Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elégedettség, öröm, motiváltság: fogalmak, amelyek kéz a kézben járnak, és sajnos ritkán hangzanak el a munka kontextusában. Bár mindenki mástól érzi jól magát, így most nem az univerzális álommunkahely ismérveit fogjuk részletezni, hanem azt, hogy egyénileg mit tehetünk azért, hogy elégedettebben éljük a mindennapjainkat, ez ugyanis jellemzően hozzáállás kérdése, nem pedig a körülmények függvénye.

Nem verseny

Ha aktuálisan elégedetlenek vagyunk az életünkkel, és különösen a munkánkkal, fontos tudatosítanunk magunkban, hogy lehetetlen lenne folyamatosan egyfajta eufórikus érzésben fürdőzni, nem véletlenül tartja a mondás, hogy egyszer fenn, egyszer lenn. Vannak rosszabb napok, hetek, viszont rajtunk áll, hogyan is kezeljük az ilyen időszakokat. A borús gondolatok gyakran abból erednek, hogy másokhoz viszonyítjuk magunkat, és természetesen az ilyen összevetések alkalmával mindig mi maradunk alul. A közösségi média felületei remek táptalajt adnak ehhez, hiszen bármelyik ismerősünk sikeréről, munkahelyváltásáról, kitüntetéséről, de akár még a fizetésemeléséről is értesülhetünk. Ezek az összehasonlítások nem csupán azért feleslegesek, mert számunkra rossz érzéseket okoznak, hanem azért is, mert megeshet, hogy egyáltalán nem ismerjük az érem másik oldalát, vagyis hogy mennyi lemondással, pluszmunkával jutott el az illető oda, ahova. A mércénket tehát mindig saját magunkhoz igazítsuk, ahogy a céljainkat is. És ha sikerült elérnünk, amit kitűztünk, ugyanúgy időzzünk el rajta, mint azt az interneten másokkal tennénk, sőt, bátran legyünk büszkék a teljesítményünkre!

Az elégedettség kulcsa - munka, munkahely, elégedettség

Az elfogadáson múlik

Valószínűleg mindannyian ismerünk olyanokat a környezetünkben, akik állandóan panaszkodnak a főnökükre, a kollégáikra, a feladataikra, a határidőkre, egyszóval bármire. Ha mi is közéjük tartozunk, érdemes hátralépnünk egyet és más szemmel tekintenünk a helyzetünkre. Akár átgondoltan választottuk jelenlegi munkahelyünket, akár a kényszer hozta így, biztosan megvan az oka, amiért épp ott dolgozunk. Nyúljunk vissza ehhez, és talán sikerül megtalálnunk azokat a miérteket, amelyek újra motivációval töltenek el bennünket. Amennyiben csupán anyagi okokból kellett elvállalnunk ezt az állást, jó, ha tudjuk, hogy az állandó elégedetlenséggel, a negatív gondolatokkal kizárólag a saját napjainkat nehezítjük meg. Fogadjuk el, ha nem olyan empatikus a főnökünk, vagy a munkakörülményeink nem a legideálisabbak, mégpedig saját magunk miatt. A munka csupán egyetlen szelete az életünknek, és ha átmenetileg nincs módunk kilépni, találjuk meg a boldogságunk forrásait a magánéletünkben, szabadidőnkben, így a munkában felmerülő nehézségeket is sokkal könnyebb lesz kezelnünk.

Változtassunk! De min?

Ha az előbbiek nyomán felismertük, hogy nem egészen vagyunk a helyünkön, mielőtt azonnal beadnánk a felmondásunkat, ajánlott latba vetni, mivel is vagyunk elégetlenek, lehetséges ugyanis, hogy a megoldás házon belül van. Vegyük például a leggyakoribb esetet, amikor is kevésnek érezzük a fizetésünket. Gyűjtsük össze eddigi eredményeinket, és kezdeményezzük bérünk újratárgyalását. Akkor érdemes ebbe belemennünk, ha a pénz valódi motivációt jelent számunkra, ha viszont a feladataink unalmasak, vagy a kollégáinkkal nem jó a viszonyunk, a magasabb bér garantáltan nem hoz majd tartós javulást a mindennapjainkban. Nagyobb cégek esetén az áthelyezés jó módja az ilyen problémák kezelésének, ahogy az is nagy lökést adhat a lendületünknek, ha tisztán láthatjuk az előrelépési lehetőségeinket a jövőben. Ezek hiányában a megszoksz vagy megszöksz elvet tanácsos követni, mindenkinek vérmérséklete szerint. Természetesen mi ez utóbbira bíztatnánk mindenkit.

A munkahelyváltás jár ugyan némi kockázattal, ha azonban tisztában vagyunk önmagunkkal, és azzal, hogy mire van szükségünk az elégedettségünkhöz, nem érdemes haboznunk! Az őszi időszak különösen kedvez az álláskeresésnek, a legfrissebb lehetőségek között itt válogathatunk, itt pedig a jól fizető állásokat találjuk, de kereshetünk személyes beállításaink szerint is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, ha pedig önéletrajzunkat feltöltjük ide, a munkáltatók számára is láthatóvá válunk.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, munkahely, elégedettség, fizetés