Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy jó edző jó tolmács is egyben

A hobbinkból megélni sokunk vágya. Tegyük fel, hogy gyerekkorunk óta sportolunk, akár versenyszerűen, akár csak szerelemből. A „mi leszel, ha nagy leszel kérdésre” miért is ne vágnánk rá ebben az esetben határozottan, hogy „Edző!”? Hajrá, természetesen vágjunk bele, azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy attól függetlenül, hogy abból élünk, ami valójában a hobbink, mégiscsak a munkánkról van szó. Az alázat, a szakértelem, és a folyamatos fejlődés kulcsfontosságú ahhoz, hogy visszatérő és elégedett vendégeink legyenek. Halla Szilárd, az F&M fitnesz and more edzője, abszolút tisztában van ezzel, hiszen rögös úton jutott el oda, ahol most tart. Meglátásai, tippjei mindenki számára hasznosak lehetnek, akik az edzői szakmát fontolgatják.

Hogyan kerültél az edzői pályára? Előtte mivel foglalkoztál?

Emlékszem egy jelenetre, nagyjából 13 éves lehettem, még versenyszerűen kajakoztam és meséltem a barátaimnak a vízitelepen, hogy én egyszer edző leszek. Aztán ezt a tervemet egy jó időre sikerült elfelejtenem. 2010 környékén az egyik ismerősöm Facebook oldalán láttam, hogy elkezdett tanulni az egyik legnagyobb hazai fitnesz iskolánál és egyből beugrott, hogy mit is ígértem évekkel ezelőtt. Így érkeztem vissza újra ez edzés és edzősködés világába, egy elég hosszú és kalandos kitérő után. A középiskola végeztével nem igazán tudtam, hogy mihez szeretnék kezdeni, ennek meg is lett az eredménye. Dolgoztam egy plakátgyárban Londonban, mosogattam kínai étteremben Münchenben, voltam utazás koordinátor egy buszos cégnél és megfordultam egy autóülés gyárban és egy autókozmetikában is. Extrán hálás vagyok a jelenlegi helyzetemért.

Milyen egy jó edző szerinted?

Elsősorban elhivatott, a testmozgás rajongója. Sok szakmában lehet eredményes az ember úgy, hogy a munkaidő kezdetével "felveszi a szerepét", majd munka után leteltével kilép az utcára és "újra önmaga lehet", másnap reggelig próbál nem is gondolni a munkára. Az edzői szakma nem ilyen, legalábbis, ha valaki szeretne jó és elismert lenni. A legjobb szakemberek ezen a területen nem azért tartanak edzéseket, mert ez a szakmájuk, épp fordítva. Egyébként is folyton a mozgással, az emberi szervezettel foglalkoznak, kutatják azt, innen pedig már csak egy kicsi, de annál logikusabb lépés az információ megosztása olyanokkal, akik vevők erre.

Milyen tulajdonságok/személyiségjegyek elengedhetetlenek ehhez a szakmához?

Fontos, hogy a lehető legegyszerűbb, legérthetőbb formában, át tudd adni a vendégeidnek, hogy mit vársz tőlük akár gyakorlatok szintjén, akár a hozzáállásukat tekintve. A testmozgás és a fitnesz szakmai nyelv a legtöbb ember számára teljesen idegen. Az edző a tolmács és ha jól fordít, akkor van közös alap, amire fel tud épülni a munka.

Elengedhetetlen az is, hogy tudd olvasni a vendégeid verbális- és nonverbális kommunikációját, tudd, hogy igazából mi motiválja őket, milyen a fizikális és lelki állapotuk, milyen terhelést szeretnének, és milyet képesek elviselni.

Végül pedig nem feledkezhetünk meg arról a nagyon fontos részletről sem, hogy általában nem profi sportolókról beszélünk. A legtöbb ember kikapcsolódni jár az edzőterembe. Nekünk úgy kell szórakoztató köntösbe öltöztetnünk a edzést, hogy szakmai szempontból kifogástalanok maradjunk.

   Egy jó edző jó tolmács is egyben   

Milyen előrelépési lehetőségek vannak ebben a szakmában? Milyen extra dolgokat lehet kihozni belőle?

A klasszikus "egy az egy ellen" személyi edzés szerintem néhány év alatt kimerül a legtöbb edzőnél, elfogynak a szabad időpontok és nem tudsz több vendéget fogadni, hacsak nem csípsz le még egy kicsit a hétvégédből, vagy az alvásidődből, sajnos ilyet is lehet látni.

Szerintem három járható út van, ha valaki nem szeretne ezen a szinten megrekedni. Az első és legkézenfekvőbb, hogy elkezded összevonni a vendégeidet először párokba, aztán kisebb csoportokba és a végén, ha van hozzá elegendő hely, akkor remekül összeszokott 8-10 fős csoportoknak tarthat edzést. Ez egy win-win szituáció, a vendégek kevesebbet fizetnek, az edző többet keres és a csoportos órák hangulata szerintem sokkal energikusabb, motiválóbb, mint a személyi edzésé. Rengetegszer láttam már ugrásszerű fejlődést egy ilyen összevonás után.

