Jövőre 101 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján.

A munkaadók, munkavállalók és a kormány képviselői 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el. A minimálbér 3,6, a garantált bérminimum esetében pedig 3,5 százalékos emelés lesz.

A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint. Tavaly év végén bérajánlást nem fogadtak el, az arról szóló megállapodást jóval később, idén július közepén írták alá.

A dolgozók tovább harcolnak az ennél magasabb béremelésért

Olyan kompromisszum született, amely a reálkeresetek növekedésével, a munkahelyek megőrzésével, illetve a foglalkoztatás bővülésével segíthet abban, hogy a magyar gazdaság jövőre is jó mutatókat produkálhasson - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára a konzultációs fórumot követő sajtótájékoztatón.

A megállapodásról várhatóan a következő kormányülések valamelyikén dönt majd a kabinet.

A minimálbéren keresők 3500, a bérminimumot keresők pedig 4000 forinttal kapnak többet január 1-jétől - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke a tárgyaláson résztvevő szakszervezetek nevében. A munkavállalók bíznak benne, hogy az előre meghatározott százalékoknál magasabb tényleges bérnövekedés következik be a jövő év végéig. A helyi bértárgyalásokon ezt fogják szorgalmazni - tette hozzá.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta: a kötelező emelések több mint félmillió embert közvetlenül érintenek az üzleti szférában. Hangsúlyozta: évről évre olyan minimálbérben kell megállapodni, amely a munkavállalók számára a jövedelmük érzékelhető emelkedését jelenti, ugyanakkor nem sért foglalkoztatáspolitikai érdekeket, nem jár elbocsátásokkal.

Arra bíztatják a munkaadókat, hogy ahol van erre lehetőség, ott a kötelező minimumokon túl nagyobb ütemben emeljék a béreket - jelentette ki a VOSZ főtitkára.

A munkáltatók ajánlata teljesült

A munkavállalói oldal a múlt heti tárgyaláson 5,4 százalékos minimálbér-emelést és 4,4 százalékos általános bérajánlást tartott volna elfogadhatónak. A munkaadói oldalról voltak 3,5-3,6 százalékos emelésre vonatkozó javaslatok is. A munkáltatók ajánlata teljesült.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Policy Agenda egy korábbi kutatása szerint a cégvezetők abszolút többsége (88 százalék) úgy vélte, hogy jövőre növekedni fog a minimálbér összege, sőt 60 százalék úgy gondolta, hogy a 100 ezer forintot is meg fogja haladni ennek mértéke. Talán meglepő adat, de a megkérdezett cégvezetők majdnem negyede akár 6 százalékos emelkedést is elképzelhetőnek tartott még októberben.

A 3,5 százalékos minimálbéremelés meghaladja a jövő évi inflációt, azaz matematikai értelemben véve reálbér-emelkedést is jelent a legalacsonyabb keresetűek körében.

A létminimumot nem éri el

"A magyar dolgozók jelentős részének nettó keresete nem éri el a létminimum értékét" - közölte a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége korábban.

Azt még nem közölte a KSH, hogy 2013-ban mennyi a létminimum, a legfrissebb adat tavalyi, amikor is 85 960 forint volt (egy egyfős háztartásban). A 2012-es 93 ezres minimálbér nettója 60 915 forint volt, 25 ezer forinttal kevesebb, mint amennyiből a KSH szerint szerényen meg lehet élni.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: minimálbér, bérminimum, 2014