Az önéletrajz gyakran az egyetlen eszközünk arra, hogy felhívjuk magunkra potenciális munkaadóink figyelmét, nem csoda tehát, ha a jelöltek sok esetben minden áron szeretnék magukat a lehető legjobb színben feltüntetni. Az egészséges önbizalom és a haugság között azonban vékony lehet a határvonal. A pályázók átvilágításával foglalkozó HireRight amerikai cég arról számolt be, hogy az általuk 2013. első negyedévében kézhez kapott CV-k csaknem 60%-ánál találtak valamilyen típusú csúsztatást az önéletrajzban leírt adatokat vizsgálva.

Az eFinancialCareers által megkérdezett szakértők többsége úgy vélekedett, hogy ,,őrültség" az önéletrajz kapcsán hazugságokba bocsátkozni, azt azonban elismerték, hogy az apróbb valótlanságokra csak az interjúfolyamat viszonylag késői szakaszában derül fény, vannak olyan részletek is, amelyek pedig soha nem kerülnek ellenőrzésre.

Az eFinancialCareers összegyűjtötte a 6 legtipikusabb önéletrajzban előforduló csúsztatást, melyeket főleg a pénzügyi szektorba jelentkezők alkalmaznak előszeretettel:

1. Nem létező végzettség

A legtöbb kozmetikázást egyértelműen a diploma, illetve tágabb értelemben az iskolázottsági szint feltüntetésekor végzik el a jelöltek. Ez jelentheti az egyes tantárgyak vizsgaeredményeinek feljavítását vagy olyan intézmények által kiadott oklevelek meglétét, ahol nem végeztünk.

A cikkben példaként hozzák fel , amikor az ,,iskolák" címszó alatt a jelölt felsorolja a Harvard University vagy a London Business School MBA diplomáját, a valóságban azonban az illető elkezdte ugyan az MBA képzést az adott oktatási intézményben, de soha nem fejezte be. Ilyen esetekben nincs joga végzettségként felsorolni a képesítést, a sikeresen teljesített féléveket vagy vizsgákat ugyanakkor felsorolhatja a ,,képzettség" rovatban.

2. Inaktív időszak letagadása

A két munkahely között munkanélküliként töltött időszak az egyik legkényelmetlenebb tény, mely rögtön feltűnik egy önéletrajz tanulmányozásakor. Az inaktív időszakot szakértők szerint ugyanakkor nem érdemes túlságosan szépíteni, mert könnyen leellenőrizhető, ha nem dolgoztunk az adott helyen.

A nehéz gazdasági időszakban pedig egyre hosszabb lehet az az idő, melyet a pályázó munkakereséssel tölt, így a munkaadók is megértőbbek. Hosszabb kihagyás esetén sokan tipikusan ,,tanácsadóként" tüntetik fel magukat. Ez történt egy pályázóval is, aki azt állította, hogy egy volt kollégájával közös vállakozásba kezdtek, ahol 12 hónapig tanácsadóként dolgozott. A valóságban annyi történt, hogy segített az egyik barátjának egy internetes áruház felállításában. Mások már a nevetségesség határáig mennek és ,,főkertészként" állítják be magukat az önéletrajzban, hogy eltakarjanak egy több hónapos karrierszünetet.

3. Korábbi munkahelyről való távozás ,,valós" története

A kirúgás a mai munkaerőpiacon már nem rendelkezik ugyanazzal a stigmával, mint több évtizeddel ezelőtt, amikor az elbocsátás valódi indoka az esetek túlnyomó többségében a munkavállaló nem megfelelő teljesítménye volt. 

A mai versenyszellemű környezetben már a legkülönbözőbb körülmények is közrejátszhatnak abban, ha ott kell hagynunk az állásunkat, nem árt azonban, ha őszinték maradunk, ha a valódi indokokra kérdeznek rá.

Egy pályázó például azt állította, hogy a vállalatnál, ahol korábban dolgozott, leállították azt a fejlesztést, amelynek vezetője volt. A valóságban ugyanakkor lopás és hűtlen kezelés miatt rúgták ki az illetőt. Más esetben egy volt főnök elárulta, hogy az illető motivációja nem volt megfelelő: ,,a kolléga úgy döntött, hogy egy rockkoncert fontosabb a számára és kisétált az ajtón!".

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Az ,,érdeklődési kör" kibővítése

A kockázatvállalással járó pozíciók esetében a jelöltek előszeretettel sorolnak fel olyan extrém sportokat hobbiként, melyek reményeik szerint azt bizonyítják a munkáltató számára, hogy készek a csapatjátékra, nyitottak a kalandra és a kihívásokra. Ezekre a csúsztatásokra fény derülhet az interjún, de sok esetben már csak ,,éles" szituációban derül ki a jelölt nagyot mondása.

Ilyen volt annak a munkavállalónak az esete, aki az önéletrajzában profi síelőnek állította be magát, így amikor a bank meghívást kapott egy nagy presztízsű sírendezvényre, a vállalatvezetés automatikusan őt regisztrálta, hogy induljon a bank ,,színeiben." A sajnálatos hazugságra a helyszínen derült fény, az állása nem került ugyan veszélybe, de az illető hitelessége jelentős csorbát szenvedett a menedzsmentnél.

5. Kulcsszavak túlzásba vitele

A bankok által sokszor az önéletrajzok kiszűrésére használt automatikus rendszereken megfelelő kulcsszavak használatával lehet átmenni.

A ,,projektmenedzser" pozíciók esetében például hajlamosan a jelöltek hihetetlen túlzásokba esni. 

Tapasztalatként olyan kulcsszavakat halmoznak, mint ,,Waterfall, SxSigma, Scrum", a valóságban azonban csekély vagy nulla tapasztalattal rendelkeznek az adott területen. Az első körbe bekerülnek ugyan, később azonban ezekre a csúsztatásokra hamar fény derül.

6. Hamis munkatapasztalat

Elnyerni az első befektetési bankári pozíciót nem könnyű, a kritérium legalább egy, de inkább két teljes nyári gyakornokság, kiváló tanulmányi eredmények és referenciák, valamint meggyőző iskolán kívüli aktivitás. Az óriási verseny miatt sokan munkatapasztalatot hazudnak.

Egy esetben például az illető azt állította, hogy három évig dolgozott egy befektetési banknál, a valóságban azonban az adott bank volt elnök-helyettesének baráti körébe tartozott és két munkanapig "kísérője" volt az akkori felsővezetőnek.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: önéletrajz, álláskeresés, karrier