Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégek 40 százaléka küzd az Európai Unióban a szakképzett munkaerő hiányával, és egyre erősebb a felismerés, hogy többet kell befektetni az oktatásba, korszerűsíteni kell az oktatás szerkezetét és tartalmát - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság (EB) oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős tagja hétfőn az Európai szakképzési hét rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén.

Szakképzési rendszerünket úgy kell fejlesztenünk, hogy az erős, stabil hátországot jelentsen gazdaságunknak – tette hozzá Varga Mihály a Siemens Zrt. Képzési Központjában. Meg kell nyernünk a fiatalok lelkesedését, a családok egyetértését és a szakképzésben résztvevő intézmények, valamint a vállalatok támogatását ahhoz, hogy a szaktudásnak és a felkészültségnek ismét legyen becsülete – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a válság leküzdését követően a bővülés további útja a termelékenység emelésén, a technológiai fejlesztéseken és a kapacitásbővítésen át vezet. Mindez azonban elképzelhetetlen a gazdaság igényeinek megfelelő, képzett munkavállalók nélkül – tette hozzá a szakminiszter.

Szakképzés fejlesztése

Varga Mihály emlékeztetett arra is, hogy a szakképzési törvény megalkotása mellett számos lépéssel tette hatékonyabbá a szakoktatás rendszerét a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá vontuk a szakképző intézményeket, létrejöttek és megkezdték működésüket a szakgimnáziumok és az új szakközépiskolák, bevezettük és támogatjuk a duális képzést, és kialakítottuk a gazdaság által különösen keresett hiány-szakképesítések ösztöndíjrendszerét is - fogalmazott.

A színvonalas szakképzés mellett megfelelő bérszínvonalra is szükség van azonban ahhoz, hogy a vállalatok megtalálják a jó munkaerőt – szögezte le a tárcavezető. Kiemelte: ezért is fontos lépés, hogy a kormány hatéves időtartamú megállapodást kötött a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről.

Ezen az oldalon most több mint 2.000 szakembert keresnek!

Dale A. Martintól, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatójától megtudtuk, hogy jövőre két újabb szakmai képzést indít a vállalat. Jelenleg három hiányszakmát oktatnak mintegy 90 fiatalnak a Siemens képzési központjában, emellett a duális felsőoktatás keretein belül idén a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen duális műszaki mesterképzés indult - jegyezte meg. Elmondta: a Siemens Németországban 25 éve kezdte a szakmai képzést, amelynek ma is kiemelt szerepe van a cég nemzetközi tevékenységében.

A cégvezető meglátása szerint a szakképzés színvonalának érdekében szükség lenne az iskolai képzés és a vizsgáztatási rendszer fejlesztésére, a vizsgáztatási színvonal emelésére. A szakmunka megbecsülésének növeléséért pedig jobban meg kell ismertetni azt a fiatalokkal, amelyre jó lehetőség az Európai szakképzési hét is.

Az eseményen kapott tájékoztatás szerint a 28 országban csaknem 600 programot kínáló nemzetközi eseményt azért hozta létre az Európai Bizottság, hogy bemutassa a szakképzésben és szakoktatásban rejlő lehetőségeket. A szakképzési hét keretében országszerte számos szakmai eseményen - üzemlátogatásokon, nyíltnapokon, szakmai kerekasztal-beszélgetéseken, karriernapokon, pályaválasztási tanácsadásokon vehetnek részt az érdeklődők december 5-9. között. Az esemény részletes programját a http://szakkepzesihet.hu oldalon találjuk.

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma