A munkaadók 15 százaléka bővítené a létszámot, 7 százalékuk leépítést tervez. A cégek 77 százaléka nem változtat a dolgozók számán, és mindössze egy százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tud előre tekinteni az elkövetkező három hónapra - áll a ManpowerGroup Magyarország negyedéves Munkaerő-piaci Felmérésében.

A Manpower Munkerő-piaci mutató +8 százalék lett 2014 második negyedévében. Még soha nem volt ennyire magas ez a szám - mondta Szekeres Katalin, a felmérést készítő cég marketing vezetője. (A szezonálisan kiigazított érték +3 százalék.) A Manpower Munkaerő-piaci Mutató értékét úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervező cégek arányából kivonják azokat, akik leépítést akarnak végrehajtani. Így egy pozitív vagy negatív számot kapunk.

Bíznak a jövőben a magyar munkaadók
Forrás: ManpowerGroup

"2014 eleje óta érzékelhetően a kereslet emelkedését tapasztaljuk több pozíció esetében, különösen a gyártás, az IT és telekommunikáció, a szolgáltató központok, illetve call centerek területén. Növekszik a kereslet a megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkező tehetségek iránt, a vállalatok aktívan keresik a jelölteket, és kezdik az interjúztatási folyamatot" - mondta Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezetője.

Minden iparágban pozitív a mutató

A legoptimistább várakozásokról a pénzügyi, biztosítási, az ingatlan- és üzleti szektorból számoltak be, a mutató itt +11 százalékon áll. Ugyancsak pozitívak a kilátások a gyártási szektorban, amelynek mutatója +9 százalékos.

A gyártó cégek negyede tervez bővítést, leépítést pedig 16 százalékuk. Kiss Judit szerint gyakran nagyon nehéz megtalálni a megfelelő embert a pozíciókra. A kiválasztás során gyakran előfordul, hogy a munkavállaló által elvárt bér és a cég ajánlata nem egyezik. Tehát miközben az jó hír, hogy a cégek óvatosan optimisták, és felvételi folyamatokat indítanak el, gyakran kérdéses, hogy a foglalkoztatás megvalósul-e. Ennek két fő oka van: a megfelelő munkaerő hiánya vagy a jelöltek magasabb bérelvárása - tette hozzá az ügyvezető.

Három ágazatban +6 százalékot jelentettek a munkaadók: az építőiparból, a köz- és szociális területről, illetve a nagy-és kiskereskedelmi szektorból. Ugyanakkor nem várható változás a mezőgazdaságban, a vadászati, erdészeti és halászati ágazatban, valamint a közmű-szolgáltatási szektorban sem.

A 9-ből 7 területen jeleznek a munkaadók magasabb felvételi készséget, mint egy évvel korábban. Az építőiparban jelentősen, 16 százalékponttal erősödik toborzási szándék. 9 százalékpontos a javulás a vendéglátóiparban, és 6 százalékpontos az emelkedés a gyártási szektorban.

   Bíznak a jövőben a magyar munkaadók   

Két ágazatban romlanak viszont a kilátások, az elektromos, a vízügyi és gázszektorban például a munkaadók 2 százalékpontos visszaeséssel számolnak.

Szinte mindenhol nőtt a toborzási kedv

A vizsgált 8 régió mindegyikében a munkaerő-felvétel erősödését várják 2014 második negyedévében a munkaadók.

A munkaadók leginkább Nyugat-Dunántúlon optimisták, itt +10 százalék a mutató, illetve Észak-Alföldön, Budapesten, Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon egyaránt +8 lett a mutató értéke. Dél-Dunántúlon a legrosszabb a helyzet, a mutató ott +1 százalék.

2014 első negyedévéhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a 8 régió közül 5-ben javult. A legjelentősebb, 4-5 százalékpontos növekedést a Közép-Dunántúlon és Budapesten várják.

Egy év alatt 7 régióban nőtt a toborzási kedv. Észak-Alföldön 13, Közép-Dunántúlon 12, Budapesten 9 és Közép-Magyarországon 6 százalékpontos emelkedést várnak. Dél-Alföldön ugyanakkor a munkaadók 5 százalékpontos visszaesésre számítanak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ázsia és Amerika hasít

A munkáltatók a legnagyobb foglalkoztatási hajlandóságot Indiából, Tajvanról, Új-Zélandról, Törökországból és Costa Ricából jelentették. Európában Bulgária és Szlovénia mutatója a legjobb, kétszámjegyűre emelkedett.

A legpesszimistább országok között három európait találunk: Olaszország, Csehország és Franciaország munkaadói közül többen terveznek leépítést, mint felvételt. Az adatok szerint csak ebben a három országban lett negatív a mutató értéke.

A kutatás szerint stabilizáció jelei mutatkoznak Európában. Írország és Spanyolország mutatója 2008 óta most először lett pozitív, és Görögországban is javult a helyzet.

A magyar vállalkozásoknak fontos, hogy Németországban a gyártás területén mi történik, hiszen a hazai beszállítók léte függhet attól, hogy van-e megrendelés. A gyártó cégek mutatója Németországban még nem volt ilyen alacsony, mint most. Az viszont jó hír, hogy a mutató értéke pozitív.

        Bíznak a jövőben a magyar munkaadók        

50 éve egyetlen kérdés

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.

A kutatásban résztvevő 42 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaerő-felvétel, elbocsátás, állás, előrejelzés