Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Cságoly Laura még csak huszonkét éves, de már a világ legjobbjai között tartják számon: a legnagyobb nemzetközi szakképzési versenyen, a kazanyi Wordskills megmérettetésen kiválósági érmet nyert szépségápoló kategóriában. Laura korábban elsőként végzett a hazai Szakma Sztár Fesztivál keretében megrendezett Szakma Kiváló Tanulója versenyen, illetve megnyerte a világverseny válogatóját is. Története azért is különleges, mert néhány évvel korábban még egészen más elképzelései voltak jövőbeni karrierjéről, mára viszont szenvedélyévé vált a kozmetikus szakma. Az ide vezető útról, a szakmák presztizséről és apadhatatlan tudásvágyáról beszélgettünk. 

P: Mit jelent számodra a versenyen elért helyezésed és a kiválósági díj?

Laura: A célom az volt, hogy az első tízben végezzek a kategóriám huszonnégy indulója között, amit a megszerzett kilencedik hellyel sikerült is teljesítenem. Nem titok, hogy a kiválósági éremre is vágytam, ezt csak bizonyos pontszámot elérő versenyzők tudhatják magukénak. Számomra a helyezésem azért is jelent komoly elismerést, mert a résztvevő külföldi országok versenyzői közül sokan sokkal hosszabb és komplexebb felkészülés után érkeztek Kazanyba, míg Magyarországon összesen hat hónap állt rendelkezésünkre, és maga a folyamat is kevésbé intenzív. Mindehhez a kiválósági díj pedig a hab a tortán.

P: Az eredményed komoly személyes elköteleződésről és sok befektetett munkáról árulkodik.

Laura: Igen, ez elengedhetetlen a jó teljesítményhez. Ezen túlmenően az én esetemben az is sokat hozzáadott az eredményemhez, hogy gyakorlatilag csak olyan felkészítőim voltak, akik korábban maguk is részt vettek a versenyen, különös tekintettel a főnökömre, Németh Nikolettre, aki néhány évvel ezelőtt először képviselte hazánkat a szépségápoló kategóriában. Ő folyamatosan ösztönzött és nagyon sokat áldozott is a szabadidejéből a közös gyakorlásra. A versenyt megelőző fél évben a kategória korábbi magyar képviselőjével, Papp Dórival tréningezhettem, ami szintén hatalmas segítség volt számomra.

B tervből is vállhat hivatás, ha nyitottan és kellő elszántsággal állunk hozzá.

P: Korábban részt vettél már más megmérettetésen is. Mi ösztönöz a versenyzésre?

Laura: A legfőképpen a tudásvágy. A szépségápoló kategória ugyanis jóval összetettebb a kozmetikához képest: tartalmaz manikűr-pedikűr elemeket, extra sminktudást is kíván, sőt a szempillaépítésben is otthon kell lenni. A kihívás maga is motivált, ahogy az a tény is, hogy külföldön mérethettem meg magam. Most épp pihenőidő van a felkészülésben, de ennek ellenére folyamatosan frissítem a korábban megtanultakat, hamarosan egy országos szakmai bemutatón veszek majd részt, ahol korábbi versenyzőkkel mutatunk majd be egy-egy feladatot. Aztán kezdetét veszi az intenzív féléves tréning, mégpedig a 2020-as grazi Európa Bajnokságra. Szóval ezután sem tervezek megállni.

P: Mikor döntötted el, hogy a kozmetikus szakma mellett teszed le a voksod?

Laura: Ez hosszú folyamat volt, ugyanis orvosnak készültem. Nem vettek fel, ezért kezdtem el a kozmetikus képzést, majd mivel a második próbálkozásom is sikertelen volt az orvosira, egyre inkább elköteleződtem a szakma mellett. Ekkortájt szereztem tudomást a világversenyről is, ami extra löketet adott. Mára már abszolút a magaménak érzem ezt a mesterséget, sőt a hivatásom is megtaláltam benne, dolgozom is kozmetikusként, ami számomra különösen jó élmény, ha egyetemista lennék, csak évek múlva lenne módom erre.

P: A saját tapasztalataid alapján hogyan értékeled most a továbbtanulás-szakmaválasztás témakörét?

Laura: Mivel kisgyermekkorom óta terveztem a továbbtanulást, így nemcsak számomra, de a szüleim számára is furcsa volt kezdetben a tudat, hogy úgymond „csak” szakmát tanulok. Azonban látva, hogy mennyi tehetséges fiatal szakember van ebben az országban, illetve, hogy ebből is ugyanúgy meg lehet élni, sőt, ebben is lehet számos eredményt elérni, átformálódott a véleményem, ami természetesen a szüleim álláspontjára is kihat. Ahhoz, hogy egy szakmát magas szinten űzzön valaki, az elég sok elméleti tudást és még ennél is több gyakorlást kíván. Persze az bennem is nagy kérdés volt, hogy vajon elegendő lesz-e számomra szellemileg mindaz, amit a kozmetikus szakma kínál, de jelenleg a versenyzés megadja azt a kihívást amire vágyom, a jövőben pedig tervezem még egy főiskola elvégzését, például marketing területen, mert ezeket az ismereteket a szakmámban, mondjuk vállalkozóként nagyon jól tudnám hasznosítani. Az elköteleződés egy szakma mellett tehát nem zárja ki a továbbtanulást sem, inkább más megvilágításba helyezi.

Pályamódosítás

P: Ráadásul szakemberként a folyamatos szakmai fejlődés is nélkülözhetetlen.

Laura: Igen, ebbe talán nem mindenki gondol bele, amikor a szakmaválasztás-továbbtanulás kérdés felmerül, de egy, az enyémhez hasonló szakma képviselőjeként soha nem lehet hátradőlni, hiszen lépést kell tartani az újdonságokkal. A kozmetika pont egy olyan szegmens, ahol mindig adódik valamilyen új technológia, kezelés. Nálam is tervben van a sminktetoválás elsajátítása, ez azonban a versenyzés és a munka mellett jelenleg nem fér bele az időmbe. 

P: Mit üzensz azoknak, akik most állnak pályaválasztás előtt, miszerint döntsenek?

Laura: Úgy vélem, hogy mindkét irány, a továbbtanulás vagy egy szakma is jó választás lehet, amennyiben az érintett fiatal a saját elképzeléseit követi, és nem mondjuk a családi elvárásnak igyekszik megfelelni. A jövőt tervezve olyan területet érdemes választani, amivel az illető szívesen foglalkozik, a szorgalom és kitartás mellett ez a legfontosabb összetevő ahhoz, hogy valaki igazán jó szakemberré váljon, akár diplomával a kezében, akár egy szakképzéssel a háta mögött. És amit még fontos hozzátenni: egy szakma sok esetben összetettebb, mint egy egyetemi vagy főiskolai szak, vagyis másfajta hozzáállást kíván, de gyakran könnyebb is elhelyezkedni benne, mint frissdiplomásként. Jó szakemberekre garantáltan nagy szükség van, és szerintem számos szakma ma már igen magas presztízsű, ezért én azt üzenem a fiataloknak, hogy bátran gondolkodjanak szakmákban, ha még nyitott számukra a merre tovább kérdés.

Merítsünk interjúalanyunk motiváló példájából, és hallgassunk a szívünkre, ha pályaválasztásról van szó. Sőt, akár sok éves tapasztalattal a hátunk mögött is van lehetőségünk a váltásra, amennyiben úgy érezzük, egy szakma testhezállóbb lenne számunkra, mint az eddigi munkák. A pályaváltáshoz itt találhatunk hasznos információkat, ide kattintva pedig a számtalan lehetőséget térképezhetjük fel, ami a munkaerőpiacon vár ránk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, hivatás, pályaválasztás, pályaváltás