, ha például megegyezünk családon belül, hogy csak a gyerekeknek ajándékozunk, vagy a baráti körön belül bevezetjük az iskolás éveinkből ismert névhúzós rendszert, így csak egyetlen ajándékról kell gondoskodnunk, amelynek akár az értékében is előre megállapodhatunk” – tanácsolja Szabolcs.

A szervezés és a kommunikáció nagy segítségünkre lehet, és akár az említetteken is tovább mehetünk, ha rákérdezünk, mire is vágynak a szeretteink. Ugyan így a meglepetésfaktort kizárjuk, de garantáltan nem a szemétben végzi majd az ajándék. Konkrét kívánság hiányában egy jól célzott ajándékkártya is hasznos lehet, ráadásul a kreatívabb felhasználásra is teret enged.

Ha összeállt a fejünkben, kinek, mit és mennyiért szeretnénk ajándékozni, érdemes kiaknáznunk az internet adta lehetőséget és kényelmet: nézzünk utána, hol érhető el az adott termék, majd használjuk az ár-összehasonlító oldalakat, vagyis mindig vessük össze a lelőhelyek árait. Annál is inkább ajánlott ezt megtennünk, mert a webáruházak ajánlatai az alacsonyabb fenttartási költségek miatt jellemzően jobbak, mint amivel a plázák üzleteiben találkozhatunk. Súlyos forintokat takaríthatunk így meg, ráadásul rizikó nélkül, ugyanis ma már minden online áruháznál van mód a visszaküldésre, ennek feltételeit természetesen jó, ha előre átnézzük” – osztja meg a szakember.

Ha elfogyott a keretünk

Amennyiben idő előtt elfogy az ajándékokra szánt pénzünk, a már emlegetett hitel helyett inkább támaszkodjunk a kreativitásunkra. „A közösen eltöltött minőségi idő minden tárgyi ajándéknál értékesebb és maradandóbb. Adjuk tehát az időnket ajándékba, mégpedig személyre szabva: lehet az egy társasozós vagy beszélgetős este, esetleg egy új évre ütemezett színház, koncert, vagy kiállítás, amit a másik fél örömmel vesz. Készítsünk erről egy ajándékkártyát, és máris kezünkben a nem mindennapi meglepetés. De ugyanígy összeállíthatjuk egy városlátogatás vagy erdei túra tervét is anyagi háttér nélkül, ahogy egy wellnesshétvégére is átadhatjuk a meghívót családtagjainknak, lefoglalni pedig ráérünk később, amikor már az anyagi lehetőségeink is engedik” – javasolja interjúalanyunk. 

A kommunikáció egy ilyen helyzetben is kulcsfontosságú: „Minél őszintébben tudunk beszélni az érintettekkel a büdzsénk kimerüléséről, annál nagyobb valószínűséggel találunk megértésre, sőt még az is kiderülhet, hogy senki nem várt tőlünk drága ajándékot, csakis mi tettünk magunknak olyan magasra a lécet” – jegyzi meg zárásképp Szabolcs.

Kövessük a fentieket, és helyezzük át a hangsúlyokat a közelgő ünnep valódi lényegére. A boltokban válogatás és sorban állás helyett pedig akár mi magunk is készíthetünk ajándékokat, a legtöbben ugyanis valószínűleg ezeket tartják a legnagyobb becsben.

Amennyiben pedig úgy érezzük, aktuális munkahelyünkön nem becsülik meg kellően a munkánkat, váltsunk egy olyan állásra, ahol a bér arányos a tudásunkkal és gyakorlatunkkal. Itt válogathatunk a legfrissebb hirdetések között, ide kattintva pedig a szakmánkban jellemző bérekről tájékozódhatunk.

 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, fizetés, kiadások, december, tudatosság