Ezek a legnépszerűbb szakmák

Szeptembertől még többen kaptak esélyt arra, hogy piacképes végzettséget szerezzenek - mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a hellokarrier.hu portálnak. Az állam már nemcsak egy, hanem két OKJ-s szakma megszerzését is támogatja, ha a tanulmányokat az iskolarendszerben végzi a tanuló.

Aki a felsőoktatásban diplomázott, ám eddig OKJ-s szakképesítést nem szerzett, két szakmát tanulhat az iskolai rendszerű képzésben, teljesen ingyenesen, állami forrásból. A tanfolyami keretekben szerzett OKJ-s végzettség nem számít bele a két ingyenes szakmába. A képzés munka mellett, esti vagy levelező tagozaton végezhető el, az oktatás két évig tart.

Odrobina László kiemelte: ez nem minden szakképesítésre vonatkozik, az OKJ-ban szereplő 650-ből mintegy 300-at támogatnak. (Az OKJ-s képzések teljes listája itt található!) Nem lehet állami pénzen beiratkozni a jellemzően 100-300 ezer forint közötti összegbe kerülő OKJ-s tanfolyamokra sem, ahol fél-egy év alatt szerezhető meg ugyanaz a végzettség.

Ezek a legnépszerűbb szakmák

Aki nem estin, hanem nappali tagozaton végezné el az iskolarendszerű OKJ-t, az eddigi 21 éves kor helyett 25 éves korig jelentkezhet, ez a választási lehetőség általános érettségi után, sikertelen egyetemi felvételi esetén, az egyetemet, a főiskolát idő előtt elhagyóknak, frissdiplomásként sikertelen elhelyezkedés esetén áll fenn.

Ezek a legnépszerűbb szakmákA Profession.hu-n ilyen szakmunkákat kínálnak!

Ösztöndíj is kapható

Az első szakképesítés megszerzése során nappali tagozatnál jár a diákigazolvány, a családi pótlék 20 éves korig, sőt hiányszakma választása esetén ösztöndíj is.

A megyei fejlesztési és képzési bizottságok évente meghatározzák a helyi hiányszakmák listáját, amelyet kormányrendeletben tesznek közzé. Aki első szakképesítésként ilyen szakmát választ, havi 10-30 ezer forint közötti ösztöndíjat kap a tanulmányi eredmény függvényében. A hiányszakmák listáját a tavalyi 10-ről 12 emelte a kormányzat, egy év múlva pedig várhatóan 20-ra növeli majd.

Ezek a legnépszerűbb szakmákKözépfokú végzettséggel ilyen munkát találhatunk!

A távirati iroda információja szerint eddig 13 500 felnőtt jelentkezett az államilag finanszírozott második szakképesítés megszerzésére. A lehetőség mindenki előtt nyitva áll, kortól függetlenül - közölte Odrobina László.

Top 10 OKJ-képzés a vizsgázók száma alapján

1. szakács
2. mérlegképes könyvelő
3. élelmiszer- és vegyiáru eladó
4. ápoló
5. pincér
6. fodrász
7. bútorasztalos
8. villanyszerelő
9. szociális gondozó és ápoló
10. hegesztő

(A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal adatai alapján, forrás: Eduline.hu)

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, állásajánlat, szakmunka, szakképzés, OKJ, ösztöndíj