A teljes kereset, ami tartalmazza a jutalmakat, túlórát, prémiumot és bérpótlékokat is, átlagosan 428 ezer forint, a tisztított kereset pedig, ami lényegében az eltérő munkarendből fakadó különbségeket korrigálja, átlagosan bruttó 423 ezer forint.

A keresetek igencsak széles skálán mozognak, míg a legrosszabbul fizetett 25 százalék legfeljebb bruttó 235 ezer forint, addig a legjobban fizetett 25 százalék legalább bruttó 549 ezer forint jövedelemmel rendelkezik.

A versenyszférában kevesen vannak azok a diplomás munkavállalók, akik nagyon keveset keresnek, a legtöbbjük fizetése közepes mértékű, illetve egyre kevesebben keresnek sokat - derül ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatain alapuló tanulmányból, amelyet az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet készített.

Ennyit ér forintban egy diploma

A diplomások havi bruttó keresete 43 éves korig lineárisan emelkedik, azonban érdekes módon ezt követően már nem ennyire könnyen jellemezhető a kapcsolat az életkor és kereset mértéke között.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb korosztály átlagos kereslete a középkorúakénak csak a 63 százaléka - átlagosan bruttó 281 ezer forint. A fiatalok legrosszabbul fizetett 25 százaléka legfeljebb bruttó 190 ezer forint, a legjobban kereső 25 százalékuk pedig legalább bruttó 343 ezer forint jövedelemmel rendelkezik.

Mitől függ a fizetés mértéke?

A 250 fő feletti, külföldi, egyéb gazdasági szolgáltatást és ipari tevékenységet folytató közép-magyarországi vállalatok esetében a legjobbak a kereseti lehetőségek.

A Profession.hu-n ilyen állásokat kínálnak a diplomásoknak.

Egy külföldi vállalatnál bruttó 87 ezer forinttal jobbak a diplomások kereseti lehetőségei, mint egy hasonló nem külföldi vállalatnál. Közép-Magyarországon bruttó 119 ezer forinttal magasabbak a diplomás jövedelmek, mint Észak-Magyarországon.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy mikrovállalkozás bruttó 142 ezer forinttal fizet rosszabbul a diplomás foglalkoztatottainak, mint egy 250 főnél nagyobb vállalat.

A diplomás férfiak átlagosan bruttó 56 ezer forinttal keresnek többet, mint a nők. A vezetők keresete bruttó 147 ezer forinttal magasabb, mint az ügyviteli munkakörben dolgozóké.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: felsőoktatás, diploma, munka, fizetés, jövedelem