Számos kutatás bizonyítja, azonban elég csupán saját tapasztalatunkra is hagyatkozni, hogy megállapítsuk: a férfiak és a nők gyakran elbeszélnek egymás mellett. Valóban, sajátos szabályai vannak annak, ahogy a férfiak egymás között beszélgetnek. Ám ha egy nő bekerül a köreikbe, zavar támadhat, és bizonytalan a végkimenetel.

Ezért rendkívül hasznos lehet, hogy megismerjük és alkalmazzuk azokat a szabályokat, amellyel egyértelműen megértethetjük magunkat. Nőként, férfiakkal. Ne legyintsünk, hogy reménytelen! Próbáljunk meg az ő fejükkel, logikájukkal gondolkodni. Érdemes venni a fáradtságot, mert a közös szinergiák révén mindenképpen jobb eredményre, hatékonyabb problémamegoldásra és sikeresebb tárgyalásra számíthatunk.

Ismerkedjünk meg azzal az 5 törvényszerű szabállyal, melyen a férfiakkal való sikeresebb tárgyalás alapszik!

1. Férfinak egyszerre csak egy dolgot mondjunk

A férfiak agya másképp működik, mint a nőké. Az övék rekeszekre van osztva. Olyan ez, mintha parányi szobákból állna: mindegyiknek megvan a maga feladata, és egymástól függetlenül működnek. Egymástól függetlenül! Igen, hölgyek!

2. Hagyjuk, hogy ő következzen

A férfiagy úgy működik, hogy vagy figyel, vagy beszél. A legtöbb férfi képtelen arra, hogy ezt egyszerre csinálja. Éppen ezért figyelhető meg csupa férfi között, hogy egymást váltva beszélnek, és nem jellemző rájuk az, hogy a másik szavába vágnak. Ez számukra elég zavaró lenne. Ha férfivel tárgyalunk, hagyjuk, hogy befejezze a mondanivalóját, nyugodtan várjuk meg, amíg ránk kerül a sor. Sose szakítsuk félbe!

Csak nőknek: így beszéljünk a férfiak nyelvén!

3. Hallgassuk pókerarccal

Általában, ha egy férfi azt látja, hogy beszélgetőpartnere arckifejezése megváltozik, valamilyen érzelmi vagy mentális problémára kezd gyanakodni. Ne zavarjuk össze! Figyeljük egyforma, komoly arckifejezéssel, és mindezt kísérhetjük olyan érdeklődést tanúsító kifejezetésekkel, mint az "Értem...", "Iiiigen", "Aha..." vagy a "Hmmm...".

4. Beszéljünk tényekről, adatokról

A férfi agya térbeli feladatokra van berendezkedve, így a tények közötti összefüggés rendkívüli módon foglalkoztatja. Soroljunk megoldásokat a felmerült problémára, hozzunk fel tényeket, bizonyítékokat. Ne akarjunk az érzelmeikre hatni, legtöbb esetben zsákutcába vezetne ez a törekvésünk. Inkább a közös megoldás domináljon a megbeszélésünkön, azt már ő is értékelni fogja.

5. Mondjuk azt, amire gondolunk

Az egyenes beszédet egyértelműen a férfiak találták ki. Gondoljunk csak bele: a mondataik rövidebbek, mint a nőké, és sokkal több tényt tartalmaznak, információban, adatokban, konkrét megoldásokban bővelkednek. Elég ritka, hogy a tárgytól eltérően fecsegnének, ezzel azonban nem is könnyítik meg a nőkre jellemző társalgási törekvéseket, hogy valami személyeset "csak úgy" mondjanak ismerkedés, kapcsolatmélyítés céljából. Éppen ezért ha gyors és hatékony megbeszélés a célunk, ne célozgassunk, ne tegyünk utalgatásokat. Feleslegesen bonyolítanánk mindkettőnk életét. Mondjuk el kereken, amit szeretnénk, mindenféle kertelés nélkül.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hamarosan megmutatjuk azt is, hogyan kell a nők nyelvén beszélni. Kizárólag férfiaknak! Addig gyakoroljuk a mindennapokban - és akár bármilyen szituációban - a fentieket, és lássuk be: nem véletlen, hogy különbözünk, de odafigyeléssel, empátiával és érzelmi intelligenciával kísérve nem is lehetetlen vállalkozás az eredményes közös párbeszéd.

Forrás: Allan és Barbara Pease: A kapcsolatteremtés művészete, Fiesta kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: állásinterjú, tárgyalás, nők, férfiak, kommunikáció, nyelv