Égető informatikushiány

2019. február 22. Forrás: T-Systems Magyarország/Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

Informatikusokra nagyobb szükség van, mint eddig bármikor. Nézzük a számokat!

Önnek ajánlott állások

Az Európai Unióban 2020-ra 825 ezer informatikai állás lesz betöltetlen, csak Németországban 10 ezer ilyen új pozíció nyílik évente. Magyarországon körülbelül 22 ezerrel kevesebb IT-szakember dolgozik a Hays Hungary friss felmérése szerint, ezzel szemben éves szinten mindössze 2500 informatikus végez a felsőoktatásban. A krónikus problémává váló informatikushiány már a gazdasági növekedés gátja, és miközben a versenyképességet veszélyezteti, a helyzet exponenciálisan romlik.

A negatív tendenciában az is közrejátszik, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok nem ismerik eléggé az informatikai munkaköröket. Erre a felismerésre építve indította el 2015-ben a T-Systems és anyavállalata, a Magyar Telekom közösen a Legyél Te is Informatikus! programot: a pályaorientációs kezdeményezés célja az, hogy a tanulók megkedveljék az informatikai és mérnöki pályát. Három év alatt 58 település 210 iskolájában 148 önkéntes előadó tartott 660 előadást, összességében 28 ezer diákot érve el, és népszerűsítve az említett területeket.

Égető informatikushiány - munka, munkaerőhiány, informatika

A megújított kezdeményezés a fővárosi és a vidéki 10-12. osztályos diákokat vár az új T-Systems székházba két- vagy háromszor 45 perces, különleges informatika órára osztálykirándulás vagy pályaorientációs nap keretében. Az órákon a fiatalok többek között megismerhetik a legújabb technológiákat, beleláthatnak a vállalatnál dolgozó IT szakemberek munkájába és opcionálisan játékos tréningen tudatosíthatják azokat a készségeket, amik elengedhetetlenek egy digitális vállalatban való sikeres működéshez.

A program a diákok mellett az informatikatanároknak is szól. A T-Systems 4 éve támogatja a HTTP Alapítvány szervezte Digitális Tanárkonferencia megrendezését, a vállalat legújabb fejlesztéseit és a legfrissebb digitalizációs trendeket pedig november végén mutatják be az informatikát tanítóknak.

Amennyiben az IT programozás, fejlesztés területén szeretnénk elhelyezkedni, itt érdemes szétnéznünk.

Az IT üzemeltetés iránt érdeklődök számára ezek az állások lehetnek érdekesek.

Jól fizető munkákat ide kattintva találunk.

Pályakezdőket, gyakornokokat ide várnak.

Ha pedig külföldi karrierben gondolkodunk, itt találhatjuk meg a számításunkat.

Szemezgessünk a fentiek között, és jelentkezzünk minél több helyre. Figyeljünk a legfrissebb állásokra is, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Amennyiben CV nélkül pályáznák, próbáljuk ki a Mobilmunkát

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: munka, munkaerőhiány, szakma, informatika, pályaválasztás

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu