Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Nyitottak vagyunk és a Gemius országos, reprezentatív felmérést készített a 18 év feletti, internetező munkavállalók megkérdezésével a fent idézett témában. A válaszok elgondolkodtatóak, és a kötelező haladási irányt is kijelölik. Baittrok Borbála, a Gemius tanácsadói üzletágvezetője így summázza az eredményeket: „Számomra a kettősség a legszembetűnőbb, ami a kérdéskört jellemzi. Miközben ugyanis, szerencsére, a férfiak és a nők is közös célt látnak maguk előtt, a munka világát sok tekintetben különbözőképpen érzékelik. Mindkét nem tagjai tevékenyen részt szeretnének venni egy olyan munkakörnyezet kialakításában, ahol egyenlő lehetőségekkel indulhatnak, azonban a férfiak sokkal ritkábban találkoznak az egyenlőtlenség problémájával, emiatt pozitívabbnak látják a helyzetet. Jóval több férfi gondolja azt is, hogy a nőket ma már nem éri hátrány az előléptetések során, és hogy a női vezetőkkel szemben nincsenek előítéletek, a valóság viszont gyakran egészen mást mutat.” Nézzük a részleteket!

Fontos kérdés

A KSH aktuális adatai szerint több mint hatvanezer betöltetlen állás van most a versenyszférában. A munkaerőhiány évről-évre nő, ami megkerülhetetlen szemléletváltást kíván a munkaadóktól, a keresleti piacon ugyanis már egyáltalán nem mindegy, milyen értékeket képviselnek a cégek. A döntés a munkavállalók kezében van, akik nem meglepő módon sokkal inkább igazolnak egy olyan munkahelyhez, ahol önmaguk lehetnek, és semmilyen tekintetben nem éri őket hátrányos megkülönböztetés. Ahogy arról korábban már írtunk, a nők és férfiak megítélése a munka világában látványos különbségeket mutat. Bár a két évvel ezelőtti eredményekhez képest az aktuális adatok bizakodásra adnak okot, még csupán az út elején járunk.

Egy lényeges változás, hogy egyre inkább foglalkoztatja az embereket, hogy a nők és férfiak ugyanolyan lehetőségekhez jutnak-e a munkahelyeken. A kutatásból kiderült, hogy hazánkban a női és a férfi munkavállalóknak egyaránt a 63 százaléka gondolja úgy, hogy a két nem képviselőinek együtt kell tennie azért, hogy a nők azonos lehetőségekhez jussanak a munkahelyeken, ami rendkívül fontos felismerés. Ráadásul a négy év alatt több mint 20 százalékkal nőtt azok száma, akik sürgetőnek tartják, hogy a munkaadójuk konkrét intézkedéseket hozzon ennek megvalósításáért, ugyanakkor a 2016-os adatokhoz képest már ma is sokan (a válaszadók 60 százaléka) ítélik valamivel jobbnak a helyzetet. Egy pozitív folyamat tehát elkezdődött, de messze még a cél” – fejti ki Miklós Melinda, a Nyitottak Vagyunk ügyvezetője.

Együtt a nyitottabb munkahelyekért - munka, teljesítmény, fizetés

Eltérő információk

Annak ellenére, hogy bizonyos tekintetben abszolút egyetértenek a nők és a férfiak, szignifikáns különbség rajzolódik ki a két nem válaszai között abban a kérdésben, hogy érte-e valamely családtagjukat hátrányos megkülönböztetés a neme miatt az iskolában vagy a munkahelyen. „Szomorú tény, de majdnem minden ötödik megkérdezett családtagja tapasztalt már ilyen okból hátrányos megkülönböztetést. Viszont míg a nők negyede hallott ilyen esetről egy családtagjától, addig a férfiaknak csak valamivel több, mint a tizede. Ebből adódik a következtetés, hogy adott családon belül is inkább a nőkkel osztjuk meg ezeket az élményeket. Így viszont a férfiak sokkal kevesebb hátrányos megkülönböztetést sejtenek, mint amit a nők ténylegesen átélnek” – figyelmeztet Melinda.

