A benyújtott pályázatnak vannak lényeges, és kevésbé lényeges elemei, ezért jó, ha tudjuk, hogy valójában melyek azok a szempontok, amelyek alapján elbírálják a szakértők. Magyar cégek toborzási-kiválasztási vezetőivel beszélgettünk arról, mi az, amit látni szeretnének a beérkező önéletrajzban.

Kiderült, hogy a magyar munkaadók az alábbi 8 dolgot keresik, amikor először nézik meg az önéletrajzunkat:

1. Egyediség

Somogyi Ibolya, a Robert Bosch Kft. humán erőforrás osztályvezetője szerint egy jó életrajz strukturált, lényegre törő, rövid, igényes, de tartalmaz valamit, amitől egyedi és figyelemfelkeltő. Ha valaki igényesen állítja össze az önéletrajzát és a motivációs levelét, akkor az azt sugallja számunkra, hogy a munkájára is igényes lesz.

2. Kulcsszavak

A szakértő kiemelte: egy marketinges, egy gyakornok, egy mérnök jelentkezésében más és más kulcsinformációkat keresünk. "Egy mérnök esetében a végzettség mellett a szakmai tapasztalatot tükröző specifikus kulcsszavak mellett a nyelvtudást és a programozási nyelvismeretet helyezzük fókuszba. Érdekes számunkra, hogy az önéletrajzból kitűnik-e: jelentkező ismeri-e például a különböző autóipari protokollokat" - emelte ki Somogyi Ibolya.

Ezekre vadásznak a munkaadók az önéletrajzunkban!

3. A munkaadók ismertsége

Nagy Diána, az SAP Hungary recruitment szakértője elárulta: az önéletrajz elolvasásakor elsők között nézik a dokumentumban szereplő munkaadók ismertségét, reputációját, az alapvető feladatokat az egyes munkakörökhöz és hogy mennyi időt töltött valaki egy-egy vállalaton belül.

4. Tömörség és átláthatóság

Nagy Diána, az SAP Hungary recruitment szakértője elsősorban azt várja az önéletrajztól, hogy az tömör legyen és konkrétumok szerepeljenek benne. Ezen kívül legyen általános, átlátható, letisztult, a helyesírás pedig legyen kiváló, bármely nyelven is készüljön.

Arról, hogy mit nem szeretnének látni az önéletrajzban a magyar munkaadók, korábbi cikkünkben olvashat!

A külföldi önéletrajzzal kapcsolatos elvárásokról és kerülendő hibákról pedig itt olvashat!

5. A kiírásnak megfelelő elemek

Jakobsen Petra, a Bonafarm HR-igazgatója az önéletrajzban elsősorban azokat az elemeket keresi, amiket a pozíció kiírásban elvárásként megjelöltek, ezek hiánya kizáró tényező lehet, és ha nem egyértelmű, vagy nem derül ki az önéletrajzból a válasz, akkor ez a jelölt kiesését jelentheti, főleg, ha nagyon sok a pályázó. "Jó ha ezek a kulcs információk szembe ugranak, kiemelésre kerülnek. Az elvárásokat nem dísznek írjuk a pozíció kiírás aljára, hanem azért, mert azokat tényleg elvárjuk ahhoz, hogy valakit meg akarjunk keresni" - fogalmazott a szakértő.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Konkrét időpontok és eredmények

Jakobsen Petra arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiválasztásnál nézik az önéletrajz strukturáltságát, érthetőségét, dátumok egyértelműségét (pl. pozícióban töltött idő megértéséhez). "Ezen kívül nagyon keressük egy-egy betöltött pozíción belül a főbb eredményeket, kiemelt projektek, tevékenységek listáját" - tette hozzá.

7. Személyes adatok, időrend

Mészáros Dóra, a Dreher toborzási és kiválasztási specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy tartalmilag egy jól összeállított önéletrajzban szerepelnie kell a szükséges személyes adatoknak (például név, telefonszám és email cím, esetleg a születési hely, idő, lakcím). "Továbbá tartalmaznia kell a tanulmányokat is, ezalatt a legmagasabb iskolai végzettséget/végzettségeket, vagy a szakmai pályafutás szempontjából releváns képzéseket értjük" - hangsúlyozta.

A szakértő szerint jó, ha az eddigi munkahelyek időrendben visszafelé vannak feltüntetve, a betöltött pozíciók megnevezése egyértelmű, a feladatok, elért eredmények strukturáltan, pontokba szedve, lényegre törően vannak kifejtve. Végül egy jó önéletrajz magába foglalja a nyelvismeretet, a számítógépes ismereteket is - tette hozzá.

8. Szakmai tapasztalat

Nagy István, a LEGO senior toborzási és fejlesztési vezetője szerint ha sorrendet kellene felállítani az önéletrajzban fontos elemek között, akkor a szakmai tapasztalatok, iskolai végzettség, illetve az idegennyelv-tudás (a LEGO esetében az angol) szerepelne az első három helyen.

A szakember szerint sok mindent elárulhat az is, hogy mennyire jól strukturált, átgondolt az önéletrajz szerkesztése és formázása (ez utalhat arra, hogy mennyire tud struktúrában gondolkodni az illető). Nagy István rámutatott: elsőre feltűnik, és beszédes információ lehet, ha valakinek korábban sok, rövid ideig tartó munkahelye volt. "Ez önmagában nem kizáró ok, de vonzza a figyelmünket, és ha egyébként releváns a jelentkezés, akkor az interjú során biztosan rákérdezünk a történetére" - árulta el.

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, kiválasztás, toborzás, pályázat, CV

Összeállította: Fogas Krisztina