Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lassan, de határozottan közeleg az év vége, az az időszak, amikor helye van a számvetésnek, a mérlegelésnek, amikor visszatekintünk az esztendőre, ott tartunk-e, ahol szeretnénk, kellő ütemben fejlődik-e a karrierünk és úgy egyáltalán, az életünk.

Sokan sodródnak az árral, folyton ideiglenes állapotban tengődnek, hiszen a számlákat fizetni kell, örülnek, ha van - bármilyen - állásuk. Érdemes azonban olykor nagy levegőt véve leülni, és rászánni magunkat a tudatos tervezésre, a legbenső szükségleteink szerinti célok eléréséhez kellő lépések taktikus megtervezésére. Senki sem fogja megtenni nekünk ezt a szívességet, miért ne tennénk meg magunknak?

Élet és karrier

Természetesen nem könnyű a mindennapok taposómalmában időt, energiát és lelkesedést meríteni ehhez a feladathoz, és a miértek és hogyanok is szép számmal tornyosulnak előttünk, éppen ezért szakértő segítségét kértük, segítsen áttekinteni, mik a legszükségesebb lépései a számvető tervezésnek.

Norbert szabadúszó karrier-tanácsadó, pályafutása során sok hozzá fordulónak segített már kezdő tanácsokkal új irányba fordítani az életét. Szándékosan nem karriert írunk, hiszen jól megtervezett lépésekkel az egész életünket pozitívabb pályára állíthatjuk. Nem választható el egymástól a munka, a hivatás és a nagybetűs élet az összes szegmensével.

Időt, energiát

Norbert szerint az első lépés az élettervezéskor, hogy tanuljunk meg kikapcsolódni. Ez természetesen jelen esetben nem egy török sorozat bámulását jelenti a kanapéra kuckózva, hanem azt, hogy munkaidő után már ne nézegessük a benti e-mailjeinket, a szabadságunk és a hétvégék alatt ne a munkahelyi problémákon törjük a fejünket.

Ez nem könnyű, sokan elképzelhetetlennek is tarják, azonban a folyamat tanulható, kellő kitartással elsajátítható. Meglátjuk, a felszabaduló időben és szellemi energia hozományában szárnyalni fogunk, és olyan dolgok jutnak az eszünkbe, amikről korábban fogalmunk sem volt.

Második fontos lépés, hogy ne pályázgassunk ész nélkül, hanem alakítsuk ki magunkban azt a kört, amin belül mozogni szeretnénk a jövőben a karrierpiacon. Sokszor okozhat pánikot egy álláskeresési időszak, azonban a biztos, ami biztos alapon történő önéletrajz-küldözgetés sokkal inkább hátráltatja a célok elérését, mintsem pozitív hozománya lenne.

Ember, tervezz!

Szellemi senki földje

Szakértőnk szerint senki sem kerülheti el azt a lépést, hogy megfogalmazza a céljait, mielőtt gyakorlati lépésekbe kezd. Természetesen létezik az úgynevezett szellemi senki földje, vagyis az az állapot, amikor úgy érezzük, amiben vagyunk, nem jó, viszont még nem tudjuk, mi lenne az. A kellő idő ráfordításával végzett át- és visszatekintés ilyenkor segít, ha bizonyos dolgokat kizárunk ugyanis az életünkből, máris előrébb vagyunk, és hamarosan meg fogjuk találni a nekünk testhezálló célt.

Az élet- és karriertervezés időszaka magányos út, tele bizonytalansággal, éppen ezért ne féljünk bevonni másokat, meséljünk kikristályosodó terveinkről a családunknak, barátainknak, és legyünk nyitottak a visszajelzéseikre. Sőt merjünk segítséget is kérni, mert noha nyilván mi ismerjük a legjobban a saját életünket és lehetőségeinket, ám egy kívülálló gyakran egészen más megvilágításba tudja helyezni a dolgokat. Forduljunk szakemberhez, ha szükséges, sokat fog segíteni!

Hibák és önkontroll

Ugyanilyen fontos Norbert szerint a folyamatos kontroll, vagyis, hogy időről-időre ellenőrizzük, hol tartunk, nézzünk rá egészében, mintegy madártávlatból az eddigi utunkra, a megtett vagy éppenséggel meg nem tett lépéseinkre. A hibáinkból rengeteget tanulhatunk, a be-becsúszó apró kudarcok előrébb taszítanak minket.

Összefoglalva tehát: tudatos tervezés, célok kitűzése, rugalmasság, önkontroll, kapcsolatok építése és végül, de nem utolsó sorban önmagunk megismerése. Ez a lényeg, a többi már hozzáadódik, mert akarjuk.

Az élet- és karriertervezés időszakában is érdemes rendszeresen ellátogatni a Profession oldalára, hiszen személyre szabott beállításainkkal mindig értesülhetünk a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést is!

 

Készítette: Papp Sándor

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala