Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nyár sokak számára a szórakozásról, a kikapcsolódásról szól, de bőven akadnak olyan fiatalok is, akik munkát vállalnak a tanulásmentes hónapokra. A leggyakrabban választott opció ilyenkor a vendéglátás, pedig a diákmunka értékes szakmai tapasztalatot is jelenthet, ami nemcsak a pályakezdő önéletrajzban mutat jól, de akár hosszú távú munkalehetőséget is biztosíthat, és nem kevés magabiztosságot is, amikor a tanulmányok befejezése után kilépünk a munka világába. Filáj Gábor, munkaerő-piaci szakértő válaszolt a kérdéseinkre.

Célkitűzés

Ahhoz, hogy a nyár ne csak jól, de eredményesen is teljen, ajánlott tisztázni magunkban, miért is vállalunk munkát. „A legjellemzőbb indok a pénzkereset, akár a tanulmányok, akár egyéb igények finanszírozása miatt. Ezt szem előtt tartva azok a lehetőségek élveznek prioritást, ahol gyorsan, viszonylag sok pénz kerülhet a zsebbe, ezért a fiatalok leginkább fesztiválos és vendéglátós munkákat vállalnak, így akár a kellemest is összeköthetik a hasznossal. Ez is fontos tapasztalatot jelenthet, ugyanis aki a saját bőrén érzi az éjszakázást, a munka fizikailag is megterhelő részét, valószínűleg tudni fogja, miért is érdemes tanulnia. Ennek ellenére mindig lesznek olyanok, akiket beszippant ez az életforma, a kereseti lehetőség, különösen akkor, ha nem egy igazán versenyképes diploma van kilátásban. Ez a munkakör azonban hosszútávon biztosan nem jelenthet perspektívát, és az se felejtsük el, hogy az itt gyűjtött hat-nyolc év gyakorlat más szakmákban nem jelent releváns tapasztalatot” – hívja fel a figyelmet Filáj Gábor.

Diákmunkból valós szakmai tapasztalat - nyár, diákmunka, tudatosság

Interjúalanyunk szerint kellő tudatossággal másképp is választhatunk munkát: „ha az a célunk, hogy a nyáron kipipáljuk a kötelező szakmai gyakorlatot, vagy olyan tapasztalatokat gyűjtsünk, amelyek a szalmánk szempontjából értékesek, lehet, hogy a fizetéssel kapcsolatos elvárásainkból lejjebb kell adnunk, és a hangsúlyt arra kell helyeznünk, hogy bekerülhessünk például egy piacvezető céghez. Vannak olyan pozíciók, amelyekhez már stabil szakmai tudásra van szükség, de mindig találhatunk olyanokat, amelyek a tanulmányok kezdetén is betölthetők. Hasonlóan értékes lehet, ha néhány hónapot külföldön töltünk el, amikor ugyan a szakmaiság kevésbé érvényesülhet, de nyelvtudásunk sokat fejlődhet, és nemzetközi kapcsolatokra is szert tehetünk. Számos szervezett opciót találhatunk Európába és Amerikába egyaránt, ami garantáltan maradandóbb és hasznosabb élmény lesz, mint sört csapolni a Balatonon.

Széles a paletta

Ha tudjuk a munkavállalásunk miértjét, a motivációnkat is könnyebb fenntartanunk az esetleg nehezebb munkanapokon, és akár a távolabbi jövőnket is reálisan, céltudatosan tervezhetjük meg. „Valójában sokkal több munkalehetőség van nyitva a fiatalok előtt, mint elsőre gondolnák, azonban az is tény, hogy egyik állás sem fog az ölükbe hullani. A legkézenfekvőbbek a meghirdetett gyakornoki pozíciók. Ha ilyen mellett döntünk, beleláthatunk a kiválasztási folyamatokba is, így pályakezdőként már nem fog meglepetésként érni bennünket, mit várnak el egy jelentkezésnél, vagy hogyan zajlik az állásinterjú” – osztja meg a szakértő.

