Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szenior munkavállalók lojalitása és megbízhatósága hatalmas érték a munkaerőpiacon. Gyakran rendelkeznek olyan speciális, ma már ritka szaktudással, amely sok munkáltató számára nélkülözhetetlen. Ha mindez nyitottsággal, és kellő alázattal párosul, a stabil munkahely szinte garantált!

45 év felettiek előnyben

Cégünknél az átlagéletkor 44,7 év, és valamennyi munkakörben foglalkoztatunk szenior munkavállalókat: műszaki, gazdasági területen éppúgy, mint a jogi vagy munkaügyi osztályokon. Törekszünk egyfajta egyensúly kialakítására a generációk között. Összetartóak vagyunk, ennek köszönhetően a fluktuáció nálunk gyakorlatilag nulla, sokan akár több évtizedet is eltöltenek cégünknél. A lojalitást kiemelten díjazzuk – ezt hivatott támogatni a törzsgárda-tagság. De emellett tudatosan igyekszünk megszólítani a szeniorokat, hiszen tudunk számukra hosszú távú lehetőséget és motivációt biztosítani, főleg a tapasztalati tudást igénylő pozíciókban” – foglalja össze gyakorlatukat Dr. Mándi Gábor, az Antenna Hungária Zrt. ágazatvezetője.

Ezen a terepen tapasztalattal előnyben - álláskeresés, karrier, szenior

Hasonlóan pozitív tapasztalatokról számol be Katona Ramóna a Nuance-Recognita Zrt. HR vezetője: „Mi is azon kevesek közé tartozunk, ahonnan gyakorlatilag nincs elvándorlás. Vannak munkavállalóink, akik a kezdetektől, azaz 28 éve a vállalatunknál dolgoznak. Nehézségekbe főleg az új kollégák felvételekor ütközünk: számunka sok területen a 40-45 év felettiek jelentik a potenciális munkaerőt, az általunk használt technikákban (a CC++ programozásban) ugyanis ők az igazi szakemberek. Emellett megbízhatóak, ők már nem vágynak arra, hogy minden nap valami merőben újat alkossanak. A kiegyensúlyozottság, a lojalitás szintén a korcsoport mellett szól, ők már azt is tudják, hogyan találhatnak cégen belül új kihívásokat.”

Mindkét szakember egyetért abban, hogy a szeniorok leginkább a stabilitást értékelik. Ha biztonságban érzik magukat, igyekeznek a legtöbbet kihozni magukból. „Az igényeikről azonban ritkán beszélnek, és ha bármilyen problémájuk van, azt nagyon nehéz felszínre hozni. A változásokhoz kicsit nehezebben alkalmazkodnak, de ez türelemmel könnyen orvosolható” – teszi hozzá Dr. Mándi Gábor.

Generációk egymás közt

A fiatalok és szeniorok jó kapcsolatának titka a kölcsönös tisztelet. Mi már a kiválasztáskor figyelünk arra, hogy a megfelelő munkavállalók kerüljenek be hozzánk. Két tényezőn van a hangsúly: az egyik a cégkultúránkhoz illő személyiség, a másik pedig a szakmai szemlélet. Ha ezek adottak, nem szokott probléma lenni a generációk között, és az isjellemző, hogy a szenior munkavállalók tanulnak a fiatalabb kollégáktól” – osztja meg Katona Ramóna.

Az Antenna Hungária Zrt-nél a 45 év feletti munkavállalók vezető és beosztott munkakörökben is dolgoznak. Dr. Mándi Gábor úgy látja, hogy az esetek legnagyobb részében nem okoz gondot, ha a felettes a fiatalabb. Akkor adódhat feszültség, ha a vezető az átlagnál dinamikusabb, de a szeniorok általában gyorsan felveszik a fiatalos ritmust. „A generációs bizalmatlanság persze elkerülhetetlen. A csapatépítések alkalmával kifejezetten figyelünk arra, hogy legyen személyes kontaktus a dolgozók között, amely feloldhatja ezt. Úgy gondolom, a hosszú távú együttműködés záloga, ha mindkét korosztály biztonságban érzi magát és azonos bánásmódban részesül, mert így nem látnak indokolatlan konkurenciát egymásban.

Az aktivitás és a nyitottság a kulcs

Annak, aki ma a munkaerőpiacon van, véleményem szerint nyitottnak kell lennie, és haladnia kell a korral. Az álláskeresés aktivitást kíván, az online világ ehhez számtalan csatornát nyújt: ajánlott feltölteni a friss önéletrajzot például a Profession adatbázisába, és naponta böngészni az álláshirdetéseket. Elengedhetetlen az önképzés, a részvétel szakmai eseményeken, és ápolni, bővíteni kell a kapcsolatokat. Mindenek előtt azonban nem árt némi önvizsgálat, és annak meghatározása, hogy mi is az illető célja, milyen területen, munkakörben szeretné folytatni a karrierjét. Sőt, akár egy újabb szakma elsajátítását is fontolóra lehet venni, hiszen váltani soha nem késő” – tanácsolja a HR vezető.

A fentieket az Antenna Hungária Zrt. szakembere a következőkkel egészíti ki: „A legerősebb sztereotípia a szeniorokkal szemben, hogy ha új munkahelyre is kerülnek, hozzák magukkal a már berögzült cselekvési mintáikat, és nem képesek a változtatásra. Ha az újdonság iránti nyitottságát ki tudja hangsúlyozni egy 45 év feletti munkavállaló az állásinterjúk során, akár úgy, hogy új dolgokba fog, új képességeket sajátít el, azzal máris tett a pozitív megítéléséért. Néha olyan apróságok is sokat nyomhatnak a latba, mint az öltözködés, ezért ajánlott ebben is fejlődést mutatni, hogy a fellépés valóban meggyőző legyen.

Úgy gondolom, a munkáltatók részéről is újfajta hozzáállásra van szükség, nem szabad visszariadnunk egy olyan jelölttől, aki korábban vezetőként dolgozott, majd esetleg megpályáz egy alacsonyabb pozíciót. A szenior munkavállalókat támogató nonprofit Restart Up kezdeményezés nagyban hozzájárul a szemléletváltáshoz azáltal, hogy aktívan foglalkozik a témával, és egyfajta párbeszédre is lehetőséget ad a felek között” – hívja fel a figyelmet egy lényeges pontra Katona Ramóna.

Ha naprakészek vagyunk, mind szakmailag, mind az álláspiacot illetően, biztosan hamarosan megtaláljuk karrierünk következő állomását. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy azonnal értesüljünk a legújabb lehetőségekről. Keressünk személyre szabott beállításaink alapján az álláshirdetések között, vagy kattintsuk ide a tapasztalatot igénylő munkakörökért.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szenior, tapasztalat