Európa is tárt karokkal várja a magyar séfeket
Önnek ajánljuk!
Elég egy röpke pillantást venni bármelyik álláskereső portálra, vagy az erre szakosodott nyomdai termékekre, üzenő falakra és szembetűnő, hogy az éttermek, konyhák állandóan vadásznak a profi és pályakezdő szakácsokra. Sőt, a média heves érdeklődésének köszönhetően még az sem ritka, hogy konkrétan televíziós műsorokba keresnek exhibicionista, szerepelni vágyó ételkreátorokat.
Az Európai Unió mobilitási portálja, az EURES naponta frissülő a statisztikáiban régóta van dobogós helyen a szakács. A harminc európai országból érkező állásajánlatok között második helyen van bebetonozva ez a szakma, ami nem kis teljesítmény a kétkezi munkák között. Olyan népszerű, kiemelt slágerszakmákat előz meg, és utasít a háta mögé, mint a gépészmérnök-technikus, a számítógépmérnök, vagy a marketing menedzser.
Hogy ez a jelenség jót tesz a szakmának, csak a jövőben derül ki - mondja Germán Sándor mesterszakács, aki szerint a mostani népszerűség hatására nem csak a szakácsok, más kétkezi munkák iránt is megnőhet a társadalmi igény és kereslet. Viszont az tény, hogy jelentősen megemelkedett a szakma elismertsége, amit a bérezés mértékében lehet a legközvetlenebbül mérni. Eddig sem lehetett azt mondani, hogy a szakácsok alulfinanszírozottak lennének, vagy lettek volna valaha a többi szakképesítéssel rendelkező foglalkozás bérszintjéhez viszonyítva. De most már az is általános, hogy a kurrens diplomások színvonalát is megszorítja egy-egy tehetséges séf. Sőt, már az sem ritka - állítja a mesterszakács - hogy egy pályakezdő, frissen végzett, tapasztalatlan szakács fizetése is meghaladja a hasonló kvalitásokkal bíró jogászok, vagy mérnökök havi honoráriumát.
A munka ára
A vendéglátóiparban dolgozók mindig is többet kerestek más kétkezi dolgozónál, ami inkább a munka időbeosztási és teljesítménybeli egyenetlenségének volt a következménye, ami mára általánossá kezd válni. Tárgyalási pozícióikat jelentősen javítja, hogy hiányszakmává válásuk az elmúlt évtizedben gyorsan bekövetkezett. Ettől nyílik lehetőségük arra, hogy ők diktálják a feltételeket és csak azt az állást fogadják el, ami minden vonatkozásában a legtöbbet nyújtja a számukra.
Ennek másik oka az, hogy egy étterem, vagy egy melegkonyhával rendelkező vendéglátóipari egység népszerűsége, sikere, látogatottságának mértéke az általuk kínált ételek minőségén áll, vagy bukik. Vagyis a szakács a profit kulcsfigurája, amit magas megbecsültséggel és bérezéssel jutalmaznak. Ez az összeg a hazai munkaadóknál a nettó 100.000 és 300.000 között ingadozik, de ha valakiben buzog a szereplési vágy és még szerencséje is van ahhoz, hogy egy kereskedelmi televízió főzős műsorában kapjon helyet, bérezése akár a csillagos égig is elérhet.
Nyugat-európában a fizetése egy igenen nyelveket is jól beszélő séfnek a hazai szint kétszerese, háromszorosa is lehet, de például egy tengerjáró luxushajón, vagy egy hasonló kaliberű ötcsillagos szállodában már kimondhatatlanul magas méreteket ölthet.
A képzés
Számtalan lehetőség kínálkozik azok számára, akik erre a pályára kívánnak lépni. Lehet közvetlenül az általános iskola befejezése után elkezdeni egy szakképző iskolát, ahol három, illetve - érettségivel együtt - négy éves időtartamban készülhetnek fel elméleti és gyakorlati órákon a szakmára a tanulók. Ezen kívül a már érettségivel rendelkezők számára indított felnőttképzések, oktató központok által indított egy, illetve kétéves kurzusokon ismerkedhetnek meg a mesterfogásokkal a leendő szakácsok. Jellemző, hogy az iskolák, képzések befejeztével munkát is ajánlanak a szakmát szerzetteknek, mert a kereslet állandó és folyamatos a főzőtudományban elmélyült szakemberek számára.
Álláskereséshez kapcsolódó írások:
Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?
Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása
Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?
Gyakori hibák az önéletrajzban
További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú
Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!