Ez az álláshoz vezető első lépcsőfok!

A szakmai karrier első lépcsőfoka nemcsak anyagilag segíti a diákokat, hanem az álláskeresés során hasznos munkatapasztalatokat, személyes kapcsolatokat, önéletrajzba beírható referenciát is ad.

Az élet iskolája

A diákmunka rendkívül elterjedt: a felnőtt magyar diákok 35 százaléka jelenleg is dolgozik tanulmányai mellett, míg 32 százalékuk ugyan most éppen nem, de korábban már végzett valamilyen munkát a tanulás mellett - derül ki a Schönherz Iskolaszövetkezet megbízásából az eNET Internetkutató kutatásából. További 18 százalék azok aránya a tanulók között, akik eddig még nem dolgoztak tanulmányaik mellett, de már a közeljövőben, a következő félévben tervezik, hogy így tesznek.

A tanulás mellett végzett munka hagyománya generációk óta jelen van a magyar társadalomban: a jelenleg aktív kereső válaszadók 54 százaléka számolt be arról, hogy már diákévei alatt is vállalt valamilyen munkát, míg a nyugdíjasok 65 százaléka emlékszik így - áll a 18-60 éves magyar internetezőket reprezentáló felmérésben.

Ez az álláshoz vezető első lépcsőfok!A Profession.hu-n ilyen diákmunkákat találhatunk!

Ez az álláshoz vezető első lépcsőfok!

A lehetséges diákmunkák széles spektrumot ölelnek fel, és a hallgatók élnek is a különböző lehetőségekkel. A diákok 36-36 százaléka számolt be arról, hogy nyári munkát végzett tanulmányai alatt, illetve, hogy tanulmányi időszakban alkalmi jelleggel dolgozik vagy dolgozott.

Tízből három diák (28 százalék) viszont nem érte be alkalmi vagy szezonális munkákkal, hanem részmunkaidőben folyamatosan dolgozik vagy dolgozott tanulmányai mellett. Egytizedük pár hetes-hónapos, míg 13 százalékuk ennél hosszabb, legalább 3 hónapos gyakornoki munkát végez vagy végzett. 8 százalékuk a családi vállalkozásba segített vagy segít be tanulmányai mellett.

Nem csak a pénzről szól

A diákmunka legerősebb motivációja érthető módon a pénzkereset, de egyáltalán nem az egyetlen. Erős motiváló erő az általános és a speciális, a választott szakmával kapcsolatos tapasztalat és gyakorlatszerzés is, ahogy azt is felismerték a tanulók, hogy a diákévek alatt végzett munka az önéletrajzukban is jól fog mutatni, jó referencia lesz a későbbi munkaadó számára.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A diákmunkát vállalók összességében meglehetősen elégedettek a pénzkeresetet illetően, e téren iskolai osztályzatokkal mérve erős négyesre értékelték terveik megvalósulását. Ezen kívül alapvetően elégedettek még az általános munkatapasztalat-szerzéssel is.

Az értékelésben általában jónak tartották a munka kiszámíthatóságát, tervezhetőségét - ami egy diák számára kiemelt fontosságú lehet a munkának a tanrendjébe való beillesztése miatt. A diákok azt tapasztalták, hogy segítőkészek a munkatársak és a jó hangulatúak a munkahelyek is. A javadalmazással már kevésbé voltak elégedettek, de a közepest még egyértelműen meghaladó mértékben értékelték.

Segítség az álláskeresésben

A korábban diákmunkát végzett aktív keresők beszámolói visszaigazolják a jelenleg diákmunkát végzők reményeit. Akik már nem diákok, de tanulmányaik mellett végeztek valamilyen munkát, jelentős arányban számoltak be arról, hogy ez segítette őket álláskeresésük során.

Ez az álláshoz vezető első lépcsőfok!

Legnagyobb arányban, 31 százalékban arról számoltak be, hogy olyan munkatapasztalatokat szereztek, amelyek segítették őket abban, hogy állást kapjanak. De közel egyötödük, 19 százalékuk még közvetlenebb kapcsolatot talált a diákmunka és a későbbi karrier között: őket felvették oda, ahol korábban diákként dolgoztak.

Ez az álláshoz vezető első lépcsőfok!A pályakezdőknek szóló állásajánlatokat és a gyakornoki pozíciókat itt böngészhetjük!

16 százaléknyian említették ebből a körből, hogy a diákmunka során olyan kapcsolatokat szereztek, amelyek segítették őket az álláskeresésben, míg 14 százaléknyian tartották előnynek, hogy az önéletrajzukban szerepeltetni tudták diákmunkájukat.

Ez az álláshoz vezető első lépcsőfok!További gyakornoki lehetőségeket itt találhatunk!

Azok a szülők, akiknek van felsőoktatásban tanuló gyermekük, 60 százalékban számoltak be arról, hogy (legalább egy) gyermekük tanulmányai mellett dolgozik is. Egyértelműn hasznosnak tartják, ha gyermekeik tanulmányaik mellett diákmunkát végeznek. A nagykorú fiatalok szüleinek fele (51 százaléka) teljesen egyértelműnek tartja, hogy a diákmunka jó, mert munkatapasztalatokhoz vezet, és közel ennyien (48 százalék) vélik úgy, hogy a diákmunka a kapcsolatépítésben segíti majd most még tanuló gyermekeiket.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: diákmunka, álláskeresés, pályakezdő, fiatal, gyakornok