Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állam csak az egészségében károsodott személyt, vagy a munkanélküliből vállalkozóvá váló embert támogatja. Létezik a „vállalkozóvá válási támogatás”, amely 6 havi, a minimálbérnek megfelelő vissza nem térítendő pénzösszeget jelent, illetve az „önfoglalkoztatóvá válási támogatás”, amely maximum 3 millió forintos kezdő tőkejuttatás (ez azonban régiónként eltérő összeget jelent). Léteznek olyan alapítványok is, amelyektől segítséget igényelhet egy kezdő vállalkozó, ám sokszor ezek nem pénzzel, hanem jó tanácsokkal látják őket el.
(az önfoglalkoztatásról bővebben a Profession.hu egyik korábbi cikkében is olvashatnak. https://www.profession.hu/hu/cikk/311)

Vonzó a milliós nyeremény

A Dreher Sörgyárak Zrt. immár ötödik alkalommal írta ki „Jövő Fiatal Vállalkozója” pályázatot. 236-an regisztráltak – 33 felsőoktatási intézményből –, ami a „verseny” elmúlt történetében a legmagasabb szám. Három írásbeli fordulóból áll az első kör, a megvalósítandó vállalkozás üzleti tervének egy részét kell ezeken benyújtani magyarul. Májusban lesz a döntő, ott már angolul kell ismertetniük a tervezett vállalkozást. Ide már csak a 10 legjobb jut el. A zsűri tagja Könczöl Erzsébet (a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa), Szirmai Péter (az Életpálya Alapítvány kuratóriumi elnöke), Gerendai Károly (a Sziget Kft. ügyvezetője), Salgó István (az ING Bank N.V. Magyarország vezérigazgatója) és Kiss Péter, a 2006-os pályázat nyertese. Mellettük részt vesz a döntésben Kovács Sándor Lóránt, a díjat megalapító Dreher vállalatfejlesztési igazgatója, illetve Fertetics Mandy, a cég fenntartható fejlődés vezetője.

A február végi nyitóeseményen több sikeres magyar vállalkozó vallott arról, hogyan is indult a pályája, a cége, honnan jött az ötlet. Az előadások mellett a „Kérdezz a vállalkozóktól, hogy reális tervvel indulhass” címmel egy kerekasztal-beszélgetést is szerveztek. A nemzetközi piacon is egyre sikeresebb Vágó Réka cipőtervező, Csontos Zoltán, a netpincer.hu „atyja”, Vári Gergő a Profession.hu alapítója, Fellner Krisztián, a Flyerz kitalálója és felfuttatója, illetve Klementz Kata, a L’Office (coworking munkamodell) egyik alapítója válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

 Egyre több fiatal lenne vállalkozó 

Vágó Réka elmondta, hogy hét év alatt építette fel „birodalmát”, és üzleti terve ugyan nem volt, pedig jól jött volna, de kitartóan, elszántan dolgozott, és ennek köszönheti sikereit. A netpincer.hu tulajdonosai egyetemistaként, a saját maguk próbatételeként indították, útközben tanultak, alkalmazkodtak a piac igényeihez. „A motiváció társ egy üzlethez, és nem szabad hiúsági kérdést csinálni a kudarcból” – hangsúlyozta Csontos Zoltán. Vári Gergő pedig elmesélte, hogyan értek el néhány év alatt 80 százalékos piaci részesedést, és hogyan nőtt az egyfős cég 32 fősre az irányítása alatt.

Nem mindenki születik vállalkozónak

A „Jövő Fiatal Vállalkozója” pályázat korábbi nyertesei, Kiss Péter, Bagó Ákos, Deák Róbert ma már mindannyian egy-egy sikeres vállalkozást működtetnek, pályatársaiknak a vállalkozói lét nehézségeiről, sikereiről beszéltek. Kiderült: bár üzleti ötletüket a pályázat előtt is dédelgették már, valódi üzleti tervet a Jövő Fiatal Vállalkozója program keretében készítettek először.

A korábbi nyertesek egyetértettek abban is, hogy nem elég a jó ötlet, annak az adott időben és piaci környezetben kell életképesnek lennie. És hogy miben különbözik szerintük leginkább a vállalkozó és az alkalmazott? Szerintük a vállalkozó megvalósító, kockázatvállaló, munkabíró, míg az alkalmazott elsősorban a stabilitást választja.

Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője korábban a vállalkozói létről elmondta: kényszerből soha nem szabad belevágni. Ha valaki például elveszítette a munkahelyét, ám nincs egy olyan „korszakalkotó” ötlet a tarsolyában, amelyet már régóta szeretne megvalósítani, akkor nem szabad vállalkozásba kezdenie. Ennek ellenére mégis azt tapasztalja, hogy igen sokan próbálnak így érvényesülni. Ezek az emberek úgy vélekednek, hogy olyan pályát választanak, amelyhez – véleményük szerint – nem kell külön képzettség, például coachok lesznek. A karrier-tanácsadó (aki mellesleg üzleti edző is) úgy gondolja: ezt a szakmát is meg kell tanulni.