Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szinte sokkhatásként érhet bármelyikünket, ha kiderül, távozni kell a munkahelyünkről. Ne aggódjunk! Éppen ekkor nyílik meg előttünk a végtelen lehetőségek tárháza. Mindegy, hogy teljesen váratlanul ér, vagy már régóta éreztük, hogy el fognak küldeni a munkahelyünkről, esetleg mi magunk nyújtottuk be felmondásunkat, a munkahely elvesztése hatalmas megrázkódtatást jelent.

Lehet, hogy nem is gondolnánk, de sokszor éppen egy ilyen erőteljes esemény kell ahhoz, hogy fordítsunk életünkön, kizökkenjünk a megszokott rutinból, és olyan új lehetőségeket ragadjunk meg, amelyekről korábban még csak nem is álmodtunk. A leépítésre később úgy gondolhatunk majd vissza, mint egy kezdő lökésre, mely elindított minket a megújulás felé vezető úton.

Charlotte Billington karrier coach így számol be erről: „Ügyfeleim nagy része éppen egy sorsfordító magánéleti vagy szakmai krízis kapcsán fordul hozzám, mert ekkor érzi úgy, hogy az élet rákényszerítette arra, hogy megálljon és elgondolkodjon, értékelve azt, hogy milyen úton járt eddig és hogyan lépjen tovább. Azt javaslom, hogy ilyenkor adjunk időt magunknak, elemezzük és gondoljuk át: mi illik hozzánk, és szívünk szerint milyen munkát végeznénk legszívesebben. Mi az, ami örömet okoz és feltölt energiával? Melyek az erősségeink, és mi motivál? Számos ügyfelem ilyenkor döntött úgy, hogy beiratkozik egy szakmai kurzusra, egy önismereti tréningre, vagy éppen továbbtanul. Az eredmény önmagáért beszél: ahogyan kikerülnek a napi verkliből és több idejük marad saját maguk megértésére, úgy kristályosodik ki, mi is az ő útjuk és hogyan lépjenek tovább. Semmiképpen se kövessük el azt a hibát, hogy csupán az anyagiaktól vezérelve gondolkodás nélkül beleugrunk az első szembejövő lehetőségbe.”

Elküldték? Így fordíthatjuk az előnyünkre!

De mit tegyünk akkor, ha a leépítés után tehetetlenség vesz rajtunk erőt, és nem érzünk elég erőt az újrakezdéshez? Ha nincs motivációnk? Erre adunk 3 jól bevált tippet!

ÍGY KEZDJÜK ÚJRA A KARRIERÜNKET!

1.) Használjuk a kapcsolati hálónkat!

Ez tökéletes kiindulópont, amikor úgy érezzük, hogy egyedül vagyunk és senki nem áll mellettünk. A kapcsolati hálót az álláskeresők többsége lebecsüli, mondván „nem ismerek senkit, aki segíteni tudna.” Ez azonban nem így van. Ha listát írunk, könnyen rádöbbenhetünk, hogy volt munkatársaink vagy tanáraink, esetleg volt ügyfeleink épp olyan helyeken dolgoznak, ahová szeretnénk bekerülni! A megoldás: nézzünk kapcsolatainkra új szemszögből! Az ügyfél, akivel esetleg kénytelen-kelletlen napi szinten együtt kellett dolgoznunk, most hirtelen kulcsfigura lehet abban, hogy beajánljon egy céghez.

2.) Tüntessük fel magunkat jó színben!

Ha évekig egyetlen helyen dolgoztunk, nagy valószínűséggel le kell porolnunk a közösségi oldalainkat, önéletrajzunkat és minden olyan dokumentumot, amely hozzánk köthető. Használjuk a Profession.hu önéletrajz készítő programját és hozzuk csúcsformába pályázati anyagunkat! Mindez azonban ez még nem elég, a frissített dokumentumot töltsük fel ide, hiszen több ezer munkaadó böngészi folyamatosan az álláskeresők profiljait. Legyen közösségi oldalunk az önéletrajzunk kiegészítője, a bemutatkozó oldalon 2-3 mondatban foglaljuk össze szakmai múltunkat és céljainkat! A cél, hogy láthatóvá váljunk.

3.) Fókuszáljunk!

Ahogyan újabb és újabb lehetőségek és állásajánlatok bukkannak fel, úgy módosulhatnak jövőbeli terveink is a reális lehetőségeknek megfelelően. Éppen ezért fontos, hogy tisztázzuk magunkban, mi az, amiből semmiképpen nem engedhetünk. Heti 1 napot otthonról szeretnénk dolgozni? Minimum 10 százalékkal többet akarunk keresni? Olyan helyen képzeljük el magunkat, ahol napi szinten használhatjuk angol nyelvtudásunkat? Legyenek meg a fókuszpontjaink, amelyek a legfontosabbak számunkra, és amelyekből nem engedhetünk!

Hogyan sikerülhet mindez?

Íme, a fentiekre egy jó példa Dalmától (28), ő hogyan élte túl a leépítést, és kezdte újra karrierjét. „A könyvkiadásban dolgoztam egy kisebb cégnél, ahol elsősorban az volt a feladatom, hogy belföldi és külföldi kiadókkal tartsam a kapcsolat. Rengeteg szerző neve forgott a kezeim között, mindegyiknek az volt a célja, hogy valahogyan kiadják a könyvét. Aztán jött a válság, és a cég az elsők között volt, aki lehúzta a rolót. Ott álltam, hogy nincs munkám és irodistaként csak e-mail címekkel leveleztem, élő kapcsolatom nem sok volt. Szerencsére még ez is elégnek bizonyult ahhoz, hogy megkeressem őket, és nagyon sok találkozó és levelezés után, de kaptam egy ajánlatot. Egy hálás szerző ajánlott be egy külföldi székhelyű ügynökséghez junior account manager pozícióba, aki annak idején nagyra értékelte, hogy minden követ megmozgattam a sikere érdekében. Persze az is sokat segített, hogy előtte már egy álláskereső portálon láttam, hogy a cég új pozíciót hirdetett meg.”

A fentiekből is láthatjuk, hogy az álláskeresés sikeressége összetett, ám ugyanakkor megléphető bárki által. Az pedig tény, hogy minél nagyobb lendülettel és pozitív gondolattal vetjük bele magunkat, annál nagyobb sikerre számíthatunk. Böngésszünk több ezer friss állás között itt nap, mint nap! Vagy legyünk tudatosabbak, és kezdjük azzal, hogy regisztrálunk a Profession.hu oldalán, majd feliratkozunk a hírlevélre. Ha ez megvan, készítsük el önéletrajzunkat a legjobb sablonok alapján, majd töltsük le ezt a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt! Így biztosak lehetünk benne, hogy nem maradunk le egy jó álláslehetőségről sem: abban a pillanatban értesülünk a minket érdeklő ajánlatokról, ahogyan azok kikerülnek az oldalra!

 

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: álláskeresés, munkanélküli, fizetés, karrier, munka