Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy-egy átlagos munkanapot még vígan végigcsinálhatunk a protokoll és etikett szabályok különösebb ismerete nélkül, de bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy munkaebédre vagy akár vacsorára hívnak minket egy elegánsabb helyre.

Ha most azzal érvelünk, hogy az ilyesfajta rendezvényekre a mi pozíciónkban úgysem kerül sor, gondoljunk csak az olyan, nem is annyira ritka esetekre, mint a pár napos külföldi üzleti út, egy csapatépítő összejövetel szállodában, szakmai konferencia gálavacsorája vagy egy céges ünnepi alkalom, amikor a főnök asztalánál találjuk magunkat.

Arról már nem is beszélve, hogy manapság igen divatossá vált a jelölteket munkaebéd keretében állásinterjúztatni, nem véletlenül. Az, hogy hogyan viselkedünk a "fehér asztalnál”, rengeteg mindent elárul rólunk. 

Egy asztalnál a főnökkel: tippek munkaebédhez!

Íme pár alapszabály, amelyeket nem árt észben tartanunk:

1. Érkezéskor mindig várjuk meg, amíg a meghívó fél elfoglalja helyét és csak ezt követően üljünk le. Ruházatunkat, hajunkat ne az előtérben, hanem a mosdóban tegyük rendbe!

2. A protokoll szabályai szerint hölgyek nem töltenek italt, kivéve azt az esetet, amikor csak hölgyek vannak jelen a rendezvényen.

3. A szalvétát az étkezés megkezdésekor ölbe kell teríteni. Az étkezés befejezésekor, amikor felállunk, a szalvétát összefogva a teríték bal oldalára kell helyezni. A használt szalvétát még véletlenül sem szabad összehajtogatni, mert ez a vendéglátónk megsértését jelenti, mellyel azt jelezzük, hogy rendezvénye csapnivalóan rossz volt.

4. A leves elfogyasztása után a kanalat ne hagyjuk a csészében, hanem a csésze alá helyezett tányérra tegyük. Egyébként ez vonatkozik a kávés- és teáskanálra is.

5. A sült hús és köret késsel-villával fogyasztása közben ügyelni kell arra, hogy a kés pengéje és a villa ne érjen a szájhoz, továbbá arra, hogy ne érje a tányért.

6. Az evőeszközöket - ha már azt a fogást befejeztük - párhuzamosan egymás mellé a tányérra kell helyezni, ez jelzi azt, hogy a terítéket le lehet szedni. Ha a kést, villát V alakba helyezzük, akkor azzal arra utalunk, hogy még tovább fogyasztunk. A evőeszközök tartásánál alapkövetelmény, hogy azokat testhez szorított karral kell használni.

7. A rendezvényeken a kávé felszolgálása a rendezvény végét jelzi, vagyis 15-20 percen belül illik elhagyni a helyszínt.

Készítette: Khojaste K

Címkék: munka, üzleti ebéd, vacsora, etikett, protokoll, illem