A másik lehetőség, hogy valaki egy nagyon szűk területre szakosodik és szemináriumokat tart, amivel több embert ér el egy időben, vagy az edzéseit konzultációkra cseréli, aminek az ára jóval magasabb, mint egy egyszerű személyi edzésé.

A harmadik, itthon még nem túl elterjedt út pedig az online tér kihasználása. Előre megírt edzésprogramok, szemináriumok, online személyi edzés, tényleg csak csak a kreativitásunk szab határt annak, hogy mivel foglalkozunk az interneten. Én ezt az utat választottam, jelenleg még a folyamat elején vagyok, de már most nagyon élvezem. Egy podcastot indítottam el Barbell Brain néven, illetve az egyik barátommal és munkatársammal egy online, egyelőre ingyenesen elérhető funkcionális edzésprogramot hoztunk létre.

Milyen nehézségekkel nézel szembe nap, mint nap?

Jelen pillanatban a lemondások jelentik számomra a legnagyobb nehézséget. Mérnöki pontossággal megszerkesztett napok esnek szét időnként egy-egy rosszul időzített lemondás miatt. Kezdőként pedig beletelt néhány hónapba, mire rájöttem, hogy a vendégeim hobbi sportolók és nem várhatok tőlük olyan hozzáállást és elköteleződést, mint egy profitól. A nagy "aha" pillanatig ezért időnként csalódottnak éreztem magam.

Hogy néz ki egy napod?

Próbálok kiszakadni a klasszikus edzői munkarend sablonból, nem vállalok már nagyon korai és túl késői edzéseket sem, illetve a kedd délelőttöket és a péntek délutánokat kivettem pihenőnek, valamint ilyenkor foglalkozok az online vállalkozással és a termen kívüli feladataimmal. Egy átlagos napon egyébként reggel 8 órától 11-12-ig tartok edzéseket, majd következik egy nagyobb szünet, amikor edzek, nyelvórára megyek és ügyeket intézek. A délutáni műszak pedig általában 4 órától 8 óráig tart.

Mi okozza számodra a legnagyobb sikerélményt?

Az új vendégek általában különböző problémákkal, fájdalmakkal érkeznek és sokszor félnek bizonyos mozgásoktól. A legnagyobb siker, amikor ezek a fájdalmak elmúlnak és elkezdenek magabiztosan mozogni, később pedig az, amikor a szemléletmódjuk változik. Nagyon szeretem végignézni azt a folyamatot, amikor kezdetben valaki tart az intenzív edzésektől, a súlyok emelésétől, idegennek érzi ezt az egész világot, majd eltelik pár hónap és úgy ez az ember büszkén meséli a munkahelyén, hogy mi történt az edzésen, mekkora súlyokat mozgatott meg, és hogy erősebbnek és egészségesebbnek érzi magát, mint valaha. Fontossá válik az egészség és a mozgás, egy belső motiváció lesz az, ami az elején külső volt. Ez a kedvenc részem.

Ha valaki az edzői szakmán gondolkozik, miket tanácsolnál neki?

Tapasztalataim szerint a hazai akkreditált edzőképzések felépítése igazán furcsa. Nagy erőkkel színezik és díszítik azt a tortát, aminek még az alapja sincs kész, ha élhetek ezzel a hasonlattal. Így azt javaslom, hogy mindenki, aki szeretne edzőként dolgozni, egészítse ki a tanulmányait. Olvasson, tanuljon minél többet, főleg az alapokról, kísérletezzen, találja meg a saját stílusát, a saját hangját ebben a végtelenül változatos világban. Sokat segíthet még egy mentor, vagy egy olyan csapat, akikkel a szakmai beszélgetések során új nézeteket, ötleteket lehet megismerni. Ebből a szempontból nagyon szerencsésnek érzem magam, mert olyan emberek vesznek körül, akiktől lehet és érdemes is tanulni, nyitottak az új információra és legalább olyan lelkesek a szakma iránt, mint én.

Mi az, amivel teljesen le tudod ereszteni a gőzt, amivel ki tudsz kapcsolni egy kicsit?

Ahogy mondtam, nekem a mozgás nem csak a munkám, így a kikapcsolódás is sokszor sportolást jelent, ha tehetem a termen kívül. Emellett nagyon szeretek olvasni és különböző kávézókat kipróbálni. Mostanában pedig a párommal próbálunk nagyjából kéthavonta beiktatni egy hosszú hétvégét, amikor elutazunk valahova, hogy megtörjük a monotonitást.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala