Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor azt halljuk, hogy hamarosan robotok fognak interjúztatni minket egy-egy pozícióra, az egészen futurisztikusan hangzik, pedig nincs is olyan messze, mint ahogy gondoljuk. Talán meglepő, mégis igaz, hogy robotokkal, vagy másképp fogalmazva automatizált megoldásokkal valamennyien találkoztunk már, legyen szó webshopos vásárlásról, chatbotos beszélgetésről, vagy épp egy online teszt kitöltéséről. Pontosan úgy szivárog be a technológia a kiválasztási folyamatokba is, akárcsak a mindennapjainkba, vagyis ha épp állást keresünk, szinte biztosan kapcsolatba kerülünk a mesterséges intelligenciával. Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, és mire számíthatunk a nem is olyan távoli jövőben, arra Speiser Tamara, a Profession.hu toborzási szakértője és Tüzes Imre, üzletfejlesztési és termékmenedzsment vezető ad választ.

Újdonság, vagy mégsem?

Kezdjük egy jó hírrel: a szakértők szerint a napjainkban zajló digitalizációtól egyáltalán nem kell rettegnünk, azonban mindenképp fel kell készülnünk rá. „A változás nem újdonság, ez az emberiség történetében mindig is jelen volt, hiszen a technológiai fejlődés mindig kiváltott bizonyos munkaköröket és ezzel egyidejűleg újakat is teremtett” – kezd bele a témába Tamara. Szavaival jól összecseng Imre meglátása is: „A történelem ismétli önmagát. Az elmúlt két évszázadban lezajlott ipari forradalmak alapjaiban alakították át az akkori munkaerőpiacot, ahogy annak napjainkban is szemtanúi lehetünk.

Az automatizáció tehát folyamatos, és jellemzően azokat a munkaköröket érinti, amelyek kiszámítható környezetben, periodikusan ismétlődő feladatokból állnak, és kötött szabályrendszer alapján valósulnak meg. Így elképzelhető, hogy a könyvelők munkáját idővel szoftverek veszik át, hiszen ezek a munkafolyamatok pontos szabályok mentén működnek, és ha a hibaszázalék is nullára csökkenthető robotok által, az további előnyt jelent. Az adatok gyűjtése és feldolgozása is utánozhatatlanul gyorsan, pontosan történhet mesterséges intelligencia által, így a vonatkozó munkaköröket is átvehetik a gépek, ahogy a biztosításközvetítő munkakört is, hiszen az adathalmazok összevetésével másodpercek alatt megbirkózik egy algoritmus, míg mi akár órákat is eltölthetünk vele. Hasonló analógiát követve valószínűleg a pékek munkája is könnyen automatizálható lesz a jövőben, szemben azokkal a gyártási folyamatokkal, amelyek minőségellenőrzést, gyors észlelést és reakciót kívánnak” – sorolja a toborzási specialista.

Digitális álláspiac: erre készüljünk - álláskeresés, állásinterjú, digitalizáció

Persze miközben egyes munkakörök megszűnésével vagy a feladatok változásával kell számolnunk, nem árt figyelemmel kísérnünk az új pozíciók születését is. Ilyenek az új technológiák fejlesztésével, üzemetetésével, projektmenedzsmentjével kapcsolatos állások, az online marketing, vagy a social média platformok kezelése, de a sort egészen hosszan folytathatnánk – elég csak ránéznünk a névjegykártyánkra, gyerekként nagy eséllyel nem egészen olyan munkában gondolkodtunk, amit aktuálisan végzünk, vagy amire pályázni tervezünk.

Ami nélkül nem megy

Fontos felismernünk, hogy a gépekkel versenyeznünk nem érdemes, azonban ha kellő nyitottsággal és rugalmassággal állunk a modern technológiához, számunkra is előnyös kooperációkhoz juthatunk. „A digitalizáció kétségtelenül a mi fejlődésünket szolgálja, hiszen a különböző algoritmusok és szoftverek az unalmas, monoton, vagy épp veszélyes folyamatokat veszik át tőlünk, egyszerűsítik, gyorsítják, vagy teszik biztonságossá azokat, így kapacitásainkat a kreatív, gondolkodást igénylő feladatokra fordíthatjuk, azokra, amelyek a flow-t és a sikerélményt is adják. Ráadásul a robotok a hibázás lehetőségét is kiveszik a képből, tovább könnyítve ezzel a munkánkat” – mutat rá néhány lényeges pontra Tamara.

