Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Idén ez már a kilencedik ilyen rendezvénysorozat, de most a tavalyinál is jóval több - országosan 91 helyszínen - nyújtanak tájékoztatást a munkaügyi szakemberek, az oktatási és képző intézmények, de képviseltetik magukat a pályaválasztási, illetve pedagógiai intézetek, a kamarák, az érdekképviseleti szervek, az önkormányzatok, a munkaadók és a családsegítő szolgálatok is.
A rendezvénysorozat idei látogatottságán már félidőben is érzékelhető, hogy a munkavállalók minden eddigi évhez képest határozottabban érdeklődnek az iránt, hogy a szakemberek mit javasolnak számukra a továbbképzés terén. Kállay Magdolna az érdi kiállításon örömmel újságolta: "Matematika tanárként dolgozom immár tizenöt éve, de jó ideje szeretnék valami másba fogni. Húsz évvel ezelőtt szerzett közgazdasági szakképesítésem mára elavult - ezt feleleveníthetném, tovább képezhetném. Ahhoz viszont nem volt merszem, hogy valami teljesen más irányba induljak, és nem volt ahhoz elég információm sem, hogy merre lenne érdemes váltani. A munkaügyi központ tanácsadójának bátorítására felvillanyozódtam, mert ráébresztett, hogy mivel számítógépen szívesen dolgozom, működési elvét jól ismerem, képességeim birtokában egyáltalán nem késő átképezni magam az informatikai szektor valamelyik hiány területére."

Cseppentő László a Munkaügyi Központ szakmai főigazgató helyettese az idei kiállítás mottójául az "élethosszig tanuljunk" filozófiát szánta, mert a szakember véleménye szerint csak ezzel a gondolkodásmóddal tudhatja biztonságba magát egy ember a mai munkaerő-piaci viszonyok között. Az oktatási rendszer átalakulása, az ezt követő társadalmi változások egyre élesebben határozzák meg és rögzítik a hiányszakmákat, ami az idei kiállítás sorozat kardinális fókuszpontja lett.

Élethosszig tanulni - Pályaválasztási kiállítás a hiányszakmák tükrében

Jelentős hiány mutatkozik mechanikai szakemberekből, informatikusokból, vendéglátó, szakács, cukrász mesterekből, kőművesből és a mezőgazdaság szakmunkásaiból. Többek közt ezeket a szakmákat igyekeznek közelebb vinni az emberekhez a kiállítás szervezői, hogy feloldják és kihúzzák a munkaerő-piaci hiánybetegség méregfogát azzal, hogy átképzésre sarkalják a pályájukon megakadt dolgozókat.

Jellemző a magyar munkavállalókra, hogy még él bennük az egykori reflex: egy munkahelyen, ugyanabban a beosztásban illik letölteni az életünket. Ennek köszönhetően rugalmatlanná váltak a magyar dolgozók, a mobilitás teljes hiányával a tarsolyukban. A munkaügyi szakemberek véleménye szerint a fizikai dolgozók tovább, illetve átképzésében rejlik az akut helyzet megoldása, amire kiváló alkalmat nyújt a pályaválasztási kiállítás, ahol minden szükséges információt megkaphatnak a látogatók.

A cikk szerzője: Hajós Dániel

Az előzetesben található fotó forrása: profimedia.hu