Magyarország azon országok között van, ahol az utóbbi években mélyült a nemek közötti szakadék. 15 százalékkal eleve kevesebb a nők bére, ha pedig gyereket szülnek, akár 25 százalékkal is kevesebbet kaphatnak - derült ki a Hír24 Híradó adásából.

"Egy nő, ha vállal 2-3 gyereket, akkor akár egy háznyi értékkel is kevesebbet kap, mint egy férfi" - mondta Szabó Zsóka, a Nők a Holnapért Alapítvány elnöke.

Magyarországon a férfiak és a nők bérének különbsége 2007-ben 16 százalék volt, 2011-ben 18, 2012-ben már 20 százalék - ezt mutatják az Európai Bizottság most közzétett legfrissebb adatai.

Ez azt is jelenti, hogy míg az Európai Unióban átlagban 59 napon át csak azért dolgoznak a nők, hogy utolérjék a férfiakat, Magyarországon ez az időtartam 2,5 hónap.

"Ha egyedülálló nőt és egyedülálló férfit - azonos végzettséggel, azonos képzettséggel - hasonlítunk össze, alapból 15 százalék a bérkülönbség. Ha az anya gyereket vállal, egy gyermek esetén ez a különbség már 18 százalék, ha kettő vagy több gyerek van, akkor 20-25 százalék között" - mondta Szabó Zsóka.

Az alapítvány még 2008-ban végezte el ezt a kutatást, de a mostani statisztika azt mutatja, hogy a számok sajnos azóta sem javultak. Az elnök szerint a konzervatív gondolkodású társadalomban a nő hátrébb van, mint a férfi, az a felfogás uralkodik, hogy a nő helye a fakanál mellett van.

Az iskolai végzettség és a munkában eltöltött évek számának emelkedésével fokozódik a diszkrimináció. Adminisztratív és szellemi munkakörökben erősebb, vezető beosztásoknál gyengébb a diszkrimináció - derült ki a műsorból.

"Ki nem mondott diszkriminatív megkülönböztetés él, létezik, jelen van a piacon" - mondta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője, aki látja, tapasztalja, hogy a gyermeket vállaló nőknek jóval kevesebb esélye van munkát találni, mint egy férfinak. Ha talál is, kevesebb bért kap.

A szakmunkás nők és férfiak között szintén nagyobb a rés, a szellemi, irodai közegben, vezetői pozícióban ez a rés csökken. Azt is lehet látni, hogy különböző ágazatoknál is nagyon nagy különbségek vannak, sőt földrajzilag, Magyarországon belül is. Például a kereskedelemben kisebb a rés, 10-12 százalékos - tette hozzá az állásportál értékesítési vezetője.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legrosszabb helyzetben azok a nők vannak, akik 55 év felettiek, a versenyszférában dolgoznak, részmunkaidőben tevékenykednek, és férjezettek. A legjobb helyzetben a fiatal, egyedülálló nők vannak, akik teljes munkaidős állást vállaltak, és a közszférában dolgoznak.

"Ha a munkaadók a béreket konzekvensen kezelik és kommunikálják, ez önmagában hozhat némi javulást" - tanácsolta Zsédely Krisztián.

A legnagyobb probléma az alapítvány vezetője szerint abból adódik, hogy nők nem állnak ki a jogaikért, és nem vonulnak az utcára. A család rossz mintát ad: ahol fiúgyerekek vannak, azt látják, hogy anyu mindent elintéz, és ezt a mintát viszik tovább a párkapcsolatukba - vélekedett Szabó Zsóka. Ezt szerinte a nők tudják megváltoztatni, a neveléssel, tanítással.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: női munka, fizetés, bérolló