És hozzáteszi: „amennyiben épp nem találunk számunkra megfelelő gyakornoki állást, mozgósítsuk kapcsolatainkat. A közösségi oldalak korában nincs nehéz dolgunk, mivel két-három kapcsolaton keresztül gyakorlatilag bármilyen céghez eljuthatunk. Bátran kérjünk szívességet! Arra is bíztatnám az ifjú munkavállalókat, hogy ne csak képmegosztásra használják a social médiát: hozzanak létre profilt a Linkedinen is, és legyenek aktívak, ugyanis pontosan ez az, amit a munkáltatók is elvárnak. Ha azt látják, hogy valaki mindent megtesz, hogy bekerüljön hozzájuk, arra nem mondanak nemet, mert feltételezik, hogy az illető a cég számára értéket akar teremteni.

Közvetlen kapcsolat híján akár ismeretlenül is beküldhetjük cégekhez a jelentkezésünket, sőt azt is jelezhetjük számukra, ha nem csupán nyáron, hanem a következő fél évben is tervezhetnek velünk, mert mondjuk kevesebb órát veszünk fel, vagy már a szakdolgozatunkat írjuk. „A jövőbeni terveink, végzettségünk szempontjából releváns vállalatok karrieroldalát is érdemes böngésznünk, mert sokaknak van szükségük a szabadságolások miatt átmeneti kisegítő munkaerőre. A hangsúly tehát a proaktív megoldásokon van, ha energiát fektetünk abba, hogy szakmailag értékes munkát kapjunk, az sokszorosan meg fog térülni” – egészíti ki a fentieket Gábor.

Hozzuk ki a maximumot

Bárhová is jelentkezünk, a legfontosabb, hogy minőségi pályázati anyagot állítsunk össze, mert ez fémjelzi képességeinket. „A tapasztaltabb álláskeresők is gyakran elfelejtik, hogy a bemutatkozás egyáltalán nem a személyes találkozással kezdődik, az első benyomást ugyanis mindig az önéletrajzunkkal tesszük a munkáltatóra. Éppen ezért a CV-nket körültekintően állítsuk össze, legyen egységes, strukturált, igényesen megszerkesztett, és igyekezzünk tartalommal is jól feltölteni: tüntessünk fel a tanulmányainkat, a legfőbb részterületeket, az esetleges diákszövetkezeti tagságunkat és önkéntes feladatinkat. Miután rányomtunk a küldés gombra, semmiképp se dőljünk hátra! Érdeklődjünk pályázatunkról, tegyünk meg mindent, hogy kitűnjünk a többi jelentkező közül. Ezzel egyrészt azt az üzenetet közvetítjük a munkaadó felé, hogy mi igenis be akarunk kerülni hozzá, másrészt pedig azt is egyértelművé tesszük, hogy képesek vagyunk kiállni magunkért, ez pedig a céghez, munkához való hozzáállásunkat is előre vetítheti” – sorolja interjúalanyunk.

Ha bekerültünk egy munkahelyre, akkor profitálhatunk a legtöbbet az ott töltött időből, ha aktívak maradunk: kérdezzünk, ha nem értünk valamit, és jelezzük, ha többet is vállalnánk a ránk bízott feladatokon kívül. „Amennyiben ezzel a tudatossággal, proaktivitással és lendülettel vágunk bele a nyári munkába, akár évről-évre, hatalmas helyzeti előnnyel indulunk majd a többi pályakezdővel szemben. Már néhány hónap alatt is beleláthatunk a különböző munkafolyamatokba, a kis- és nagyvállalatok működésébe, mindennapjaiba, viszonyrendszerébe, és arról is tét nélkül dönthetünk, hogy melyik lesz testhezállóbb számunkra a jövőben. A diákmunka kiváló a szárnypróbálgatásra, használjuk ki jól” – tanácsolja Gábor.

Kövessük a szakember tanácsait, és hozzuk ki a legtöbbet a nyári hónapokból. Diákmunkákat itt találhatunk, ide kattintva a gyakornoki lehetőségek közül válogathatunk, de érdekesek lehetnek számunkra az időszakos munkák is. Készítsük el önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: diákmunka, nyári munka, gyakornokság, tudatosság, tapasztalat