Az önéletrajzírás 5 titka

Fontos, hogy mindig szabjuk az álláshirdetésre az önéletrajzunkat és a kísérőlevelet. Bele kell vinnünk az egyéniségünket, de arra is figyeljünk, hogy a munkaadó stílusához is illeszkedjen a pályázati anyagunk.

1. Keressünk számunkra megfelelő sablont!

A Profession.hu-n többféle önéletrajz és kísérőlevél közül válogathatunk, hiszen nem ugyanolyan CV-t kell írnia egy adminisztrátori, mérnöki, kereskedelmi vagy épp egy szakmunkára pályázó személynek. Ha nem találunk a végzettségünknek, szakmánknak teljes mértékben megfelelő önéletrajz mintát, akkor is nagy segítséget nyújthatnak ezek a sablonok.

Az alapján is válogathatunk a minták között, hogy épp belföldi vagy külföldi munkára jelentkeznénk, kreatív vagy Europass önéletrajzot szeretnénk készíteni.

A Profession.hu gondolt azokra is, akiknek még csekély munkatapasztalata van: külön önéletrajz mintát készített a pályakezdők részére.

A kísérőleveleket is a keresett szakmákhoz alakíthatjuk: különböző levelek közül választhatnak a könyvelők, a recepciósok, a bolti eladók, vagy épp a marketing menedzserek.

Az önéletrajz minták itt, a kísérőlevelek pedig itt találhatók.

    Az önéletrajzírás 5 titka

2. Az álláshirdetésre szabott, a cég profiljának megfelelő önéletrajzot készítsünk!

A HR-es észreveszi, ha az önéletrajz küldője nem vette a fáradságot, hogy az előre megírt, sablon önéletrajzot átírja. Minden önéletrajzot az adott hirdetésre és munkakörre kell szabni - hívta fel a figyelmet Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója. 

Minden cég és pozíció más és más. Minél jobban illeszkedik az önéletrajzunk a konkrét vállalat stílusához, a meghirdetett állással kapcsolatos elvárásokhoz annál valószínűbb, hogy behívnak - tanácsolta korábban Gerlei Béla HR szakértő, karrier-tanácsadó is. 

3. Keressük meg a kulcsszavakat!

A hirdetésben keressük meg a kulcsfontosságú szavakat, kifejezéseket és készségeket. Ezeket írjuk be az önéletrajza megfelelő helyeire, illetve a kísérőlevélbe. Figyeljünk a hirdetés rejtett nyelvezetére is, különösen a jelzők árulkodóak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Kerüljük a felesleges információkat!

Egy ilyen "általános" önéletrajz jelentősen csökkenti az esélyt arra, hogy a jelentkezőt behívják egy interjúra. Hiba, ha a CV rengeteg felesleges információt tartalmaz, és azokat a dolgokat, amelyeket viszont a hirdetés alapján hangsúlyoznunk kellene, nem említjük meg.

5. Vigyük bele az egyéniségünket!

Az önéletrajz mintát azért is hiba módosítás nélkül elküldeni, mert nemcsak a munkaadók különböznek, de sz álláskeresők is. Mindenkinek más a története, az erőssége és az elképzelése.

Általában egy bankhoz inkább konzervatív, hagyományos tartalmú és formátumú jelentkezést érdemes beadni, amíg egy reklámügynökségnél a formabontó, kreatív megoldások is nyerők lehetnek.

Az önéletrajz minta csak sorvezető: ha azt akarjuk elérni, hogy érdekesek, emlékezetesek legyünk, és behívjanak állásinterjúra, akkor ne sajnáljuk az időt az átalakításához.

Töltsd ki a Profession.hu tesztjét, hogy megtudd: a már elkészült önéletrajzod jól sikerült-e!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: önéletrajz, kísérőlevél, minta, sablon