Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elég egy röpke pillantást venni bármelyik álláskereső portálra, vagy az erre szakosodott nyomdai termékekre, üzenő falakra és szembetűnő, hogy az éttermek, konyhák állandóan vadásznak a profi és pályakezdő szakácsokra. Sőt, a média heves érdeklődésének köszönhetően még az sem ritka, hogy konkrétan televíziós műsorokba keresnek exhibicionista, szerepelni vágyó ételkreátorokat.

Az Európai Unió mobilitási portálja, az EURES naponta frissülő a statisztikáiban régóta van dobogós helyen a szakács. A harminc európai országból érkező állásajánlatok között második helyen van bebetonozva ez a szakma, ami nem kis teljesítmény a kétkezi munkák között. Olyan népszerű, kiemelt slágerszakmákat előz meg, és utasít a háta mögé, mint a gépészmérnök-technikus, a számítógépmérnök, vagy a marketing menedzser.

Hogy ez a jelenség jót tesz a szakmának, csak a jövőben derül ki - mondja Germán Sándor mesterszakács, aki szerint a mostani népszerűség hatására nem csak a szakácsok, más kétkezi munkák iránt is megnőhet a társadalmi igény és kereslet. Viszont az tény, hogy jelentősen megemelkedett a szakma elismertsége, amit a bérezés mértékében lehet a legközvetlenebbül mérni. Eddig sem lehetett azt mondani, hogy a szakácsok alulfinanszírozottak lennének, vagy lettek volna valaha a többi szakképesítéssel rendelkező foglalkozás bérszintjéhez viszonyítva. De most már az is általános, hogy a kurrens diplomások színvonalát is megszorítja egy-egy tehetséges séf. Sőt, már az sem ritka - állítja a mesterszakács - hogy egy pályakezdő, frissen végzett, tapasztalatlan szakács fizetése is meghaladja a hasonló kvalitásokkal bíró jogászok, vagy mérnökök havi honoráriumát.

Európa is tárt karokkal várja a magyar séfeket

A munka ára

A vendéglátóiparban dolgozók mindig is többet kerestek más kétkezi dolgozónál, ami inkább a munka időbeosztási és teljesítménybeli egyenetlenségének volt a következménye, ami mára általánossá kezd válni. Tárgyalási pozícióikat jelentősen javítja, hogy hiányszakmává válásuk az elmúlt évtizedben gyorsan bekövetkezett. Ettől nyílik lehetőségük arra, hogy ők diktálják a feltételeket és csak azt az állást fogadják el, ami minden vonatkozásában a legtöbbet nyújtja a számukra.

Ennek másik oka az, hogy egy étterem, vagy egy melegkonyhával rendelkező vendéglátóipari egység népszerűsége, sikere, látogatottságának mértéke az általuk kínált ételek minőségén áll, vagy bukik. Vagyis a szakács a profit kulcsfigurája, amit magas megbecsültséggel és bérezéssel jutalmaznak. Ez az összeg a hazai munkaadóknál a nettó 100.000 és 300.000 között ingadozik, de ha valakiben buzog a szereplési vágy és még szerencséje is van ahhoz, hogy egy kereskedelmi televízió főzős műsorában kapjon helyet, bérezése akár a csillagos égig is elérhet.

Nyugat-európában a fizetése egy igenen nyelveket is jól beszélő séfnek a hazai szint kétszerese, háromszorosa is lehet, de például egy tengerjáró luxushajón, vagy egy hasonló kaliberű ötcsillagos szállodában már kimondhatatlanul magas méreteket ölthet.

A képzés

Számtalan lehetőség kínálkozik azok számára, akik erre a pályára kívánnak lépni. Lehet közvetlenül az általános iskola befejezése után elkezdeni egy szakképző iskolát, ahol három, illetve - érettségivel együtt - négy éves időtartamban készülhetnek fel elméleti és gyakorlati órákon a szakmára a tanulók. Ezen kívül a már érettségivel rendelkezők számára indított felnőttképzések, oktató központok által indított egy, illetve kétéves kurzusokon ismerkedhetnek meg a mesterfogásokkal a leendő szakácsok. Jellemző, hogy az iskolák, képzések befejeztével munkát is ajánlanak a szakmát szerzetteknek, mert a kereslet állandó és folyamatos a főzőtudományban elmélyült szakemberek számára.

 

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

 

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

 

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!