Egy hivatás, amit csak szívvel-lélekkel végezhetünk

Takács Eliza már majdnem egy évtizede szerezte meg a diplomáját, egyszakos magyartanárként végzett egy vidéki egyetemen. Úgy érzi, nem volt elvesztegetett az az öt év, amit az intézmény falai között töltött, nagyon sok dolgot tudott hasznosítani a tanultakból a későbbi munkahelyein.

- Miért döntött úgy, hogy nem a tanítással keresi a kenyerét?

- Nem volt tudatos döntés, de valójában sosem dolgoztam a végzettségem szerinti szakmában, vagyis magyartanárként. Már a pályaválasztáskor sem feltétlenül ezzel a céllal mentem a magyar szakra az egyetemre. Csupán ez ment a legjobban. Nem tudtam még, mit szeretnék hivatásként csinálni. Nagyon jó 5 év volt, szerettem, de végül más területen dolgoztam.

Egy hivatás, amit csak szívvel-lélekkel végezhetünk

- Megtalálta a számítását az "új" hivatásában?

- A diploma után 10 évig szerkesztőként, korrektorként dolgoztam, amit nagyon szerettem a kreatív munkafolyamatok miatt. Most kénytelen vagyok pályát módosítani, mert a munkahelyem megszűnt. Jelenleg ismét tanulok, egy OKJ-s képzésben veszek részt, ugyanis a bölcsész diplomámmal sajnos nem tudok elhelyezkedni.

- Mai eszével mit gondol: jól döntött, hogy nem tanít?

- Továbbra sem szeretnék tanárként dolgozni két ok miatt: egyrészt gyakorlat nélkül nem merek, másrészt egyszakos tanárként nehezen tudnék elhelyezkedni.

- Ha valamikor a közeli vagy a távoli jövőben mégis kapna egy ajánlatot, elmenne tanítani?

- Ha egy igazán jó iskolában taníthatnék, és nem érne hátrány az első időben a gyakorlat hiánya miatt, akkor azt hiszem, igen.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

- Tudta hasznosítani az egyetemen tanultakat a munkájában?

- Szerkesztőként és korrektorként igen, nem állt egymástól nagyon távol a két terület. Az új szakmám tanulása során is úgy érzem, hasznát veszem a korábbi tanulmányaimnak. Nem feltétlenül a magyar szak miatt, de hasznos, hogy van tapasztalatom a tanulás, vizsgázás, szakdolgozatírás terén.

- Mit tanácsolna azoknak a fiataloknak, akik tanárnak tanulnak? Mire figyeljenek, hogy ne legyen belőlük is pályaelhagyó pedagógus?

- Ha visszamehetnék az időben, bevallom, én más szakot választanék. Csak annak javaslom, hogy tanárnak tanuljon, aki szívvel-lélekkel ezt szeretné, mert ez egy nagyon nehéz pálya, amit csak elhivatottan, nagy munkabírással és sok-sok türelemmel szabad csinálni. Aki már tanulmányai során sem érzi ezt, annak ajánlom, álljon több lábon, tanuljon mást is.

A Profession.hu-n ilyen tanári állásokat kínálnak!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munka, tanár, pedagógus