Amennyiben ismerjük a mai kor vívmányait, a magunk javára fordíthatjuk azokat, de ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az átalakuló álláspiacon, ennél több kell. „Gondoljuk át logikusan, mi az, amit a gépek meg tudnak tenni, és mi az, amit emberként mi tudunk a folyamatokhoz hozzáadni, ugyanis ezekben rejlik az erőnk. A korábban már említett kreativitás, észlelés, és a váratlan helyzetekre való gyors reagálás mellett a döntési, illetve vezetési képesség éppúgy felértékelődik napjainkban, mint a kooperációs készség. Ezek viszonylatában az élethosszig tartó tanulás is új értelmet nyer, hiszen személyes fókuszunkat is az általunk hozzáadott értékek erősítésére kell helyeznünk, a tárgyi tudás helyett” – vallja a toborzási specialista.

Digitális álláspiac: erre készüljünk

Aki biztosra menne, annak ajánlott mihamarabb elmerülnie a digitális transzformáció rejtelmeiben, akár a pályaváltást is fontolóra véve. „Digital Talentekre folyamatosan nagy szükség van, az IT fejlesztés és IT Telekom területein egyaránt, de a piaci igények újabb és újabb pozíciókat hívnak életre. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy digitális skillek már nemcsak a technikai jellegű munkakörökben elengedhetetlenek, hanem olyanokban is, amelyeknél korábban ezek egyáltalán nem szerepeltek az elvárások között. Egy online marketingesnek például tisztában kell lennie a SEO fogalmával, ahogy egy beszerzőnek otthonosan kell mozognia a vállalatirányítási rendszerek között. Ezeken túl a felhasználói folyamatok és a közösségi felületek kezelése vagy az agilis munkavégzés is felbukkan a követelmények között, sőt ezek a teljesen új keletű képességek ma négyszer gyakrabban fordulnak elő a hirdetésekben, mint öt évvel ezelőtt” – hangsúlyozza Imre.

Aki magát adja, csak nyerhet

Ahhoz, hogy egy-egy régebbi típusú vagy épp újhullámos munkakör befutói legyünk, adottságainkat, meg is kell tudnunk mutatni, mégpedig olyan módon, hogy az a kiválasztás során használt szoftverek számára is látható legyen. „A strukturált, lényegretörő önéletrajz mindennek az alapja, ebben nincs változás, abban viszont igen, hogy ma már az álláspályázatra egyfajta projektként kell tekintenünk. Mivel a CV-k előszűrése jellemzően egy automatizált rendszeren keresztül zajlik, ami az önéletrajz tartalmát az álláshirdetésben szereplő elvárásokkal összeveti, akkor számíthatunk jó eredményre, ha pályázatunk valamennyi, a pozíció szempontjából lényeges kulcsszót tartalmazza – terjengős megfogalmazás, részletekbe menő magyarázatok helyett ez ma a legfontosabb” – emeli ki Imre.

Az sem mindegy, hogy hogyan töltjük ki a regisztrációnkat egy adatbázisba, ugyanis ez esetben is a megfelelő kulcsszavak mentén találhatnak ránk a potenciális munkaadók. „A digitális technológia, ezeken túl, a kiválasztás számos pontján megjelenik, legyen szó online nyelvi tesztről vagy kompetenciafelmérésről. Ahogy korábban sem volt ajánlott füllenteni a CV-nkben vagy az állásinterjún, úgy maximálisan igaz ez ma is, hiszen mindenre néhány kattintás után fény derül” – figyelmeztet Tamara, majd folytatja.

Új módszerként került be a gyakorlatba az automatizált videóinterjú is, és bár sokan tartanak tőle, valójában számtalan előnye van az álláskeresők számára: bárhol és bármikor lebonyolíthatjuk a beszélgetést, ráadásul a háttérben futó algoritmusok teljesen objektív képet alkotnak rólunk, míg egy személyes interjúnál a szubjektivitás nem kivédhető, azonban mindkettőnél érvényes, hogy első benyomást csak egyszer tehetünk, vagyis a felkészülést nem spórolhatjuk meg. A gyakorlat teszi a mestert elv követendő az egyre nagyobb teret hódító gamifikációs technikáknál is. Ez izgalmas és élményszerű játékokat jelent, amelyek során szintén algoritmusok térképezik fel viselkedésünket és bizonyos kompetenciáinkat, vagyis ha ilyen feladat elé nézünk, érdemes néhány, a telefonunkra letölthető logikai játékkal hangolódnunk ezek mechanizmusára, kezelésére.

Mindent egybevetve: ha önmagunkat adjuk, abból baj nem lehet, annál is inkább, mert a végső döntést valószínűleg valamennyi nyitott állás esetén egy hús-vér ember fogja meghozni, és ebben a szimpátia éppúgy szerepet kap, mint a kapcsolódás képessége leendő csapatunkkal. Amennyiben még keressük a hozzánk illő munkát, válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, álláspiac, digitalizáció, mesterséges intelligencia