Az rs4950 kódjelű ,,vezetői" gén öröklődik, és kapcsolatba hozható azzal, hogy az emberek vezetővé válnak - ismertette a távirati iroda az The Independent brit lap cikkét. A szakemberek elfogadják, hogy a vezetői képességek tanulással is kibontakoznak, de a gén jelentheti a lényeges lökést ahhoz, hogy valakiből vezető vagy beosztott válik.

A University College of London kutatói 4000 ember génmintáit vizsgálták, és vetették össze a munkájukról és kapcsolati rendszerükről kapott információkkal. A vezetői magatartás mérőeszközeként a munkahelyi vezetői szerepeket használták. Kimutatták, hogy az egyének vezetői jellemvonásaiban megfigyelt eltérések egynegyedét a genetika magyarázza.

,,Azonosítottuk az rs4950 jelű gént, amely úgy tűnik, összefüggésben áll a vezetői képesség öröklődésével nemzedékeken keresztül. Nagyjából igaz az az általános bölcsesség, amely szerint a vezetés készség, de azt is kimutattuk, hogy részben genetikai gyökerű" - mondta Jan-Emmanuel De Neve, az egyetem vezető kutatója a brit napilapnak.

A tanulmány annak a lehetőségét sugallja, hogy számos történelmi személy hordozhatta ezt a gént. A szakemberek szerint további kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogy az rs4950 jelű gén milyen kölcsönhatásban áll más környezeti tényezőkkel, mint például a gyermek tanulási környezete.

Nehezen tanulható meg

Ha egy szakértőt, például egy mérnököt neveznek ki egy egész részleg vezetőjének, és ha a vezetői készségei hiányoznak, akkor elég nehéz lesz hiteles és jó főnökké váljnia. Nehéz, de nem lehetetlen. Egy vezetőnek például tudnia kell, hogy kik azok az emberek, akik alkalmasak az egyes feladatok elvégzésére. A delegálás - azaz a részfeladatok kiosztása - során a szakértőből lett vezetőknek az a legnehezebb, hogy tudatosítsák magukban: már nem nekik kell mindent elvégezni.

 Bebizonyosodott: a vezetésre születni kell 

Egy extrovertált személyiségű embernek általában könnyebb a dolga, az ilyen típusú vezetők nyíltabbak, könnyebben teremtenek kapcsolatokat. Egy introvertált (zárkózottabb) embernek viszont ezt meg kell tanulnia. 

A vezetői kompetenciák egy része - például a stratégiaalkotás - könnyen megtanulható, jóval nehezebb viszont a reflexióra való képesség elsajátítása. A vezetőket nemcsak hagyományos oktatással, hanem tréningekkel vagy coach segítségével is lehet fejleszteni.

A fejlett kommunikációs képesség is nélkülözhetetlen eszköze a jó vezetőnek. A főnöknek úgy kell beszélnie a munkásokhoz, hogy érezzék: érdekli a sorsuk, ismeri a helyzetet és velük van. A középvezetőknek van a legnehezebb dolga, hiszen ők hidat képeznek a felső vezetés és a beosztottak között, nem mindegy, hogy melyik irányba lojálisak (aki kívülről érkezett, általában felfelé, aki viszont kiemelkedett a többi munkás közül, lefelé húz) - hangzott el a Profession.hu legutóbbi HR-konferenciáján.

Milyen a jó vezető?

A rossz menedzsment okozta a válságot, a jó vezető pedig kiutat jelent a krízisből - hívta fel a figyelmet König Róbert közgazdász, HR-szakértő nemrég egy konferencián. A jó vezető ismeri önmagát, belső összhangban van saját magával. Fontos azonban a külső összhang is: eredeti marad, de képes alkalmazkodni, a szavai és a tettei egyensúlyban vannak. Van egy ,,sztorija", egy ,,ügye", ami mögé fel tudja sorakozatni az embereit.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokféle vezetői stílus van, a demokratikus főnök delegál, bevonja a dolgozókat a döntésbe, laza az ellenőrzés. A döntéshozás lassabb folyamat, ám az eredmény, a munka minősége magas.

Ezzel szemben az autokrata vezető parancsokat osztogat, ő maga dönt mindenről, személyesen irányít, ellenőriz. A döntéshozás gyors, ám nem mindig jó minőségű. Ahhoz, hogy kiemelkedően működjön egy ilyen vezetésű cég, a vezetőnek zseninek kell lennie. König Róbert példát is említett: ez utóbbi kategóriába tartozott Steve Jobs.

A laissez faire elnevezésű vezetési stílus a legszabadabb a beosztottak szempontjából, ugyanis a vezető - miután kiosztotta a feladatokat - nem szól bele a folyamatokba, nem ellenőriz. A bizonytalanság azonban az ilyen típusú szervezetben ,,megölheti" a kreativitást, hiszen nem tudják az emberek, hogy jó-e, amit csinálnak.

A legjobb vezetési mód egyébként König szerint a konzultatív lehet, amikor a cég első embere meghallgatja a munkatársait, mindent megbeszél, és ennek fényében végül ő dönt.

Készítette: Durbák Ildikó