Ez érdekli a HR-est az önéletrajzunkban

A Mashable karrierportál a Facebook egyik HR-esét, Ambra Benjamint kérdezte arról, mi érdekli őket valójában egy jelölt életrajzában és mi az, ami egyáltalán nem számít. A válaszokból kiderült, hogy a pályázók által fontosnak hitt információk jelentős része teljesen hidegen hagyja a munkáltatót.

A szakértő megosztotta a kulisszatitkokat, hogy mi alapján választják ki a közép- és felső vezetőket.

Íme a 8 kritikus dolog, ami számít a önéletrajzban és 4 dolog, ami egyáltalán nem:

1. A legutóbbi pozíció

"Általában arra próbálok rájönni, mi az illető jelenlegi státusza és egyáltalán miért érdekelheti őket egy új álláslehetőség" - árulta el a HR-szakértő. Leépítés történt, vagy kirúgták a jelöltet munkahelyéről? Csupán néhány hónapja dolgozik jelenlegi munkahelyén? Legutóbbi tapasztalata vajon releváns-e ahhoz a pozícióhoz, amelyet jelenleg betölteni próbálunk?

2. A vállalat ismertsége 

"Fontos, hogy milyen gyorsan tudom az illető önéletrajzában található vállalatokat referenciaként értelmezni. Ez gyakran nehezebb, amikor az illető csak olyan "névtelen" cégeknek dolgozott eddig, amelyekről eddig nem is hallottam" - árulta el Ambra Benjamin. Ilyen esetekben alaposabban át kell olvasnom az önéletrajzot, amely nem probléma, ha a dokumentum jól formázott és nincsenek benne elütések. "Ha ezek a hibák fennállnak, az illető már el is veszítette az érdeklődésemet" - állítja a szakértő.

3. Átfogó tapasztalat

Az önéletrajzban kulcsinformáció, hogy a jelöltnek van-e karrierfejlődése. A HR-esek arra lesznek kíváncsiak, hogy a betöltött pozíciók együtt jártak-e felelősség növekedéssel és a felsorolt titulusoknak van-e értelmük. 

4. Kulcsszó keresés

A munkáltató az önéletrajz áttekintésekor többek között arra keresi a választ, hogy az illető rendelkezik-e a pozíció betöltéséhez szükséges speciális tapasztalatokkal. Olyan kulcsszavakat keresnek, mint MBA, POS, Cisco, Javascript stb.

5. Kiesett évek 

"Nem bánom az önéletrajzban tátongó kiesett éveket vagy hónapokat, egészen addig, ameddig ezekre elfogadható magyarázatot szolgáltatnak. Három évet gyermekneveléssel töltött otthon? Saját vállalkozás indításába kezdett, de csúnyán belebukott? Nem probléma. Az önéletrajz-lyukak magyarázatának hiánya viszont gyanús és gondolkodóba ejt" - vallotta be a szakértő. 

Ez érdekli a HR-est az önéletrajzunkban

6. Személyes internetes jelenlét

Saját honlap vagy Twitter-oldal, bármilyen személyes weblap, amelyet a jelölt felsorol, erősítheti pályázatát. A HR-esek háromból két alkalommal biztosan belekattintanak ezekbe. Jó, ha tudjuk, hogy Twitter esetén valószínűleg nem az lesz a döntő, hogy mi magunk milyen bejegyzéseket posztolunk, sokkal nagyobb súllyal esik latba az, hogy kik követnek minket (kiknek a köreiben számít a véleményünk), valamint mi kiknek a követői vagyunk. 

7. Általános logisztika

Az önéletrajz első olvasása közben a fontossági lista egyik döntő eleme, hogy hol lakik az illető, illetve rendelkezik-e munkavállalói engedéllyel az adott országban. 

8. Átfogó rendezettség

A HR-esek már az önéletrajz olvasásakor azt keresik, mennyire vagyunk precízek és erről az elütések, helyesírási hibák száma és a gondolatok megfogalmazásának könnyedsége alapján hoznak döntést. 

A szakértő szerint mindezeknek a szempontoknak a figyelembe vétele mindössze 30 másodpercet vesz igénybe, vagy még ennél is kevesebbet. Később már csak azokat az önéletrajzokat olvassa újra, amelyeknél a jelöltet szimpatikusnak találta. Az önéletrajz teljes elolvasására kevesebb, mint 1 percet szán, ezt követően dönti el, hogy az illetőt felhívja-e. Az önéletrajz alapos átnézésére csak akkor kerít sort, ha tudja, hogy az illetővel telefonon is fog beszélgetni.

4 dolog, ami nem számít:

1. Végzettség

A Mashable által megszólaltatott Facebooknak dolgozó HR-szakértő szerint az elmúlt pár hónapban átnézett pár száz önéletrajz közül egyetlennél sem vetett pillantást a "végzettség" rovatra. Közép- és felső vezetők esetén a tapasztalat a legfontosabb, hacsak nem ragaszkodik feltétlenül a munkáltató egy bizonyos iskolai háttérrel rendelkező jelölthöz. A menedzsment tanácsadói pozíciók esetén vagy bizonyos technológiai cégeknél azonban fontos lehet a végzettség. 

2. Gyönyörű formázás

Habár a kreatívan formázott önéletrajz előnyös lehet, a legtöbb cég pályázatokat szűrő online rendszere az információ gyorsabb kinyerése érdekében puszta szöveggé alakítja a beérkező CV-ket. A HR-eseknek elérhető marad ugyan az eredeti dokumentum, de csak ritkán kattintanak át rá, illetve már csak akkor kerülnek a HR-menedzser asztalára, ha a jelölt komoly esélyesnek számít a pozícióra.

3. Kényelmetlenül személyes részletek

A szakértő zavaró tényezőként említette az önéletrajzhoz mellékelt fotót, bármilyen utalást családi állapotra, gyermekekre, vallási vagy politikai hovatartozásra, illetve egészségügyi problémákra. Az amerikai jogszabályoknak megfelelően a munkáltató nem veheti figyelembe a jelentkező személyes körülményeit a döntéshozatalkor, ezért ezek megemlítése a pályázatban hátrányt jelent. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Kísérőlevél

Sokakat meglephet, de a Facebook HR-ese szerint az önéletrajz mellé teljesen felesleges kísérőlevelet mellékelni. A szakértő szerint a munkáltató egyre kevesebb alkalommal olvassa el őket és a legtöbbször csak azért teszik bele az álláshirdetésbe követelményként, hogy ez által is kiszűrjék azokat, akik még arra sem voltak képesek, hogy tüzetesen elolvassák a kiírást. Ambra Benjamin szerint, ha valaki mégis küld kísérőlevelet, annak kiemelkedően jónak kell lennie.

A HR-es azt is elárulta, mi az, ami az őrületbe kergeti a legtöbb munkáltatót:

enlightened A Word önéletrajzminták alapján készült önéletrajzok használata.
enlightened Egyes szám első személyben megírt önéletrajzok (kevés kreatív ötlettől eltekintve).
enlightened A nevetségesen hosszú önéletrajzok (hacsak nem akadémiai állásról van szó, ahol publikációs listát kell mellékelni).
enlightened Annak megemlítése, hogy az illető 1988-ban egy gyorsétteremben dolgozott részmunkaidőben diákként.
enlightened A múlt és a jelen idő váltogatása az önéletrajzban.
enlightened  A vezérigazgatónak küldött, vagy postán beküldött, illetve faxon érkező önéletrajz.

Címkék: CV, önéletrajz, kiválasztás, motivációs levél, kísérő levél, önéletrajzírás, felvételi

Szemlézte:  Fogas Krisztina