Ma is számos olyan képzés van, amely nem ad piacképes tudást, ezen az állapoton változtatni kell - mondta Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter a Duális Képzési Tanács alakuló ülésén. A felsőoktatásért felelős államtitkárság kiírta az első pályázatokat vállalatok és felsőoktatási intézmények együttműködésére: erre 350 cég jelentkezett, ebből 248 kis- és közepes vállalat, valamint 21 felsőoktatási intézmény vesz részt az együttműködésben, és 79 alapszakot érint a duális képzési forma. Az első évben, szeptembertől 1000 hallgató tud majd belépni duális képzési formába.

A Duális Képzési Tanács vezetője Rudnay János, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke. A tanácsba két tagot az oktatásért felelős miniszter, két tagot a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter, egy tagot az agrárpolitikáért felelős miniszter, egy tagot az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter, három tagot a Magyar Rektori Konferencia, két tagot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, egy tagot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, egy tagot a Magyar Mérnöki Kamara delegál.

Fizetést is kapnak az egyetemisták

A testület feladata, hogy meghatározza a duális képzés minőségi és fejlesztési irányait, támogassa a duális képzési programok, projektek kidolgozását, hozzájáruljon a minőség- és teljesítményelvű felsőoktatás kialakításához. A duális képzés célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása.

A Siemens és a gazdasági képzés

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Siemens Zrt., 2015 szeptemberétől a világ egyik vezető technológiai cégénél tölthetik szakmai gyakorlatukat a duális képzésben résztvevő nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatók. A hagyományosnál lényegesen hosszabb szakmai gyakorlaton vehetnek részt a hallgatók, így az elméleti tudás mellett komoly munkaerő-piaci tapasztalatra is szert tehetnek.

Fizetést is kapnak az egyetemistákÍme a Siemens állásajánlatai!

A BGF öt elsőéves nemzetközi gazdálkodás alapképzési szakos hallgatójának biztosít a Siemens gyakorlati képzési helyet, évente 22 hetet töltenek a vállalatnál, valamint a 7. féléves kötelező szakmai gyakorlatukat is ott végzik majd, így összesen több mint másfél év szakmai tapasztalatot szerezhetnek tanulmányaik során. Képzésük teljes idejére munkadíjat kapnak a vállalattól. A cég várhatóan 2015 júniusában választja ki azokat, akikkel hallgatói munkaszerződést köt - derül ki a BGF közleményéből.

T-Systems és a Pécsi Tudományegyetem

Az informatikai duális képzés, a kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, valamint az innovációs és kutatási eredmények hasznosítása területén is együttműködik a jövőben a T-Systems Magyarország Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Fizetést is kapnak az egyetemistákA T-Systems ilyen pozíciókat hirdet!

A vállalat és a felsőoktatási intézmény elsősorban a duális képzésben kívánja erőit egyesíteni, kiemelten az informatikai képzés területén. A következő 15 évre vonatkozó új felsőoktatási koncepció egyik fő irányvonala a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazodó képzési struktúra elterjesztése. Ennek megfelelően a hazai felsőoktatásban növekedne a gyakorlatorientált képzések aránya - mondta az MTI-nek a megállapodás aláírásakor Bódis József, a PTE rektora.

A várhatóan 2015 szeptemberében induló programban mintegy 200 pécsi hallgatónak biztosít majd a T-Systems gyakornoki helyet leányvállalatának, az IT Services Hungary (ITSH) pécsi telephelyein működő call-centerekben.

Fizetést is kapnak az egyetemistákAz IT Services munkalehetőségeit itt találjuk!

A hatvani Bosch több intézménnyel állapodott meg

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. a BGF-fel és a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karával írt alá megállapodást. A gödöllői Szent István Egyetemen 2012-ben kezdte meg működését a Bosch Járműelektronika Szakirány. A megállapodás a 2015 szeptemberében induló gépészmérnöki alapképzés hét féléves képzési időszakára szól, ennek keretében a Bosch összesen 8 hallgató fogadását vállalja. A Bosch hatvani bázisa emellett a BGF 5 elsőéves nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgatónak biztosít a 2015/16-os tanévtől gyakorlati képzési helyet.

Fizetést is kapnak az egyetemistákA Bosch csoport ilyen állásokat kínál!

"A Bosch hosszú évek óta támogatja a duális képzés bevezetését és elterjesztését Magyarországon. Valljuk, hogy a gazdasági fejlődés fontos pillére a helyi tudásalapú társadalom megteremtése, amelynek alapja a magas színvonalú oktatás. Ehhez olyan rugalmas képzési rendszerre van szükség, amely érzékenyen reagál a húzóágazatok folyamatosan gyarapodó szakmai igényeire. Nem titok, hogy olyan frissdiplomásokkal szeretnénk együtt dolgozni, akik mind elméleti, mind pedig gyakorlati tudással rendelkeznek, így már a Boschhoz való belépésüktől támogathatják saját szakterületük fejlődését" - mondta Volker Schilling, a hatvani Bosch gazdasági ügyvezető igazgatója a hatvanonline.hu-nak.

Öntészet és járműgyártás

Több öntészeti vállalkozás (például a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. vagy a FÉMALK Fémöntészeti Alkatrészgyártó Zrt. is) csatlakozott a Miskolci Egyetem járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök képzéséhez, és vállalták a hallgatók oktatását, valamint a képzés anyagi támogatását is - írják az egyetem honlapján.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: duális képzés, felsőoktatás, munkaadó, gyakornok, állás, pályakezdő