Évente körülbelül 130 ezer diák dolgozik a tanulmányai mellett, sokan azért, hogy így teremtsék elő a tanulmányaik, a megélhetésük költségeit. Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége a Szinapszis Kft. segítségével kutatást kezdeményezett a hallgatók körében, hogy feltérképezzék a passzív jogviszonnyal rendelkező diákok helyzetét.

A munkavállalás a legnépszerűbb

Az anyagi tényező a leggyakoribb indok, ami miatt félévet halaszt egy hallgató. A válaszadók majdnem fele nyilatkozott úgy, hogy nem tudja tovább fizetni a tanulmányait.

Majdnem ugyanennyien vannak, akik direkt azért hagyják ott egy időre az iskolapadot, hogy munkát vállalhassanak. A sikertelen vizsgaeredmény miatt a hallgatók negyede, a nyelvvizsga, nyelvtudás hiánya miatt pedig csak a 15 százalékuk megy passzív félévre.

A fiatalok fele nem akarja végleg elhagyni az egyetemet, egy félév után ott szeretné folytatni, ahol abbahagyta. A megkérdezett hallgatók elenyésző része, mindössze 3 százaléka tervezi azt, hogy nem fejezi be a képzést.

Ezekre a munkákra vágynak a fiatalok

A 22 év alattiak és a férfiak inkább az alkalmi munkákat, a 22-23 évesek és a nők pedig a folyamatos munkavégzést preferálják. A megkérdezett hallgatók csupán tizede nem tud munkát vállalni tanulmányai felfüggesztésének ideje alatt - derült ki a kutatásból.

A Profession.hu-n ilyen diákmunkákat kínálnak.

A korcsoportok és a nemek között tapasztalható némi különbség: a 23 év felettiek több mint háromnegyede a tanulmányaihoz kapcsolódó munkákat keresi, míg fiatalabbak közül kevesebben érdeklődnek az ilyen jellegű ajánlatok iránt. Ugyanilyen az arány az adminisztratív állások esetében is.

  Ezekre a munkákra vágynak a fiatalok  

A nők körében az adminisztratív, hostess és nyelvtudást igénylő munkák a népszerűbbek, a férfiak inkább a szakmai jellegű, a kisegítői vagy az operátori állásokat részesítik előnyben.

A dolgozni akaró hallgatók 61 százaléka tudna akár főállásban is dolgozni a passzív időszak alatt, mégis csupán 8 százalék talál számára megfelelő állásajánlatot a piacon - ők az adatok szerint jelenleg is dolgoznak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Azok hallgatók, akik valamilyen okból - például személyes, anyagi vagy a felsőoktatással összefüggő körülményeik miatt - szüneteltetik a tanulmányaikat, a jogszabályok szerint nem dolgozhatnak iskolaszövetkezeten keresztü - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A diákok 91 százaléka szerint viszont nem kellene tiltani a passzív félévesek iskolaszövetkezeten keresztüli munkavállalását. A hallgatók több mint fele azt gondolja, hogy hiába halasztott az egyetemen vagy főiskolán, még mindig diák, így nincs oka a hátrányos megkülönböztetésnek.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: diákmunka, álláskeresés, felsőoktatás, szakmai gyakorlat