Az irodai dolgozók legádázabb ellensége

Ki ne ismerné a napi 8-10 órás ülőmunka következtében jelentkező fájdalmat a derék-nyak-váll vonalán? Az irodai dolgozók többsége küzd a jelenséggel, de csak kevesen tudják: ha nem tesznek ellene, az komoly ízületi problémákat, valamint a gerinc működésében jelentkező rendellenességet eredményezhet. De mit tehetünk azért, hogy enyhítsük a fájdalmat, és megelőzzük gerincünk kóros elváltozását?

1. Ne üljünk keresztbe tett lábakkal!

A helyes testtartás rendkívül fontos, ugyanakkor hiába ülünk egyenesen, ha mindeközben keresztezzük lábainkat. Elsősorban a medence környékén jelentkező fájdalommal kell hosszú távon számolnia annak, aki tartja ezt a rossz szokást.

2. Húzzuk ki magunkat!

Ha görnyed, nemcsak a hát - nyak - váll vonalán jelentkező fájdalom fogja kínozni, hanem komolyabb gerincproblémák is kialakulhatnak. Annak érdekében, hogy ne feledkezzen meg az egyenes testtartásról, helyezzen el egy cetlit a monitora sarkára és írja rá, hogy "Egyenes hát!". Meglátja, már a nap végén hálás lesz ezért az apró erőfeszítésért!

Az irodai dolgozók legádázabb ellensége

3. Legalább óránként egyszer álljunk fel és nyújtózkodjunk!

Nagyon fontos, hogy óránként egyszer mozgassuk át a testünket, ellazítva izmainkat. Álljunk fel és nyújtózkodjunk nagyokat! Végezzünk apró fejkörzést, mozgassuk át derekunkat, majd csípőnket. Végezetül homorítsunk, majd domborítsunk. Mindössze néhány percet vesz igénybe ez az egyszerű mozdulatsor, mégis sokkal jobban fogja érezni magát!

4. Használjunk ülőpárnát!

Fontos, hogy külön figyeljünk a derekunkra is. Ma már számos olyan ülőpárna, kiegészítő létezik, mellyel megkímélhetjük derekunkat a folyamatos ülőmunka közben. A párnák kialakítása speciális, figyelembe véve testalkatunkat, esetleges panaszainkat - javasolja Nemes Viktória, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyógytornásza a lapunknak eljuttatott elemzésében.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Évente legalább egyszer vegyünk részt szűrővizsgálaton és kezelésen!

Ma már korszerű módszerek és gerincerősítő kúrák segítenek a problémák kezelésében, megelőzésében. Ezek segítségével nemcsak a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is növelni tudjuk, ráadásul megszüntetik a kellemetlen tüneteket, és a gerincből kisugárzó fájdalmat.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, egészség, derékfájás, iroda