Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az informatikai piacon nem a végzettség, hanem a személyes készségek, többek között szorgalom, ambíció, asszertív kommunikáció számítanak leginkább. Ha hiányzik is a tudás, azt gyorsan megszerezheti a jelölt, ha jók a képességei.

Több száz nem informatikai végzettségű diplomás informatikussá való átképzését vállalta magára a Green Fox Academy azzal a törekvésével, hogy elindítja iskoláját. A program lényege, hogy „nemprogramozókból” képezzenek junior programozókat négy hónap alatt. A bekapcsolódó partnereknek köszönhetően a karrierváltók segítséget kapnak az elhelyezkedésben.

Fazekas Barbarát, a Green Fox Academy vezetőjét és társalapítóját kérdeztük a program részleteiről és az eddigi tapasztalatokról.

Profession.hu: Milyen apropóból hoztátok létre a képzést és miben különbözik a többi, munkaerőpiacon tevékenykedő felnőttképzési intézménytől?

Fazekas Barbara: A munkaerőpiacon tapasztalható informatikus hiány ihlette az iskola létrejöttét még 2015-ben. Tisztában voltunk vele, hogy mi egymagunk a hiányzó több mint 20 ezer informatikust nem fogjuk tudni kiképezni, de el tudtunk indítani egy folyamatot. Létrehoztunk egy újszerű, alternatív oktatási modellt, amelyet nyugaton már alkalmaznak, itthon azonban még nem.

A mi esetünkben a jelentkezők 76 százaléka diplomás, de nincsen informatikai előképzettsége. Ellenben van közöttük képzőművész, fogtechnikus, jógaoktató, jogász, és közgazdász is. Felső korhatárt sem szabtunk, a negyvenen felüli pályamódosítók is bátran jelentkezhetnek. Egyelőre öt-hatszoros a túljelentkezés, de dolgozunk rajta, hogy még több jelentkezőt tudjunk felvenni.

Már több mint 20 informatikai céggel dolgozunk együtt, ennek köszönhetően a sikeresen végzett és rajtuk keresztül elhelyezkedett hallgatóknak minimum nettó 220 ezer forintos kezdő fizetést tudunk garantálni. A képzésben eddig résztvevők döntő többsége már a négy hónapos kurzus elvégzése előtt munkaajánlatot kapott. Újdonság továbbá, hogy már nem csak szoftverfejlesztőket, de hardver programozókat is képzünk.

Diplomás pályamódosítás korhatár nélkül

Profession.hu: Mennyi ideig tart a program és milyen költséggel kell számolniuk a részt vevőknek?

Fazekas Barbara: A Green Fox négy hónapos képzésének díja 990 ezer forint plusz áfa, amelyet a diákoknak előre kell befizetniük. Ha erre nincs módjuk, ma már utófinanszírozásra is van lehetőség. Ebben az esetben a tandíj 1 millió 290 ezer forint plusz áfa, amit a képzés elvégzése után 18 havi részletben kell megfizetni. A magas tandíj oka részben az is, hogy a Green Fox az oktatóit a piacon dolgozó legjobb szakemberekből verbuválja. Egy csoportot minimum három mentor tanít. Fontos tudni, hogy a kurzus költségeinek a tandíj csak egy részét teszi ki, a másik, igen jelentős hányadát a támogató cégek állják, fejvadász díj formájában. Emiatt is vagyunk üzletileg különösen érdekeltek abban, hogy jó minőséget nyújtsunk

Profession.hu: Mennyi időbeli elfoglaltsággal jár, ha valaki részt akar venni a kurzuson?

Fazekas Barbara: A képzés ideje alatt a hallgatóknak napi 11 órás elfoglaltsággal kell számolniuk, és 640 órát töltenek el gyakorlati projekteken. Ez azt is jelenti, hogy nagyságrendileg akkora kódolási gyakorlattal rendelkeznek majd, mint egy többéves BSc-s képzés végén.

Az oktatásban két teljes állású pszichológus is részt vesz. Ez azért fontos, mert a Green Fox nem csak a szakmai tudást tartja szem előtt, de azt is, hogy a hallgatók hogyan tudják értékesíteni tudásukat. Illetve a pszichológus kollégák segítik az „átalakulás” folyamatát is, amely, mint tudjuk, sokszor jár megzuhanással.

Profession.hu: Milyen szűrőrendszert alkalmaztok a kiválasztás során?

Fazekas Barbara: Az iskola egy négylépcsős felvételi folyamat során választja ki a jelentkezők közül a legjobbakat. Arra fókuszálunk, hogy a programozói szakma valóban illik-e a személyiségükhöz és a képességeikhez. A legfontosabb kiválasztási tényező, hogy a jelölt elég elszánt és motivált legyen az újdonságok és a tanulás iránt.  

Profession.hu: Miért ilyen rövid a képzés ciklusa?

Fazekas Barbara: A hiperintenzív képzés nem véletlenül ilyen rövid. Az alapítók nem szeretnének elavult tudást átadni a hallgatóknak, márpedig véleményük szerint egy 1-2 éves tanfolyam esetében már az is előfordulhat, hogy elévül, amit a képzés elején megtanul a hallgató. Emellett azért választottuk ezt a rövid formátumú oktatási modellt, mert azt szeretnénk, hogy minél kevesebbet töltsenek a diákjaink munka nélkül.

Diplomás pályamódosítás korhatár nélkül

Profession.hu: Mely cégek kapcsolódtak be a programba?

Fazekas Barbara: több mint húsz cég van a programban, többek között:

-        Black Swan Hungary Kft.

-        CIB Bank Zrt.

-        Danubius Expert Zrt.

-        Electool Hungary Kft.

-        Emarsys-Technologies Kft.

-        EPAM Systems Kft.

-        evosoft Hungary Kft.

-        GMG Hungary Kft.

-        Havas Worldwide Budapest Zrt.

-        HUmansoft Kft.

-        LogMeIn Kft.

-        Lufthansa Systems Hungária Kft.

-        New Kids On The Edge Kft.

-        Ringier Axel Springer Magyarország Kft.

-        Saltech Consulting Kft.

-        Tata Consultancy Services Ltd.

-        UHU Systems Kft.

-        Raiffeisen Bank Zrt.

-        Synoa GmbH

Profession.hu: Végül mesélnél még pár szót az oktatási módszeretekről?

Fazekas Barbara: A mentorálás alapú és projekt központú oktatást választottunk, mert szerintünk hatékonyabb a hagyományos módszereknél. Egyelőre a tapasztalataink azt mutatják, hogy a hallgatók nehezen állnak át a megszokott frontális oktatásról a mentorálás típusú tudásátadásra. A modern oktatási forma tehát abban különbözik hagyományos társaitól, hogy folyamatos önfejlesztésre sarkallja a hallgatókat. Azaz azt kell megtanulniuk, hogyan sajátíthatják el önállóan az új ismereteket. Ehhez rendelkezésükre állnak videós tananyagok és online dokumentumok.

Összefoglalva, ha a jelentkezők elég elszántak és kitartóak négy hónap alatt egy új szakmát tudhatnak a kezükben, amelyet az új munkahelyükön már alkalmazhatnak is.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy milyen állásajánlatok várhatnak ránk, ha elvégeztük a képzést vagy már IT tudás birtokában vagyunk, akkor nézzünk szét bátran a legfrissebb álláslehetőségek között vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább akarjuk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést.

 

Készítette: Sebők Viktória

Címkék: képzés, pályamódosítás, álláskeresés, munka, karrier

A képek forrása: Green Fox Academy