Északkeleten és Dél-Dunántúlon sokkal több a munkanélküli, mint a fővárosban vagy az északnyugati országrészben - ahol egyébként sokszor szakemberhiánnyal is küzdenek a cégek, és akár magasabb is lehet a fizetés.

Mivel kell számolnia annak, aki Csongrádból Győr-Moson-Sopron Megyébe szeretne költözni a munkavállalás reményében? Bár a két megye ingatlanáraiban erős a különbség, mégsem áthidalhatatlan a lakóhelyváltás - véli a Duna House ingatlanközvetítő.

Vegyünk például egy harmincas évei végén járó, egygyerekes családot, akik Szegedről szeretnének Győrbe (esetleg Sopronba) költözni. Már van egy lakásuk, amit akár el is adnának és vásárolnának helyette egy másikat, az új városukban. Tegyük fel, hogy ugyanazzal a lakásmérettel beérik.

Húszezer forint többletköltséget jelent

Egy klasszikus 55 négyzetméteres panel ára Szegeden átlagosan 6,36 millió forint, egy ugyanekkora panel Győrben 9,66 millió. A különbség tehát 3,3 millió forint. Érdekes, hogy téglaépítésű lakás esetén pont ugyanekkora lesz a különbözet, ugyanis ebben a méretben Szegeden 9,5 millióért, Győrben (és Sopronban is, itt sincs eltérés) 12,8 millióért keltek el a lakások a tavalyi év második felében.

Családunknak tehát 3,3 milliót kell előteremtenie, ha az új városba kívánna letelepedni. Hitelből ez akár meg is oldható, ha nincs más megoldás. Ám kölcsönt csak akkor kapnának, ha legalább 3-6 hónapos munkaviszonyuk lenne, tehát ezt az időszakot át kell vészelni.

Ebben az átmeneti időszakban az albérlet lehet a megoldás. Ha kiadják a szegedi lakásukat és ezzel párhuzamosan bérelnek maguk is, akkor keletkezik körülbelül 20 ezer forint többletkiadásuk, amit a munkabérükből valószínűleg ki is tudnak gazdálkodni. És ha már elegendő idejű munkaviszony áll a család mögött, bele lehet fogni az ingatlanvásárlásba.

  Ennyibe kerül, ha a munka miatt elköltözünk  

Az ingatlanközvetítő hitelszakértőjének számításai szerint, egy 20 éves futamidejű, államilag támogatott otthonteremtő hitel esetében ekkora összegnek 23 ezer forint körüli a havi törlesztő részlete. Ez ráadásul az első 5 évben fix, könnyen kalkulálható kiadás, mértéke pedig a szerzett jövedelem függvényében elviselhető.

A munkáltató is adhat hitelt

Egyre több cég és még több munkavállaló fantáziáját mozgatja meg a lakáshitel törlesztés kedvezményes adózású támogatásának lehetősége - hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor, RSM DTM adóüzletág-vezető partnere.

Azok a dolgozók jogosultak az adómentes lakáshitel támogatásra, akik méltányolható lakásigényükre banki hitelt vettek fel az elmúlt években és korábban még nem használták ki a munkáltató által kedvezményesen juttatható keretet. Az adómentes munkáltatói támogatás 5 év alatt összesen legfeljebb 5 millió forint lehet, a meglévő lakás értékének 30 százalékáig vehető igénybe új és régi lakásra, forint és devizahitelre egyaránt. A támogatási plafon ötéves periódust figyelembe véve havi 83 ezer forint.

Beépíthető a vállalati cafetériába

Fontos, hogy a támogatás nem adható a bér egy része helyett. Nem is kötelező elérhetővé tenni minden munkavállaló számára, de célszerű átláthatóan szabályozni, milyen kritériumok mentén biztosítja a cég a támogatást a munkavállalóinak, például a próbaidő lejártát követően.

Az alapelvek lefektetése a munkavállalók közötti feszültség csökkentésére is alkalmas. Nem szerencsés például, ha a cégtulajdonos egyben munkavállaló is, és csak számára válik elérhetővé ez a kedvezmény. Szintén nem túl jó ötlet, ha a munkavállalók egy részének a jutalmát ily módon fizetik ki - véli az RSM DTM szakértője.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szabályozás helyesen, erőteljesen korlátozni kívánja, hogy a kifizetés valóban a lakáshitel törlesztését szolgálja, segítsen a munkavállalón, de ne nyisson kiskapukat semmilyen egyéb cél számára - emelte ki Hegedüs Sándor. A munkavállalók részéről az érdeklődés óriási és a munkáltatók számára is előnyös a támogatás, de akkor éri meg a cégnek ezt a formát választani, ha tiszta helyzetben, adókockázat nélkül járhat el - tette hozzá.

É hogy miért mozdulnak mégis nehezen a családok? A Duna House szerint ennek az az oka, hogy nincs itthon tradíciója. Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban másképp gondolkodnak az emberek, oda mennek lakni, ahol jó munkalehetőséget találnak.

Az államtól is kérhetünk lakhatási támogatást

Már lassan másfél éve, hogy lakhatási támogatást igényelhetnek az államtól azok, akik a lakóhelyüktől messze dolgoznak. Akkor kaphatnak pénzt, ha a munkavégzés helye az állandó lakóhelyüktől 100 kilométernél is messzebb van, vagy 5 óránál is hosszabb az oda-vissza út.

A támogatást a munkaügyi kirendeltségnél lehet igényelni. 18 hónapig vehető igénybe, az első fél évben legfeljebb 100 ezer, a második 6 hónapban 60 ezer, utána pedig 40 ezer forintot kaphatnak a pályázók. (Bővebben itt olvashat a lakhatási támogatásról.)

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkáltató, támogatás, cafetéria