Nem mindig veszünk róla tudomást, azonban hihetetlen hátrányokat tud okozni a kommunikációs zavar, félreértés, elbeszélés egymás mellett. Az üzleti életben ez hatványozottan jelentkezhet akkor, ha ellenkező nemű tárgyalópartnerek ülnek egymással szemben. Nemrég egyik cikkünkben súgtunk a nőknek, mire ügyeljenek egy férfival való beszélgetés során. Most sorra vesszük a másik oldalt is!

Íme 4 aranyszabály, melyre érdemes odafigyelni férfiként, ha nővel tárgyalunk:

1. Kapcsolódjunk közvetlenül a beszélgetésbe

Ez azt jelenti, hogy ne várjuk meg, amíg ránk kerül a sor. A nők agya úgy van megalkotva, hogy egyszerre tudnak beszélni és figyelni is. Ez valójában zavaróan szokott hatni a férfiakra, mert úgy tűnik, mindenki egyszerre beszél és felszínes a figyelem - azonban egyáltalán nem így van! A nők képesek beszélgetést folytatni és figyelni másokra egy időben.

Csak férfiaknak: így beszéljünk a nők nyelvén!

Ne várjunk arra, hogy majd ha abbahagyták mondanivalójukat, akkor kapcsolódunk be a beszélgetésbe. Ez időpazarlás. Ha nem veszünk részt aktívan a társalgásban, a nők érdeklődés hiányára következtetnek, vagy arra, hogy kritikusan hallgatjuk őket, és magunkban megvan a véleményünk.

2. Arckifejezésünk azt tükrözze, hogy figyelünk

A nők érzelmei azonnal leolvashatók az arcukról. Így amikor ők beszélnek, és mi figyeljük őket, vegyük át arckifejezésüket, gesztusaikat, hogy ezzel is azt mutassuk: kapcsolatot teremtünk velük. Ez kizárólag a nőkkel szemben működik jól. Férfi-férfi tárgyalásnál nem járnánk sikerrel.

3. Legyünk személyesek, hassunk az érzelmekre

A nők szeretnek tisztában lenni azzal, milyen érzelem, kapcsolat van más emberek között. Éppen ezért nyugodtan mondjuk el részleteket magunkról, a családunkról. Női tárgyalópartnerünk bizalmát erősíthetjük azzal, ha látja rajtunk, vannak érzelmeink és ezt ki is tudjuk nyilvánítani.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Legyünk indirektek

A nők mondatai hosszabbak, mint a férfiaké. Ezen kívül többféle témát érinthetnek, és beleszőhetik érzelmeiket, érzéseiket, szubjektív véleményüket is. Fontos, hogy ne akarjunk egyből a tárgyra térni, ne akarjunk gyors megoldást kierőltetni, vagy minél hamarabb "letudni" a tárgyalást, és rohanni tovább. Legyünk inkább kedvesek, lazábbak és megértőbbek. Ez hozza meg a kívánt eredményt.

Talán nem a leggyorsabb, leghatékonyabb útvonalat látja most egy férfi a nőkkel való tárgyalásban, hiszen másképp működik és gondolkodik mindkét fél. Több energiát és figyelmet is kíván. Azonban nem kerülhetjük el az ilyen szituációkat, így érdemesebb megtanulni egymás nyelvét, gondolatmenetét és beállítottságát. A siker sosem egyoldalú, tenni kell érte, és előbb-utóbb közös nyelven fogunk beszélni. A férfiak a nőkkel. És a nők a férfiakkal. Egyáltalán nem lehetetlen.

Forrás: Allan és Barbara Pease: A kapcsolatteremtés művészete, Fiesta kiadó

Készítette: S. G.

Címkék: tárgyalás, nők, férfiak, kommunikáció, nyelv