A számok önmagukért beszélnek: míg a férfiaknak 42 százaléka, addig a nőknek mindössze 28 százaléka gondolja úgy, hogy a nőket nem éri hátrány az előléptetések során. Ezt cáfolandó a felmérés rámutatott, hogy az elmúlt két évben a nők ugyan nagyobb arányban kaptak előléptetést, mint a férfiak, ez azonban pusztán motiválóbb feladatokat takart. A nők fizetésemelést érezhetően ritkábban kaptak, mint férfi kollégáik, pedig ugyanolyan gyakran kértek. A bérszakadék tehát nem véletlenül mutat napjainkban is 15 százaléknál is nagyobb eltérést az azonos pozícióban dolgozó nők és férfiak között!

A munkáltatói felelősség

A trendek szerint a munkaadók egyre inkább igyekeznek tenni az egyenlőtlenségek felszámolásáért, azonban hogy ki milyen intézkedéseket vezet be, az nagyban függ a kiindulási állapottól, az iparágtól, a cég méretétől és a cégkultúra érettségétől. „Nem létezik egyetlen univerzális megoldás, ami mindenkinél működik, ahhoz viszont, hogy egy vállalat valóban jól tudjon eljárni a témában, konkrét adatokra van szüksége arról, hol is tart most és hogyan érzik magukat a munkavállalói. A nagyobb cégeknél jellemzően létezik valamilyen elégedettség-mérés, de ezek az esetek nagy részében sokkal szélesebb témát ölelnek fel, mint a nők és a férfiak munkahelyi helyzete és lehetőségei. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy bár olykor e tekintetben is megmérik magukat a cégek, nincs erre vonatkozó, követhető gyakorlat. Valódi változások viszont ott indulhatnak el, ahol szembenéznek a tényleges problémákkal” – hangsúlyozza interjúalanyunk.

Rímelve arra, hogy a férfiak és a nők nagyjából ugyanannyira tartják fontosnak a munka és a magánélet egyensúlyát, a megkérdezettek a változások közül a családbarát lehetőségeket üdvözölték leginkább. Ezek közé tartozik a rugalmasabb munkavégzés, a távmunka, az anyasági és apasági szabadság kiterjesztése, a visszatérést segítő programok, illetve a céges bölcsőde, óvoda. Ugyanakkor a dolgozók 20-50 százaléka még mindig nem tud arról, hogy ezek a lehetőségek elérhetőek-e a munkahelyén.

A cél tehát a jövőre nézve a nyitottságra törekvésen túl, hogy minél nagyobb láthatóságot nyerjen a téma, a cégek falain belül és társadalmi szinten is. „Minden olyan megoldás, ami segíti a nőket, legyen az egy konferencián berendezett gyermekmegőrző, vagy egy kedvezményes belépőjegy, hovatovább a szakavatott női előadók minél nagyobb számú megjelenése, lényeges üzeneteket hordoz. Ugyanígy szükség van azokra a férfiakra is, akik nyíltan kiállnak az ügy támogatása mellett, és ezáltal követhető példát teremtenek. A Két Lépés kampány is erre hivatott: olyan férfiak és nők is megszólaltak videóinkban, miután egymás cipőjébe bújtak, mint Ráskó Eszter és Kiss Ádám, Kemény Zsófi és Süveg Márk, illetve Viszkok Fruzsi és Makranczi Zalán, azért, hogy tegyenek a változásért, együtt” – avat be Melinda.

Amennyiben mi is szeretnénk megosztani a témával kapcsolatos véleményünket, tapasztalatainkat, a Nyitottak Vagyunk oldalán megtehetjük. Ha pedig éppen munkát keresünk, válasszunk körültekintően, értékrendünknek megfelelő munkahelyet. Nézzünk szét a legfrissebb állások között, és tájékozódjunk hiteles forrásból leendő munkaadónkról. Gyűjtsünk információt a szakterületünkön elérhető bérekről is, és bátran álljunk ki azért, hogy kizárólag a teljesítményünk alapján értékeljenek bennünket.

 

   

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, teljesítmény, lehetőség, fizetés