Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az évzáró vacsora vagy karácsonyi parti (esetleg évnyitó esemény) Céges vacsora: erre figyeljünk! jó alkalom arra, hogy kollégáinkkal együtt megünnepeljük az elmúlt év sikereit, és a megszokottnál kötetlenebb hangulatban töltsünk el néhány órát. Hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket, összegyűjtöttük, mire ajánlott odafigyelni ezen a jeles alkalmon. Kepes Ágnes protokoll tanácsadó útmutatása következik.   

Az ördög a részletekben rejlik

Az évzáró program a cégkultúra, a dolgozók és a rendelkezésre álló büdzsé függvényében nagyon sokféle lehet: ünnepelhetünk csendesen egy kockás abrosz mellett, de akár egy elegáns vacsora keretében is, ahogy fergeteges buli vagy épp csapatépítő játék is pontot tehet az éves munka végére. „A meghívó a legfontosabb tájékozódási pontunk minden esetben. Ami biztosan szerepel rajta, hogy mikor és hová vagyunk hivatalosak. Ami az időpontot illeti, mindig tartsuk a húsz perces késést! Ez azt jelenti, hogy ha például a vacsora este hét órakor kezdődik, nem érkezhetünk háromnegyed hétkor, viszont a protokoll szerint a kezdési időtől számított húsz percen belül meg kell jelennünk” – kezd bele a témába egy fontos információval Kepes Ágnes.

Ha nem ismerős számunkra a helyszín, nézzünk utána, ebből ugyanis további információ híján is következtethetünk az esemény jellegére. „Egy kiskocsma egészen másfajta öltözéket kíván, mint egy belvárosi hotel rendezvényterme. Az azonban általános szabály, hogy kisestélyit/frakkot csak akkor viseljünk, ha azt a meghívó előírja. Amennyiben nem tüntetik fel a dress code-ot, elegáns esti viseletet válasszunk. Ez a hölgyek esetében egyrészes ruhát vagy elegáns anyagból készült kosztümöt jelent, amihez a harisnya kötelező! Koktélruha csak koktélpartin megengedett, az egymástól független szoknya-blúz-blézer kombináció pedig mindig kerülendő. Hasonló igaz a férfiakra is, vagyis ne nadrág-zakó összeállításban gondolkodjanak. Egy sötét öltöny a legjobb választás egy elegáns inggel. Nyakkendő nem feltétlenül szükséges, az óra és a nadrágszíj viszont elengedhetetlen” – részletezi a szakember.

És hozzáteszi: „ha nem egyértelmű számunkra, mindig tisztázzuk, hány főre szól a meghívás. Amennyiben csak egy főre vonatkozik, semmiképp se érkezzünk kísérővel, ha pedig két főt várnak, akkor ne a tizenéves gyermekünkkel jelenjünk meg.” Bármivel kapcsolatban bizonytalanok vagyunk, inkább még az esemény előtt kérdezzük meg a szervezőt, így megspórolhatjuk magunknak az esetleges kínos pillanatokat.

Céges vacsora: erre figyeljünk! - munka, karrier, céges vacsora

Kezdődik!

Amikor a fentieket követve megérkezünk, nézzünk körül! A ruhatárba tegyük be a kabátunkat, esernyőnket, nagyobb méretű táskánkat, majd keressük meg a helyünket. „Lehetséges, hogy az ülésrend teljesen kötetlen, vagyis mi választhatjuk meg, hova ülünk, a leggyakrabban azonban az ültetés meghatározott elv szerint történik. Van, ahol névtábla jelzi a helyünket, máshol csak az asztalunkat jelölik ki, ahol aztán szabadon dönthetünk, hol foglalunk helyet. Legyünk fegyelmezettek, kövessük az ültetési rendet, semmiképp se cserélgessük a névkártyákat, vagy rendezzük át az asztalok felosztását” – figyelmeztet Ágnes.

A műsor vagy nyitóbeszéd alatt maradjunk csendben, megadva ezzel a kellő tiszteletet. „Amennyiben a vacsorát pohárköszöntő előzi meg, azt tekintsük mindenkire nézve kötelezőnek. Természetesen nem kell elfogyasztanunk az alkoholos italt, ha nem szeretnénk, de ne emeljünk magasba üdítős poharat, és főleg ne koccintsunk vele” – emel ki egy általános illemszabályt a tapasztalt tanácsadó. 

Miután a cég vezetője, tulajdonosa jó étvágyat kívánt, a leggyakrabban svédasztalról válogathatunk, amire vonatkozóan a következőket kell betartanunk: „a sort mindig az előételtől kezdjük, de legyünk türelmesek, ne tolakodjunk. Két tányér is lehet egyszerre a kezünkben, de a különböző fogásokat soha ne szedjük ugyanarra a tányérra. Ha többször szedünk, mindig vegyünk tiszta tányért és evőeszközt! Az evőeszközökkel jelezhetünk a pincéreknek: ha a kés és a villa keresztezi egymást, az azt jelenti, még folytatjuk az étkezést. Az egymással párhuzamos evőeszközök üzenete, hogy a tányér elvihető. Ne feledkezzünk meg a szalvéta használatáról, mielőtt a poharat a szánkhoz emeljük. Amennyiben kötetlen ülésrend esetén a fogások között helyet váltunk, mindig köszönjünk az adott asztalnál ülőknek.”

Mulassunk illendően

Bizonyos évzáró partikon az alkoholfogyasztás korlátlan – ezt azonban semmiképp se vegyük szó szerint! „A mérték a jó modor, egy ilyen program nem a kontrollvesztett lazításról szól. Tartsuk be a határokat, ugyanis a méltatlan viselkedés nagyon rossz fényt vethet ránk -  jobb esetben csak a szóbeszéd tárgyává válunk, súlyosabb esetben viszont akár a karrierünket is kockáztathatjuk” – hangsúlyozza Ágnes.  

Akármilyen jól is érezzük magunkat, ne mi legyünk azok, akiket figyelmeztetni kell a távozásra, mert a buli véget ért. „A meghívó, vagy a részletes program mindig tartalmazza a záró-időpontot, amit illik betartani. Ha a zenekar eljátszotta az utolsó számot, vagy bejelentették a fővendég távozását, esetleg felálltak a hostessek, és már a bár is bezárt, akkor egyértelmű, hogy eljött a távozás ideje. Ekkor már ne kezdjünk bele egy újabb beszélgetésbe, és végképp ne akarjunk egy utolsót koccintani” – fejti ki a szakértő.

Tartsuk be a fenti szabályokat, és mutassunk példát kollégáinknak is. Használjuk ki az estét a kapcsolatépítésre, mert ebből még sokat profitálhatunk a következő évben. Ha pedig épp keressük álmaink munkahelyét, tartsuk szemünket a legfrissebb állásokon, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! És hogy a munkáltatók is megtalálhassanak minket, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, céges vacsora, illem