Az állami ösztöndíjas képzések közül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatási képzésén lett a legmagasabb a ponthatár, itt 453 pont kellett az ösztöndíjas nappali képzésre való bejutáshoz.

A top10-ben négy pszichológia szakot is találunk (KRE-BTK, ELTE-PPK, SZTE-BTK, DE-BTK), de ide került két műszaki szak (BME-GÉK mechatronikai mérnök, BME-VBK vegyészmérnöki) is. Az ELTE germanisztika szakára is nagyon magas pontszámmal lehetett bekerülni, aki nem érte el a 438 pontot, nem jutott be. A Semmelweis Egyetem általános orvos szakára pedig legalább 423 pont kellett - derül ki a Felvi.hu adataiból.

Ezen szakok között nem szerepelnek azonban azok, amelyeknek korábban eléggé magasan rögzítették a ponthatárait: alkalmazott közgazdaságtan (465 pont), gazdaságelemzés (465 pont), nemzetközi tanulmányok (465 pont), gazdálkodási és menedzsment (460 pont), nemzetközi gazdálkodás (460 pont), közszolgálati (440 pont), üzleti szakoktató (440 pont).

Egyébként összesen 16 szaknál volt fix a bejutási küszöb. A fent említetteken kívül a többi kilencnél azonban szerdán lejjebb szállították - néhol több mint 30, más szakoknál viszont egyetlen ponttal.

Ezekre a szakokra volt a legnehezebb bejutni
Fiatalok örülnek az eredményeknek a pécsi Széchenyi téren megrendezett Pécsi Ponthúzó Partin 2013. július 24-én. (MTI, fotó: Sóki Tamás)

Ahol alacsonyabb lett ponthatár:

- andragógia alapképzési szak 430 (445)
- emberi erőforrások alapképzési szak 443 (460)
- igazságügyi igazgatási alapképzési szak 424 (435)
- jogász osztatlan képzés 464 (465)
- kereskedelem és marketing alapképzési szak 449 (460)
- kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak 455 (470)
- munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapképzési szak, 410 (425)
- pénzügy és számvitel alapképzési szak 458 (460)
- turizmus-vendéglátás alapképzési szak 428 (465)
(A korábbi ponthatár olvasható a zárójelben.)

Hat mesterszakon is 99 pontra, azaz majdnem maximális pontszámra volt szüksége a jelentkezőknek a bejutáshoz - érdekesség, hogy az első tízben egy kivételével csak művészeti/művészetközvetítői szakok találhatók. Az egyetlen kivétel, a Pécsi Tudományegyetem zenetanár (gordonka) tanári szakja a 6. helyen.

Ahol fizetni kell

Az önköltséges alapszakokon a legmagasabb ponthatár a veszprémi Pannon Egyetem mérnökinformatikus szakán volt: szám szerint 468. Második helyen egy bölcsész szak, az ELTE germanisztika képzése végzett (ahová 457 pont kellett), a harmadik-negyedik helyen pedig a Budapesti Corvinus Egyetem két képzése található. A legjobb tízbe második mérnöki szakként a Műegyetem mechatronikai mérnöki szaka (9.) és egy orvosi képzés, a Semmelweis Egyetem fogorvosi osztatlan képzése (10.) is befért.

Az önköltséges mesterszakok között már változatosabb a kép: a művészeti és tanári képzések közé be tudott férkőzni 2. helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem kulturális antropológia szakja, harmadikként a szegedi regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzés, illetve 9-10. helyen a Közép-Európai Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy mesterszakja. Az első helyen végző pécsi klasszikus énekművész [operaének] szakra való bejutáshoz maximális pontszám kellett (a szak állami ösztöndíjas formájára alig kevesebb, 98 pont).

Kell a diploma?

Ha valakinek nem sikerült bejutnia az áhított képzésre, az előtte álló egy évet is érdemes hasznosan kell eltölteni: tanulhat valamilyen szakmát, de állást is kereshet. Ez utóbbi lehetőség azoknak, akik gimnáziumban érettségiztek, nehezebb lesz, mint azoknak, akik szakközépiskolában. A szakközépiskolában vagy szakiskolában végzett fiatalok sokkal kelendőbbek a munkaerőpiacon. A Profession.hu-n az érettségizetteknek ilyen állásokat kínálnak.

Egy gimnáziumi érettségi nem mindig elég ahhoz, hogy munkát találjon valaki, egy-két nyelv alapos ismeretével viszont már esélye lehet. Az adminisztratív, asszisztensi vagy a call centeres munkákra például valójában elegendő volna a középfokú végzettség, ám a munkaadók általában nincsenek megelégedve a jelentkezők nyelvtudásával, hozzáállásával, ezért vesznek fel szívesebben diplomásokat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha pedig valaki mindenképp egyetemre vagy főiskolára akar járni már az idén, megpróbálkozhat a pótfelvételivel is. Augusztusban lehet újra beadni a jelentkezést a felsőoktatásba, ám ekkor rendszerint csak költségtérítéses képzéseket hirdetnek meg. A pótfelvételiben meghirdetett szakok 2013. július 26-ától, pénteketől lesznek nyilvánosak. A jelentkezési határidő augusztus 12 lesz.

Sok a pályakezdő munkanélküli

A munkaügyi központokban nyáron jelennek meg a frissen végzett pályakezdő álláskeresők. Ennek az az oka, hogy a most fejeződött be az iskolaév, akik kikerültek az oktatási intézményekből, és nem találtak állást, regisztráltak a munkaügyi központnál. Azok között, akik először keresték fel a munkaügyi kirendeltséget június hónap folyamán, szinte mindenki pályakezdő volt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a regisztrált álláskeresők között 60 700 pályakezdő volt, arányuk az összes álláskereső között 12,2 százalékot tett ki.
57 százalékuknak nincs érettségije, 14,4 százalékuknak gimnáziumi, 22,7 százalékuknak szakközépiskolai, technikumi végzettsége volt. Ám a pályakezdő munkanélkülieknek mindössze 5,9 százaléka diplomás.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: felsőoktatás, pályakezdő, munkanélküliség