Egy hónap alatt 7800-zal, egy év alatt pedig több mint 42 ezerrel csökkent az álláskeresők száma.

A legkevesebb állástalan Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten és Vas megyében volt a múlt hónapban - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal adataiból.

Csak az álláskeresők kevesebb mint fele, 216 900 ember volt jogosult valamilyen pénzbeli ellátásra, egyötöd részük álláskeresési ellátást, a többség pedig szociális jellegű támogatást kapott.

Azaz 43 380 fő kapott álláskeresési járadékot (erről bővebben itt olvashat), a többieknek csak a 22 800 forintos jövedelempótló támogatás járt.

Az álláskeresők 48,8 százaléka férfi (236 100 fő), egy hónap alatt 1,6 százalékkal csökkent a számuk (a nőké 1,5 százalékkal).

A diplomás álláskeresők száma 11,8 százalékkal lett kevesebb 2012 azonos időszakához képest.

 Az álláskeresők fele semmit sem kap 

68 ezer pályakezdő volt az állástalanok között, a legtöbb fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván a munkaügyi központok.

A fiatalok egyharmadának az általános iskola a legmagasabb végzettsége. Az összes álláskereső fele szakképzetlen.

159 700 ember tartósan munkanélküli, ők azok, akik több mint egy éve nem tudnak elhelyezkedni.

Itt voltak állások

Összesen 43 800 üres álláshelyet jelentettek be szeptemberben a munkaügyi központoknál a munkáltatók. A legtöbb új munkahely Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állások közel 60 százaléka támogatott volt, azaz vagy közfoglalkoztatottat kerestek a munkaadók, vagy pedig támogatható munkanélkülit. A nem támogatható állások száma 17 500 volt, főleg a feldolgozóiparban (élelmiszer-, ital-, dohánytermék gyártás), az adminisztratív és a szolgáltató cégeknél volt állás, de a kereskedelem területére is kerestek embereket.

Csoportos leépítést 15 cég jelentett be, 623 főt akarnak elbocsátani.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, munkanélküli segély, álláskeresési járadék, munkaügyi központ